Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2024 16:51

Παρέμβαση της Προέδρου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης κας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρία.

Είναι χαρά μου να είμαι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από καιρό και με άλλη ιδιότητα, ειδικά για ένα θέμα που έχω πραγματικά στην καρδιά μου, όπως ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης (ΑΦΚΣ).

Ένα σπουδαίο κοινωνικό εργαλείο που αποτελεί εδώ κι χρόνια αποκούμπι για πολλά παιδιά από ολόκληρη την Κύπρο, και τα εγκλωβισμένα μας παιδιά, για να μπορέσουν να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πρώτο πτυχίο.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω πλήρη εικόνα για τον Φορέα και το έργο του.

Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης δημιουργήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2013, πολλοί φοιτητές διέκοπταν τις σπουδές τους ή δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν προπτυχιακές σπουδές.

Δημιουργήθηκε ένα κρατικό «ειδικό ταμείο», στο οποίο θα μπορούσαν φυσικά και νομικά πρόσωπα να κάνουν εισφορές, ώστε βάσει κριτηρίων να λαμβάνουν βοηθήματα/υποτροφίες σπουδαστές, πρώτου πτυχίου κυρίως, για τα δίδακτρα ή τα ενοίκιά τους (ποσά από €1500 μέχρι €3500). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίδεται οικονομική βοήθεια σε φοιτητές, εφόσον η Επιτροπή Διαχείρισης αποφασίσει σχετικά.

Όπως γνωρίζετε, η ίδρυση και λειτουργία του «Φορέα» θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με τον Νόμο 156(Ι) 2014. Ο Φορέας τελεί υπό την Αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης έχει η Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη πρόεδρος ήταν και η εμπνεύστρια του Φορέα κα Άντρη Αναστασιάδη, στην οποία οφείλουμε αυτό το ταμείο. Ταμίας της Επιτροπής είναι ο Γενικός Λογιστής και μέλη της οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και Υγείας.

Οι πόροι του Φορέα προέρχονται από χορηγίες και δεν έχει οποιαδήποτε ενίσχυση από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Ο Φορέας δεν έχει διοικητικά και άλλα έξοδα και δεν συναλλάσσεται οικονομικά. Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται από λειτουργούς που εργάζονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ό,τι μπαίνει στον λογαριασμό του μεταφράζεται σε βοήθημα στα παιδιά μας και αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να μην συμβαίνει σε κανένα άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Διότι ο Φορέας είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Τμήμα Φορολογίας και όλες οι χορηγίες τυγχάνουν φοροαπαλλαγής.

Ανέλαβα τον Μάρτιο του 2023, όταν ο σύζυγος μου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αφού ενημερώθηκα για τις εν δυνάμει αρμοδιότητές μου, ως εκτελεστικής προέδρου, μελέτησα τον νόμο και τους κανονισμούς, ενημερώθηκα για τα κριτήρια και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και αξιολόγησης των αιτήσεων μέχρι τότε, πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι ως προς τις χορηγίες και ότι υπάρχει σεβασμός των προσωπικών δεδομένων όλων, δικαιούχων και χορηγών, ως επιβάλλεται και από σχετικές νομοθεσίες.

Φέτος ανανεώσαμε την ιστοσελίδα μας, το www.socialsupport.gov.cy, για να είναι πιο εύχρηστη και τα παιδιά να έχουν όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή τους. Οι αιτήσεις γίνονται συνήθως τον Οκτώβρη/Νοέμβρη κάθε έτους. Επίσης, από φέτος εισφορές μπορούν να γίνονται και μέσω της JCC στην ιστοσελίδα μας. Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά διότι δεν ξοδεύτηκε [ούτε και] ένα σεντ.

Και χαίρομαι που με αυτήν την ευκαιρία μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ότι φέτος, για πρώτη φορά, τα αυξημένα έσοδα μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε μια κατηγορία δικαιούχων που δεν θα υπόκεινται σε κανένα εισοδηματικό/περιουσιακό κριτήριο. Και είναι η μεγάλη καινοτομία μας. Διότι κρίναμε –το αποφάσισε η Επιτροπή– ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει παιδιά ορφανά από δύο γονείς, παιδιά υπό την κηδεμονία του κράτους, παιδιά εγκλωβισμένων, παιδιά των θυμάτων του Μαρί, της Ήλιος και ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα δημοσίου καθήκοντος, παιδιά μονογονέων αν η οικογένεια έχει άνω των τεσσάρων εξαρτωμένων και παιδιά πολυτέκνων αν είναι πάνω από πέντε εξαρτώμενα, χωρίς να ρωτά αν έχουν για παράδειγμα κληρονομήσει ένα περιουσιακό στοιχείο ή έλαβαν μια μικρή αποζημίωση από κάποια ασφάλεια από την απώλεια των γονέων. Και το κάναμε πράξη. 

