Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2018 15:34

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Νικολάου είπε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για μια καινοτομία στο αστικό δίκαιο, στη δικαιοδοσία του οποίου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Νικολάου είπε πως «το Δικαστήριο αυτό θα συμβάλει στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, οι οποίες καθορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο και αποτελούν υποθέσεις που έχουν διαφορά απαίτησης πέραν των 2 εκ. ευρώ.

Το Δικαστήριο θα συμβάλει επίσης στην επέκταση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τόπου μας κυρίως στα θέματα παροχής υπηρεσιών, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους διάφορους φορείς και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, έγιναν οι διάφορες εισηγήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης και έχουν ληφθεί υπόψη. Στο νομοσχέδιο καθορίζεται η δομή του Εμπορικού Δικαστηρίου, η καθ’ ύλην αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία, τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι δικαστές για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων και η διαδικασία που θα εφαρμόζεται θα καθοριστεί με διαδικαστικούς κανονισμούς.

Πρόκειται για πρότυπο δικαστηρίου και στοχεύει στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για κάποιες υποθέσεις μεγάλων απαιτήσεων, συγκεκριμένης δικαιοδοσίας και που συνδέονται κυρίως με τις επενδυτικές προοπτικές ενός κράτους.

Έχουμε μελετήσει το πρότυπο που ακολουθείται σε Αγγλία – Ιρλανδία και έχουμε συνεννοηθεί τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την προώθησή του».

Ερωτηθείς, είπε πως θα χρειαστούν «πέντε Δικαστές που θα κατέχουν θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου και το Δικαστήριο θα λειτουργήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό. Έχουμε μελετήσει τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα και καταχωρούνται κάθε χρόνο, και πιστεύουμε μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Εμπορικό Δικαστήριο θα μπορέσει να υπάρξει η εκδίκαση των υποθέσεων αυτής της φύσεως μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο».

Σε ερώτηση πόσες υποθέσεις αυτής της φύσης καταχωρούνται ανά έτος, ο κ. Υπουργός είπε ότι καταχωρούνται περίπου 300 υποθέσεις. 

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)