Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2024 15:11

Ημερίδα αφιερωμένη στο παρόν και στο μέλλον της ντόπιας φυλής βοοειδών διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία, στο Ινστιτούτο Κύπρου, ημερίδα αφιερωμένη στην ντόπια φυλή βοοειδών, την οποία συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το BirdLife Cyprus, με τη στήριξη του Ινστιτούτου Κύπρου, και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως στόχος της ημερίδας είναι να φέρει σε επαφή όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διατήρηση και προώθηση της ντόπιας φυλής βοοειδών στην Κύπρο, μέσω προγραμμάτων, έρευνας και χρηματοδοτήσεων.

«Η διατήρηση της ντόπιας φυλής προωθήθηκε μέσω της εφαρμογής του στοχευμένου μέτρου ‘Αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση σε παραδοσιακές φυλές ζώων’. Μέσω του Μέτρου αυτού παρέχεται κατά κεφαλήν οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεσμεύονται για τη διατήρηση και την εκτροφή της ντόπιας φυλής βοοειδών στο φυσικό της περιβάλλον», επισήμανε και πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα στο Μέτρο έχει ενταχθεί το 74% των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή της παραδοσιακής φυλής, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των ζώων εκτιμάται πως έχει ενταχθεί το 85% της ντόπιας φυλής. Πρόσθεσε, επίσης, πως από την εφαρμογή του Μέτρου έχει αυξηθεί ο αριθμός των ζώων κατά 85,5% και ο αριθμός των κτηνοτρόφων κατά 63%, ενώ συνολικά επιδοτούνται 65 εκμεταλλεύσεις.

«Η σημερινή ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που το Υπουργείο μας πραγματοποιεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την εφαρμογή του πιο πάνω Μέτρου, καθώς και άλλων συνεργειών, επαφών και συνεργασιών, με όλους τους εμπλεκόμενους» τόνισε η κα Υπουργός.

Η δρ Παναγιώτου ευχαρίστησε, τέλος, τους μαθητές και μαθήτριες και τους καθηγητές και καθηγήτριες των Τεχνικών Σχολών Μαγειρικής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για τη γαστριμαργική εμπειρία γευσιγνωσίας κρέατος ντόπιας φυλής βοοειδών που πρόσφεραν στους συμμετέχοντες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου δρ Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως η γεωργία της Κύπρου θα πληγεί τα μέγιστα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, σημείωσε, η φύση έμαθε να προσαρμόζεται στις κλιματικές αλλαγές και η ντόπια φυλή βοοειδών είναι το κλασσικό παράδειγμα. «Το Ινστιτούτο Κύπρου ασχολείται με πολλούς ερευνητικούς τομείς και ένας από αυτούς είναι η δράση του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αναμφισβήτητα, χωρίς επιστημοσύνη δεν προχωράει μια χώρα», είπε και τόνισε «πως ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας. Αν ένα οργανωμένο κράτος δεν μάθει να παράγει για να τρώει δεν μπορεί να αντέξει τους δύσκολους καιρούς».

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Τσιάρλιστος, ο οποίος εξήγησε πως η φυλή αυτή δεν αποτελεί απλώς ένα σύμβολο της αγροτικής ζωής της Κύπρου, αλλά συνθέτει και αντιπροσωπεύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

«Μέσα από τα ευρήματα διαφόρων ερευνών, προκύπτει πως αυτή η πολύτιμη φυλή μπορεί να αναδειχθεί μέσα από την εκπαίδευση και τη γαστρονομία, ανοίγοντας νέους δρόμους για οικονομική ανάπτυξη και προώθηση της τοπικής μας παραγωγής» ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος θα πρέπει να είναι η προώθηση του κυπριακού βοδινού κρέατος, η ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, αλλά και η προσέλκυση γαστρονομικού τουρισμού.

Στην ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από τον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Ντόπιας Φυλής, από τη Διαχειριστική Αρχή του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, το Τμήμα Γεωργίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το BirdLife Cyprus, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Περιβαλλοντικό Τμήμα Βρετανικών Βάσεων και τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ακολούθως οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία για μια μοναδική γευσιγνωσία κρέατος της ντόπιας φυλής βοοειδών, που προσέφεραν οι Τεχνικές Σχολές Μαγειρικής του Υπουργείου Παιδείας. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία τέθηκαν θέματα όπως οι τρόποι προώθησης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα της ντόπιας φυλής, αλλά και τρόποι και δράσεις ανάδειξης και χρήσης της αγελάδας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής όπως ο γονότυπος, η βόσκηση και η πυροπροστασία.

(ΕΝ)