Όλα αυτά τα παιδιά, φέτος ήταν 107 στον αριθμό, τα στηρίζουμε. Αυτό οφείλει μια κοινωνία δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης. Όλα τα άλλα παιδιά υπόκεινται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα χαλαρώσαμε κάπως, όμως είναι ακόμα πολύ αυστηρά. Ενισχυμένα έσοδα/χορηγίες από την επερχόμενη μας εκστρατεία, του 2024/2025, θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε περισσότερο τα κριτήρια, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά που το έχουν τόσο ανάγκη.

Έντιμες κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

Είχα και έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς τους Κράτους.

Έλαβα από την αρχή, και πριν αρχίσω δουλειά, επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι ο Φορέας λειτουργούσε με τρόπο διαφανή, και εφόσον ούτε έξοδα και οικονομικές συναλλαγές υπάρχουν, όλα λειτουργούσαν σωστά και υπό τους απαιτούμενους ελέγχους. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και μόνο εφόσον ένιωσα ασφάλεια ως προς τους επαρκείς ελέγχους ξεκίνησα δράση για νέες χορηγίες. Ήθελα να διασφαλίσω ότι από την 1η Μαρτίου του 2023, διότι από τότε είχα την ευθύνη, όλα θα ήταν ξεκάθαρα.

Είναι σαφές και στον Νόμο ότι, πέραν του ότι οι εισφορές γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα, που ελέγχει βεβαίως και την πηγή τους, ο Ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής και ότι εγώ, ως πρόεδρος, ουδεμία σχέση έχω με το οικονομικό κομμάτι. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Φορέα υπόκεινται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος μπορεί να ελέγξει και το μητρώο, το οποίο βεβαίως και τηρείται σεβόμενο την αρχή της εμπιστευτικότητας. Επιπλέον, αντίγραφο των εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ενημερώθηκα μάλιστα ότι πάντοτε ο Γενικός Ελεγκτής προέβαινε στον απαιτούμενο έλεγχο και ποτέ δεν εντοπίστηκε κάτι που να προβληματίσει ιδιαίτερα. 

Έντιμα μέλη της Βουλής,

Γνώριζα και εκτιμούσα πολύ τη δράση του Φορέα και θεώρησα ότι σε μένα ανήκε τουλάχιστον η ευθύνη να τον ενισχύσω όσο μπορούσα, να τον επικαιροποιήσω ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής, και να τον κάνω πιο γνωστό τόσο στους εν δυνάμει δικαιούχους όσο και στους εν δυνάμει χορηγούς, μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Στόχος μου εξ αρχής ήταν ο Φορέας να ανανεωνόταν και να δυνάμωνε, για να μπει στη δεύτερη δεκαετία ζωής του και να βοηθήσει όσο πιο πολλούς σπουδαστές. 

Νιώθω την ανάγκη να σας πω δυο λόγια για τους φοιτητές μας, τους δικαιούχους μας. Πρόκειται για παιδιά πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις λήπτες του ΕΕΕ ή με άλλα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας, αρκεί να αφορά στο πρώτο τους πτυχίο. Έχουμε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν την ευκαιρία στα 18 και προσπαθούν στα 35-40 να σπουδάσουν. Υπάρχουν κριτήρια λεπτομερή, που κατόπιν δικής μου εισήγησης, μετά τον Μάρτιο του 2023 αναρτώνται και στην ιστοσελίδα μας, ώστε να γνωρίζουν συγκεκριμένα όλα τα παιδιά αν δικαιούνται ή όχι βοήθημα.

Από το 2014 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν 3721 φοιτητές με ποσό άνω των 4,383,079 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί οι φοιτητές δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν χωρίς τον Φορέα.

Στη δική μου την αντίληψη, σε μια εποχή ακρίβειας, μετά από μια πανδημία και πολέμους, με κλονισμένη ψυχική υγεία πολλών νέων ατόμων, δυστυχώς και παιδιών, σε μια εποχή που η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες με πολύ χαμηλό δείκτη γεννήσεων, που η οικογένεια, ο ιερότερος θεσμός που έχουμε, κλονίζεται, το θεώρησα, λοιπόν, ελάχιστη οφειλή από μένα να αξιοποιήσω τις επαφές μου, ως σύζυγος του προέδρου, τις δεκάδες συμμετοχές σε εκδηλώσεις –είμαι επίτιμο μέλος ή πρόεδρος σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ και εκτελεστική πρόεδρος στον Ραδιομαραθώνιο–, για να πείσω μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, Ιδρύματα, Κύπριους της διασποράς και την εφοπλιστική κοινότητα να σταθούν αρωγοί στο κράτος τους, με χορηγίες που θα μορφώσουν τα παιδιά μας. Διότι η μόρφωση είναι η καλύτερη επένδυση για μια κοινωνία και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. 

