Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2023 13:44

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ειδική ομάδα από το εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές στις έρευνές τους αναφορικά με θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Συμποσίου για τον ρόλο των γυναικών στον τομέα της οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του στην ομιλία του κατά το Συμπόσιο ότι εντός του 2024 η συμμετοχή των γυναικών στην Κυβέρνηση θα είναι της τάξης του 50% και ερωτηθείς άν κατ' αυτόν τον τρόπο προαναγγέλλει ανασχηματισμό, είπε: «Eίμαστε περήφανοι που 44% των διορισμών που έγιναν με την ανάληψη των καθηκόντων είναι γυναίκες.

Να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα μιλήσει για 50-50 και αυτός ο στόχος, αυτό που ανακοινώσαμε, θα υλοποιηθεί.

Το ποσοστό στην Κύπρο είναι ένα από τα υψηλότερα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά γενικότερα στον κόσμο και είναι κάτι που θα ενισχύσουμε. Στην ομιλία μου ανέφερα ότι εντός του 2024 θα αυξηθεί αυτό το ποσοστό».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ ότι από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο μεταφέρονται όπλα στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση. Η χώρα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η χώρα μας, μέσα από τις ενέργειές της, δείχνει και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των προσεγγίσεών μας. Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά και η μεγάλη προσπάθεια για την εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή αξιοποιήθηκε και από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Eχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Προχωρούμε, προχωρούν οι όλες διαδικασίες, ειδικότερα σε εθνικό επίπεδο. Θα έχω κι εγώ επαφές τις επόμενες των ημερών. Θα μεταβώ σε χώρες της περιοχής, είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ), είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαική Ενωση (ΕΕ) και ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτός ο σχεδιασμός, που στην ουσία είναι ο μοναδικός σχεδιασμός που συζητείται αυτή τη στιγμή από τη διεθνή κοινότητα, θα υλοποιηθεί στην πράξη».

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για την Κύπρο που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:  «Tην επομένη των όσων είδαμε είχα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο. Έχω ζητήσει την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας ειδικών από τρίτη χώρα, οι οποίοι έχουν εμπειρίες σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα και χθες βράδυ είχαμε θετική ανταπόκριση. 'Aρα ομάδα έρχεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές, όλους αυτούς που ξεκίνησαν ήδη τις έρευνες, ακριβώς στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα διερευνηθούν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας μας, που είναι καθοριστικής σημασίας για τον στόχο μας να προσελκύσουμε επενδύσεις και να έχουμε μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που θα μας επιτρέπει να έχουμε κοινωνική πολιτική και την πολιτική που θέλουμε στους τομείς της παιδείας και της υγείας, είναι υψίστης προτεραιότητας για μας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε το όνομα, την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρας μας. Και χαίρομαι που στο αίτημά μου υπάρχει θετική ανταπόκριση και έρχεται στη χώρα μας ειδική ομάδα που θα ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές».

Ερωτηθείς για το θέμα των σοβαρών παρεμβάσεων στον Ακάμα και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Eχω ήδη καλέσει από χθες τον Υπουργό Γεωργίας και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για να παγώσουν οι όποιες εργασίες, -προσωπικά έχω ενοχληθεί και ο ίδιος βλέποντας τις φωτογραφίες- έτσι ώστε να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται συμβαδίζουν με τα όσα είχαν αποφασιστεί. Και ήταν γι’ αυτό τον λόγο που χθες είχα τη συνάντηση και οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες».

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΑθ)