Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2018 15:43

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή για την αδειοδότηση μικρών μονάδων αφαλάτωσης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διαδικασία αδειοδότησης  μικρών μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες μεγάλων καταναλωτών, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είπε πως «στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διαδικασία αδειοδότησης  μικρών μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες μεγάλων καταναλωτών, όπως είναι ομάδες αγροτών, ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα γκολφ, υδροπάρκα και άλλες συναφείς μονάδες.

Με τη σημερινή του Απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Οδηγό για τη δημιουργία αυτών των μονάδων και μια ευέλικτη και σύντομη διαδικασία, όπως επίσης και Επιτροπή από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα εξετάζει τις πιθανές αιτήσεις, ούτως ώστε η όλη διεκπεραίωση της διαδικασίας εξέτασης να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Θέλουμε να αδειοδοτήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ούτως ώστε η λειτουργία αυτών των μονάδων να ξεκινήσει πριν από την ερχόμενη θερινή περίοδο, Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι βελτιώνοντας το υδατικό ισοζύγιο, θα βελτιωθεί η δυνατότητα μας για αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Καδής είπε ότι «μεγάλο κλιμάκιο αποτελούμενο από τον ίδιο, από τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από επιχειρηματίες και από εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου πέρα από τη συζήτηση ζητημάτων πολιτικής στα θέματα διαχείρισης του νερού, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε επί τόπου νέες τεχνολογίες οι οποίες εφαρμόζονται τόσο για τη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση νερού όσο και για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης με τεχνολογίες αιχμής. Και είναι με αυτές τις τεχνολογίες που θέλουμε να κάνουμε το σύστημα της Κύπρου όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται».

Ερωτηθείς ο κ. Καδής είπε πως «είχε εκφραστεί το ενδιαφέρον από ιδιώτες για να λειτουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης, και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε διαμορφώσει και θεσμοθετούμε τη διαδικασία μέσα από την οποία θα δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων μονάδων».

Τέλος, ερωτηθείς για τη χωρητικότητα των μονάδων αυτών, ο κ. Καδής είπε ότι θα είναι 1500 κυβικά μέτρα ημερησίως, προσθέτοντας ότι προσδιορίζονται οι περιοχές όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν αυτές οι μονάδες καθώς και τα χαρακτηριστικά του νερού που θα παράγουν, το οποίο θα είναι για σκοπούς ύδρευσης και υδροπάρκων.

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)