Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2024 12:16

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην εκδήλωση Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό – Light it Up Blue, χθες

Με μεγάλη συγκίνηση συμμετέχω σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Μια ημέρα που σκοπό έχει να μας υπενθυμίσει τον καθημερινό αγώνα των συνανθρώπων μας που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, για μια ζωή ισότιμη και ολοκληρωμένη.

Απόψε, καθώς φωτίζουμε με το μπλε χρώμα –μια απόχρωση που παραπέμπει στην απεραντοσύνη των ωκεανών και του ουρανού,  αντικατοπτρίζοντας τις άπειρες δυνατότητες και το βάθος των συνανθρώπων μας με αυτισμό– δεν φωτίζουμε απλώς κτήρια  ή ορόσημα. Απόψε ρίχνουμε φως στα ταλέντα, τις προκλήσεις και τα όνειρα των ατόμων αυτών.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό και φέτος, φωτίζοντας με μπλε, μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Κυπριακό Μουσείο και τα κάστρα της Πάφου, της Λεμεσού και της Λάρνακας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης, κατά την οποία φωτίζονται σημαντικά μνημεία και τοπόσημα ανά την υφήλιο.

Με τη φωταγώγηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση, φροντίδα, ουσιαστική στήριξη και κυρίως αποδοχή όσων η ζωή επηρεάζεται από αυτή την πάθηση, η οποία στις μέρες μας αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Πεποίθηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, αρχαία και σύγχρονη, υλική και άυλη. Ο πολιτισμός μας δεν αποτελεί μόνο τον ζωντανό πυρήνα της κοινωνίας μας, αλλά ανήκει στην κοινωνία μας, γι’ αυτό και είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να απολαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού μας.

Με γνώμονα αυτή τη μοναδική σημασία του πολιτισμού μας, ως πολιτεία και ως κοινωνία οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό όφελος, ώστε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα ως κανονικότητα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, ως συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων που αναπτύχθηκαν μέσα στον χώρο και τον χρόνο, καθίσταται η πιο κατάλληλη αφετηρία για όλες τις απαραίτητες δράσεις που έχουμε χρέος να αναλάβουμε για την εξάλειψη περασμένων κοινωνικών στερεοτύπων, με σκοπό τη συμπερίληψη. Εφόσον όλοι είμαστε ίσα μέρη αυτού του ποικίλου πολιτιστικού ψηφιδωτού, η κοινωνική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνον όταν καλλιεργήσουμε τον σεβασμό απέναντι σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, αρχής γενομένης με τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, ορατές και αόρατες.

Στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι να συμβάλει ενεργά στην Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για την Αναπηρία, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων.

Αναπτύσσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους πολιτισμού μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, ενώ επιδιώκουμε να καταστήσουμε τα θέατρα, τα μουσεία και τα μνημεία μας σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης. Ήδη, δράση που προώθησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ως στόχο συνάνθρωποί μας με αυτισμό να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους, με έναυσμα τα ερεθίσματα ενός αρχαιολογικού χώρου και την ηρεμία της φύσης – στοιχεία δηλαδή που άμεσα και αβίαστα συνάδουν με τις ανάγκες των παιδιών με αυτισμό, μακριά από την οπτική ή ηχητική ρύπανση της σύγχρονης ζωής.

Οι μπλε ακτίνες του Αυτισμού, που απόψε φωτίζουν μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, λειτουργούν ως υπενθύμιση ότι σε καιρούς δύσκολους συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για να επιβιώσουν, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα.

Κύριες και κύριοι,

Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ατόμων με Αυτισμό Κύπρου και όλη τη δυναμική της ομάδα για το πολύ αξιόλογο έργο που επιτελείτε για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αυτισμό. Αναμφίβολα, στην εποχή των πολλαπλών προκλήσεων, οι άνθρωποι αυτοί, με αυτισμό και με άλλες αναπηρίες, αποτελούν το πιο αγνό και ανόθευτο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΑΦ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα