Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2023 20:05

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Αλίκης Στυλιανού στην τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «KTICIC»

Πέρσι στον ίδιο αυτό χώρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών μαζί με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συναντήθηκαν, για να παρουσιάσουν τη φωτογραφική έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα».

Όσο περήφανοι είμαστε για την επιτυχημένη διαδρομή εκείνης της έκθεσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, άλλο τόσο περήφανοι είμαστε και απόψε που σας παρουσιάζουμε τη συνέχειά της, τη νέα φωτογραφική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τον τίτλο «KTICIC».

Φέτος, η ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά του Στέφανου Κουρατζή και η καλλιτεχνική σοφία τής Κατερίνας Νικήτα μάς οδηγούν στον απροσπέλαστο, για το ευρύ κοινό, χώρο του διοικητικού κέντρου της πόλης του Κουρίου. Μας (ξανά)συστήνουν σε ένα από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου. Ένα θρυλικό μνημείο που στη μορφή του συγκεράζονται μνήμες αλλά και προσωπικές αναγνώσεις από τη Μέση Εποχή του Χαλκού έως σήμερα.

Στο ψηφιδωτό που βρέθηκε σε σύμπλεγμα της οικίας του Ευστόλιου, που πήρε το όνομά της από μια επιγραφή που αναφέρει τον Ευστόλιο ως τον αρχιτέκτονα, μας υποδέχεται μια οικεία όσο και άγνωστη εν πολλοίς γυναικεία φιγούρα. Στο χέρι της κρατά μια ράβδο μέτρησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες στην αρχαιότητα. Δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί, ήταν άραγε μια γυναίκα αρχιτέκτονας στην αρχαιότητα; Ήταν μήπως αυτή η αρχιτέκτονας; Ποια είναι άραγε η ιστορία της;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η γυναικεία αυτή μορφή, που αντέχει εκτεθειμένη σε φυσικούς κινδύνους και στην πολυκύμαντη ιστορία του νησιού μας, μεταμορφώνεται στα μάτια μας ως το σύμβολο αντοχής και επιβίωσης όλων των Κυπρίων.

Αγαπητοί μου,

Πιστό στην αποστολή του, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αποτυπώνει, καταγράφει και αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την Κύπρο και τον πολιτισμό της, ξετυλίγοντας το νήμα που ενώνει το χθες με το σήμερα.

Απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την τιμή που μας κάνει να εγκαινιάσει την έκθεση.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου για τη σταθερή και πολύτιμή του συνεργασία.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στην τέως Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου για την άδεια πρόσβασης που μας παραχώρησε, καθώς και στους Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την έκδοση KTICIC που κρατάτε στα χέρια σας και, βέβαια, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο που την πραγματοποίησε.

Πολλά ευχαριστώ και μπράβο στους βασικούς συντελεστές, τον φωτογράφο Στέφανο Κουρατζή και τη σύμβουλο τέχνης Κατερίνα Λούις Νικήτα, αλλά και τους συναδέλφους μου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, για τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα και αφοσίωσή τους στο να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί αυτή η έκθεση.

Προσβλέπω στην επόμενή μας συνάντηση.

Για πλάνα από την τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «KTICIC», πατήστε εδώ.

(ΝΖ/ΑΣΠ)