Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-02-2024 14:17

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

«Όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό θα τα υλοποιήσουμε», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε υπερηφάνεια για την Κυβέρνηση, τους Υπουργούς και το έργο που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, ερωτηθείς [αναφορικά με το] τι να περιμένουμε για το Κυπριακό δεδομένης της στάσης της Άγκυρας, αλλά και του Λονδίνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Πρώτον, θέλω να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) προχώρησε στον διορισμό της κας Holguín είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου.

Αυτό δεν τίθεται ούτε προς συζήτηση. Και αυτό είναι το μήνυμα που δώσαμε όχι μόνοεμείς, αλλά είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις. Αλλά είμαστε εδώ, σε συνεργασία με την κα Holguín και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γερμανίας. Θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Γερμανίας θα βρίσκεται εδώ από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων.

Η Γερμανία είναι ένα κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία και ενδιαφέρεται, όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε, για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του κ. Steinmeier ως Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, [για το]πώς θα διατηρηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Για μας δεν υπάρχει άλλη των επιλογών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα απεσταλμένου από την ΕΕ φαίνεται πως ναυαγεί αφού προσκρούει στην άρνηση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση από πλευράς Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τερματιστεί αυτή η προσπάθεια για μας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΕ δεν είναι για να εξυπηρετήσει τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γιατί η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και για το Κυπριακό πρόβλημα, για τη λύση του Κυπριακού, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για την περιοχή γενικότερα. Και είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή την προσέγγιση – για τη δυνατότητα της ΕΕ μέσω των πολλών εργαλείων που διαθέτει να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων – την ασπάζονται και πολλά κράτη μέλη, και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η εργασία για το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Έχει ολοκληρωθεί. Θα τους καλέσω στο Προεδρικό και όλα προχωρούν κανονικά. Ετοιμαζόμαστε».

Ερωτηθείς αν η θέση που εκφράζει το Λονδίνο μέσω του Ύπατου Αρμοστή του στην Κύπρο τείνει να διευκολύνει την Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, πιο σημαντικά στην παρούσα συγκυρία, η θέση της διεθνούς κοινότητας και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, είναι ότι οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχει σημασία αυτό που λέω, ότι δεν είναι απλώς θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση της διεθνούς κοινότητας, είναι θέση και του διεθνούς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  και όχι μόνο.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που προσπαθούμε [και]γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, σίγουρα δεν βοηθούν. Δεν θέλω να μπω στην ουσία γιατί τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι αποδεκτές, δεν είναι προς συζήτηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν κάνει λόγο για Κυβέρνηση παρατηρητών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η Κυβέρνηση των παρατηρητών, σύμφωνα με κάποιους, είναι αυτή που καλείται – και θα το πράξει – να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση την οποίαν ψήφισαν αυτοί οι παρατηρητές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχει απόλυτο δίκαιο ο Υπουργός Εσωτερικών σε αυτά που ανέφερε, το ανέφερα προηγουμένως σε αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα της επίσκεψής μου στην περιοχή του Ακάμα, που χωρίσαμε τον Ακάμα στα δύο. Εμείς θα εφαρμόσουμε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ναι, στη βάση των προκλήσεων που θα προκύψουν δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα.

Για τις συζητήσεις, για τις παρεμβάσεις γενικότερα κάποιων – ξέρετε, πλησιάζουν και οι εκλογές –  πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολύ περισσότερο εμείς, η Κυβέρνηση, να μην μπαίνουμε σε προσεγγίσεις, σε συζητήσεις, σε διαλόγους, που στο τέλος της ημέρας αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν δύο στόχους: προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Ερωτηθείς αν επί της ουσίας υπάρχει θέμα βιωσιμότητας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις επ’ αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Φυσικά, εσείς θεωρείτε σωστό – και αυτό η Βουλή το ψήφισε, όχι η παρούσα Κυβέρνηση – σε κάποιες των περιοχών να υπάρχουν τόσοι πολλοί Αντιδήμαρχοι, για παράδειγμα; Αυτό η Βουλή το ψήφισε. Και εμείς, ναι, έχουμε την τόλμη [να μιλήσουμε] δημόσια.

Προσπαθήσαμε να γίνουν αλλαγές πριν φτάσουμε εδώ. Δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από μέρους της Βουλής. Άρα, εμείς προχωρούμε με την υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης. Για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση έπρεπε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση − θα ήταν σαφώς καλύτερο να έχουμε πολύ πιο λίγους Δήμους.  Εμείς θα την εφαρμόσουμε, θα την αξιολογήσουμε και για όποιες αλλαγές χρειαστεί έχουμε την τόλμη να πάμε στη Βουλή συγκεκριμένα και να τα αλλάξουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων που τον φέρουν να μην απολαμβάνει υψηλή θετική γνώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σχεδόν σε έναν χρόνο διακυβέρνησης – αύριο είναι η επέτειος από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών – είμαι πάρα πολύ περήφανος για την Κυβέρνηση, για τους Υπουργούς, πολύ περισσότερο για το έργο που έχει παραχθεί σε ένα χρόνο, σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, όχι γενικά, ούτε αόριστα. Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στον κυπριακό λαό στις 4 Μαρτίου για τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς. Από κει και πέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας και να είστε βέβαιοι, και εσείς και ο κυπριακός λαός που μας παρακολουθεί, διότι εκεί αποσκοπούμε, όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό θα τα υλοποιήσουμε».

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)