Για ένα παιδί ορφανό, ένα παιδί κάτω από την κηδεμονία του κράτους, ή από μια οικογένεια με ελάχιστα εισοδήματα είναι ακόμα πιο σημαντικό να αποκτήσει αυτό το εφόδιο της μόρφωσης, για να μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον από το να βγει στο βάσανο της ζωής από τα 18 χωρίς ανώτερη εκπαίδευση.

Πίστεψα λοιπόν πολύ στη δύναμη και στη δυναμική του Φορέα, που δεν τον ενδιαφέρει και δεν γνωρίζει παραμόνο την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των παιδιών. Φέτος έκαναν αιτήσεις 1340 παιδιά και αναμένουμε ότι θα είναι κάπου στα 800/900 ίσως και 1000, μακάρι και περισσότερα παιδιά, που θα πληρούν τα κριτήρια και θα πάρουν βοήθεια. Άρχισαν ήδη οι πληρωμές εδώ και ένα μήνα και εξελίξαμε τις διαδικασίες, ώστε τα παιδιά να δέχονται εντός ακαδημαϊκού έτους το βοήθημα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Μέχρι το Πάσχα βάλαμε στόχο να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές, ώστε να αρχίσουμε ξανά. Πρώτα θα ενημερώσουμε τους χορηγούς μας για τις υποτροφίες που δώσαμε, την εκστρατεία μας για νέες χορηγίες για το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025 και οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι, διότι είναι πολλές οι εταιρείες που στηρίζουν και εμπιστεύονται το κράτος μας και τους θεσμούς του. Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, οφείλουμε να το στηρίξουμε. Και αν δεν προσφέρουν σε εμας, θα δώσουν σε άλλους ΜΚΟ τα χρήματα αυτά και θα χάσουν τα παιδιά μας.

Έντιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Προϋποθέτει πάρα πολλή δουλειά για να πείσεις μεγάλους χορηγούς να στηρίξουν ένα ειδικό κρατικό ταμείο. Ειδικότερα σε μια εποχή με τόσες φιλανθρωπικές οργανώσεις και διαχρονικά κενά στην Κύπρο σε κοινωνική παροχή. Όμως αξίζει τον κόπο, διότι επωφελούνται τα παιδιά μας. Τα παιδιά αυτά που δυσπραγούν. Τα παιδιά αυτά, που χωρίς τον Φορέα δεν θα σπουδάσουν. Και εύχομαι ότι θα ενώσουμε δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο Φορέας, διότι δεν υπάρχει άλλο εργαλείο κρατικό για να στηρίξει τη μόρφωση παιδιών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το ενισχύσουμε. Ανήκει στο κράτος μας, σε όλα τα παιδιά της Κύπρου. Προσωρινά βρίσκομαι εγώ στην προεδρία του και θέλω να παραδώσω στην επόμενη Πρώτη Κυρία, εάν επιθυμεί να αναλάβει, ένα ταμείο όσο πιο ενισχυμένο γίνεται, με κριτήρια που θα επιτρέπουν υποτροφίες σε πάρα πολλούς νέους.

Έντιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σε αυτά τα δέκα χρόνια ο Φορέας έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογη προσφορά προς την κοινωνία, στηρίζοντας με διαφάνεια και αξιοκρατία φοιτητές μεθοδικά και αθόρυβα. Κάλυψε ένα κενό που υπήρχε και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, όπως και οι 1000 περίπου οικογένειες που θα στηριχθούν φέτος από αυτόν. Μπορεί και να τριπλασιάσουμε φέτος τον αριθμό των φοιτητών που θα λάβουν βοήθεια και αυτό χάρη στους χορηγούς μας.

Ξεκίνησα λέγοντας ότι ο Φορέας είναι στην καρδιά μου, για αυτό επέλεξα, αντί τη στασιμότητα και τον εύκολο δρόμο, να τον εξελίξω, να προσπαθήσω να τον ενισχύσω και είμαι ευγνώμων προς όλα τα πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμούς που στηρίζουν τον Φορέα άρα στηρίζουν τις σπουδές των παιδιών της Κύπρου μας. 

Η κυπριακή οικογένεια έχει ανάγκη τον Φορέα. Δυστυχώς μας χρειάζονται πλέον και αυτοί που θεωρητικά έχουν επαρκή εισοδήματα. Με δύο και τρία παιδιά είναι πολύ δύσκολο να σπουδάσει μια οικογένεια της μεσαίας τάξης τα παιδιά της. Και θέλω να είμαστε σε θέση, με αυξημένες χορηγίες, να στηρίξουμε και αυτές τις οικογένειες, μονογονείς, πολύτεκνους. Μπορούμε να το πετύχουμε, είμαι αισιόδοξη και θα εργαστώ όσο περισσότερο μπορώ.

Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας σε αυτήν τη διαδρομή.

Με έλεγχο, ναι, με πιστή τήρηση της αρχής της διαφάνειας, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και στο δικαίωμα στην ανωνυμία ακόμα και στη φιλανθρωπία.

Προσοχή να μην βλάψουμε τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΑθ)