Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2023 20:07

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «KTICIC»

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “KTICIC” του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η οποία αντλεί έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και προβάλλει ως κεντρική φιγούρα τη γυναικεία μορφή της KTICIC.

Η γυναικεία μορφή της KTICIC, από το ομώνυμο ψηφιδωτό που κοσμεί σε κυρίαρχη θέση το κεντρικό δωμάτιο του συμπλέγματος των λουτρών στο Κούριο, εμφανίζεται κρατώντας μια ράβδο μέτρησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες της εποχής. Εύκολα δημιουργεί τον συνειρμό ότι πρόκειται για μια αρχιτέκτονα της Αρχαιότητας και συμβολίζει την πράξη της κατασκευής, της δημιουργίας του καινούργιου, της ίδρυσης του νέου. Η γυναικεία αυτή μορφή είναι η μόνη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε αρχαιολογικό χώρο στην Κύπρο, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία του ψηφιδωτού.

Η μορφή της KTICIC εμφανίζεται σε ένα μετάλλιο στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, ενός ιστορικού μνημείου της πατρίδας μας, στο οποίο αντανακλάται η Κύπρος ως συνονθύλευμα εμβληματικών πολιτισμών που επηρέασαν την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το Κούριο αποτέλεσε κατά την Αρχαιότητα ένα από τα ισχυρότερα και πλουσιότερα βασίλεια της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, τα κατάλοιπα των χώρων του Κουρίου, το ιερό, το στάδιο, η αγορά, το θέατρο, τα λουτρά και οι βασιλικές, μαρτυρούν την ευμάρεια, την πολιτιστική και πολιτική ταυτότητα του τόπου μας.

Την ανυπολόγιστη αυτή αρχαιολογική αξία του Κουρίου αποτυπώνει μέσα από τη φωτογραφική έκθεση ο συνεργάτης φωτογράφος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Στέφανος Κουρατζής. Μέσα από μια σύγχρονη φωτογραφική ματιά ταξιδεύουμε στην Ιστορία του τόπου μας, στα ίχνη ενός πολιτισμού που διά μέσου των αιώνων σημαδεύτηκε από κατακτητές και γνωρίζουμε την ποιότητα των τεχνιτών της εποχής, αντιλαμβανόμαστε την αρχοντιά της περιόδου.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η έκθεση “KTICIC” που εγκαινιάζουμε απόψε αποτελεί καταγραφή των τεχνοτροπιών, των κτισμάτων, των ψηφιδωτών και των ιστορικό-πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων από τη Μέση Εποχή του Χαλκού έως την Παλαιοχριστιανική Περίοδο. Η γυναικεία μορφή της KTICIC αναπαριστά τη γέννηση του νέου και συνιστά χαρακτηριστικό σημάδι ανθεκτικότητας και επιβίωσης της χώρας μας από πολέμους, εισβολείς και στοιχεία της φύσης.

Το γεγονός και μόνο ότι το διοικητικό κέντρο της πόλης του Κουρίου αποτελεί προστατευόμενο χώρο που δεν είναι ανοικτός για το ευρύ κοινό, προσθέτει αξία στη φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζουμε σήμερα. Δίνει σε όλους εμάς τους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουμε με δέος την ιστορικότητα του Κουρίου. Σε μια όμορφη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και αξιοποιώντας την τέχνη της φωτογραφίας ως μέσο επικοινωνίας, οδηγούμαστε νοερά στο πλούσιο παρελθόν της χώρας μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική αξία του αρχαιολογικού μνημείου του Κουρίου.

Φίλες και Φίλοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Αρχαιοτήτων που παραχώρησε άδεια και διευκόλυνε την ομάδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών τόσο για τη λήψη των φωτογραφιών όσο και για τη βοήθεια στην έρευνα.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023 κ. Γιώργο Γ. Παπαγεωργίου και τις ομάδες τους για την έμπνευση και την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής φωτογραφικής έκθεσης, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της.

Για πλάνα από την τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «KTICIC», πατήστε εδώ.

 

(ΜΚυ/ΝΖ/ΑΣΠ)