Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2023 19:59

Ομιλία της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2022

Με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι απόψε εδώ και σας καλωσορίζω στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2022. Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, εμβληματικός θεσμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού, εκφράζουν τη διαχρονική στήριξη της Πολιτείας στη λογοτεχνία του τόπου μας. Μέσα από τον διαγωνιστικό αυτό θεσμό γράφεται μία από τις σημαντικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της λογοτεχνίας της Κύπρου και αναδεικνύονται οι πολιτισμικές αξίες του τόπου μας. Παράλληλα, προβάλλεται η ποιοτική λογοτεχνική δημιουργία και παρέχεται πρόσβαση σε αυτήν. Αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προαγωγής της φιλαναγνωσίας μέσα από τον ζωντανό διάλογο και τον συναγωνισμό.

Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, μετά από 55 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, εκσυγχρονίζεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε εποχής, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αξίες και τις επιδιώξεις του σταθερές και αμετάβλητες.

Απόψε, σε αυτή τη γιορτή του λογοτεχνικού βιβλίου τιμώνται επτά δημιουργοί, τα έργα των οποίων ξεχώρισαν για τους λόγους που θα παραθέσουν σε λίγο οι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών. Ανάμεσα στις εκδόσεις του έτους 2022 βραβεύονται οι εξής: Στην κατηγορία Ποίηση ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, στην κατηγορία Μυθιστόρημα η Κωνσταντία Σωτηρίου, στην κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα η Μαρία Άλφα Ιωάννου, στην κατηγορία Βραβείο Νέου Λογοτέχνη ο Παύλος Ανδρέου. Στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά βραβεύεται η Δέσποινα Ηρακλέους, στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους ο Πέτρος Πανάου και στην κατηγορία Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους η Χρύσω Χαραλάμπους. Θεωρώ ότι μιλώ εκ μέρους όλων όταν εκφράζω τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια της στιγμής αυτής. Της στιγμής που η λογοτεχνία της Κύπρου φέγγει και φωτίζει σαν φάρος την ύπαρξη, το παρελθόν και το μέλλον μας.

Συγχαίρω όλους τους/τις συγγραφείς και εικονογράφους, των οποίων τα έργα περιλήφθηκαν στους καταλόγους των επικρατέστερων, τα οποία ξεχώρισαν και συζητήθηκαν κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων των Κριτικών Επιτροπών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η αποψινή είναι μόλις η δεύτερη τελετή στο πλαίσιο του θεσμού από την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η ίδρυση του Υφυπουργείου είναι μια ιστορική πράξη, η οποία συμβάλλει έμπρακτα στην αποτελεσματική εφαρμογή μιας συγκροτημένης στρατηγικής στον πολιτισμό. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάπτυξη πολιτικής για την ενθάρρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της λογοτεχνίας. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει, εκτός από τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της λογοτεχνίας και τη διαφύλαξη της λογοτεχνικής μας παράδοσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην προαγωγή της φιλαναγνωσίας και την κινητικότητα του λογοτεχνικού βιβλίου. Ανάμεσα στους άμεσους στόχους του Υφυπουργείου είναι η ενεργητική συμμετοχή των Κυπρίων εκδοτών στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της κινητικότητας του έργου των συγγραφέων της Κύπρου σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Φέτος ο Σύνδεσμος Εκδοτών Κύπρου ήταν παρών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η συνεργασία μας αυτή θα συνεχιστεί, και το 2024 ο Σύνδεσμος θα συμμετάσχει, εκτός από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και της Μπολόνιας με θεσμοθετημένη στήριξη από το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Μέσα από δύο Σχέδια αφιερωμένα στην επιχορήγηση της μετάφρασης και διάδοσης της λογοτεχνίας της Κύπρου αναδεικνύεται η λογοτεχνία της Κύπρου και επιδιώκεται επικοινωνία και προσβασιμότητα σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί τη διοργάνωση δραστηριοτήτων, φεστιβάλ και διαγωνισμών λογοτεχνίας στην Κύπρο, καθώς και τη συμμετοχή Κυπρίων λογοτεχνών σε φεστιβάλ και σε άλλες δράσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάδειξη, ανάπτυξη και δικτύωση. Εφαρμόζει, επίσης, το Σχέδιο Ενίσχυσης Περιοδικών Εκδόσεων Πολιτιστικού Περιεχομένου, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Προώθησης και Προβολής των Κυπριακών Εκδόσεων σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου στο Εξωτερικό, καθώς και το μέτρο Αγοράς Εκδόσεων για τον Εμπλουτισμό Κυπριακών και Ξένων Βιβλιοθηκών.

Περαιτέρω, το Υφυπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και ημερίδες για κορυφαίους νεοέλληνες συγγραφείς, όπως είναι το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε φέτος για τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του. Εξάλλου, στο πλαίσιο του στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισμού για ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, προσκλήθηκε, σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής, ο διακεκριμένος Χιλιανός ποιητής και μεταφραστής Πέδρο Βικούνια.

Φέτος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά ως τιμώμενης οντότητας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα, έλαβαν μέρος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπριοι συγγραφείς και εκδότες, ενώ με δραστηριότητες και εκδηλώσεις προβλήθηκε η λογοτεχνική παραγωγή της Κύπρου στη μεγάλη αυτή διεθνή διοργάνωση.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών που δούλεψαν τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο για την ανάδειξη των βραβευμένων έργων. Ευχαριστώ, επίσης, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη για την τεχνική και πρακτική υποστήριξη και βοήθεια που μας παρέχει καθ’ όλη τη διαδικασία της διαλογής και καταρτισμού του καταλόγου των υποψήφιων έργων.

Κλείνοντας, συγχαίρω τις τιμώμενες/τους τιμώμενους με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας δημιουργούς για τη μεγάλη αυτή διάκριση και τους εύχομαι να συνεχίσουν την πορεία τους με νέες ή με αγαπημένες διαδρομές.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΕΦυς/ΝΓ/ΑΣΠ)