Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2023 13:24

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Πόπης Κανάρη στην Επιστημονική Ημερίδα Νοσηλευτικής/Μαιευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ

Είναι με χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με χρηματοδότηση του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου. Το σημαντικό θέμα το οποίο πραγματεύεται η ημερίδα, «Σύγχρονη γνώση: Δύναμη στα χέρια των Νοσηλευτών και Μαιών», θεωρώ ότι αποτελεί το «κλειδί»  για να συνεχίσετε ως επαγγελματίες υγείας να προσφέρετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μέσα από τη συνεχή επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι,

Ο ρόλος των νοσηλευτών είναι θεμελιώδης και ζωτικής σημασίας  για το σύστημα υγείας. Εσείς οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν προσφέρετε μόνο φυσική θεραπεία αλλά και ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς. Με την εμπειρία σας συμβάλλετε στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, ενώ η ανθρωπιά σας ενισχύει την εμπιστοσύνη και ασφάλεια των ασθενών. Αυτή την εμπιστοσύνη θέλουμε να την εξασφαλίσετε σε συνεχή βάση από τους ασθενείς, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αποτελείτε τον πυρήνα της ομάδας  του υγειονομικού προσωπικού και συμβάλλετε καθοριστικά στην ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον εξαιρετικό ρόλο των μαιών, εσείς είστε συνοδοιπόροι των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Με την εμπειρία, την ευαισθησία και τον επαγγελματισμό σας διαμορφώνετε ένα ασφαλές και συναισθηματικά υποστηρικτικό περιβάλλον για τις νέες οικογένειες που δημιουργούνται. Ένας από τους στόχους μας στο Υπουργείο Υγείας είναι η προώθηση του φυσιολογικού τοκετού. Η στρατηγική για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρέπει μάλιστα, επί τη ευκαιρία, να σημειώσω ότι με δικές μας ενέργειες και σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προωθείται η παροχή αυξημένης αμοιβής για τους φυσιολογικούς τοκετούς, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και ο ρόλος των μαιών.

Συνεπώς, το έργο όλων σας, τόσο των νοσηλευτών/νοσηλευτριών όσο και των μαιών, είναι πραγματικά ένα ανεκτίμητο δώρο προς τους ασθενείς, τα νεογέννητα και τις οικογένειες τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον χώρο της Νοσηλευτικής καθίσταται επιτακτική ανάγκη στη σύγχρονη εποχή των απαιτήσεων που διανύουμε. Η Νοσηλευτική Επιστήμη, για να είναι ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να προσφέρει υψηλής ποιότητας νοσηλευτική φροντίδα, πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται  στις εξελίξεις και αλλαγές του περιβάλλοντός της. Πρέπει παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, να ικανοποιείται η προσωπική ανάγκη των νοσηλευτών για ανανέωση και αναδόμηση της επαγγελματικής τους κατάρτισης, η οποία να στηρίζεται σε σύγχρονες μεθόδους νοσηλευτικής εργασίας.

Εσείς, αγαπητοί και αγαπητές μου, έχετε συμβάλει -όπως έχω ενημερωθεί με ικανοποίηση- τα μέγιστα στην ανάδειξη της διακριτής ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ερευνητικής συμβολής της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Επιστήμης, όπως επίσης και στη διεθνή αναγνώριση που λαμβάνει η χώρα μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας  να τιμήσω το αξιόλογο έργο που όλοι σας επιτελείτε στο Πανεπιστήμιο σας, ειδικά στο Τμήμα Νοσηλευτικής. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και αξιέπαινο το γεγονός ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, από το 2018 και εντεύθεν, βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Τμήματα Νοσηλευτικής παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη Academic Ranking of World Universities.  Οι δικές  σας επιτυχίες αντανακλούν στην κοινωνία της Κύπρου ολόκληρη. Γιατί, προωθώντας τις δικές σας θεμιτές εκπαιδευτικές φιλοδοξίες στον τομέα σας, συμβάλλετε στη δημιουργία μιας πατρίδας πλούσιας σε ακαδημαϊκές γνώσεις, με άρτια καταρτισμένους επιστημόνες, έτοιμους να ενισχύσουν τον χώρο της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής επιστήμης, προς όφελος πάντοτε του Κύπριου πολίτη και του Κύπριου ασθενή. 

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να σας εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για την προσήλωση και την αγάπη σας προς το επάγγελμα.  Είστε το φως που φωτίζει τον δρόμο της φροντίδας και σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση σας.

Τέλος, να σας συγχαρώ για τη σημερινή διοργάνωση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.

(ΔΚ)