Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2024 12:32

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα εγκαίνια του Αναβαθμισμένου Αλιευτικού Καταφυγίου Ορμήδειας

Είναι για μένα μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο πρώτο ψαροχώρι της Κύπρου, στην Ορμήδεια για τα εγκαίνια του έργου του Αλιευτικού Καταφυγίου Ορμήδειας.

Αυτό το γραφικό αλιευτικό καταφύγιο, του οποίου η σπουδαιότητά είναι δυσανάλογη του μικρού του μεγέθους, συμβολίζει την αναγνώριση και την υποστήριξη της πολιτείας προς τους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται για την επιβίωση ενός ζωτικού για την κοινωνία, αλλά και για την οικονομία του τόπου, επαγγέλματος.

Μέσα από το νέο αυτό αλιευτικό καταφύγιο δημιουργείται ένα ασφαλές και λειτουργικό αγκυροβόλιο, που θα προωθήσει σημαντικά τον εκσυγχρονισμό και στην ανάδειξη των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αποτελώντας παράλληλα κίνητρο για νέες και βιώσιμες πρωτουβουλίες για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Η αλιεία, αν και αποτελεί έναν σχετικά μικρό τομέα της οικονομίας μας, συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, προσφέροντας ταυτόχρονα υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.

Γι' αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να μετατρέπουμε τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τομέας, σε ευκαιρίες για βιώσιμη αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε έμπρακτα τον τομέα της αλιείας με συγκεκριμένα έργα, που στοχεύουν στη βελτίωση των αλιευτικών υποδομών, όπως είναι τα αλιευτικά καταφύγια.

Η αναδιαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου στην Ορμήδεια εντάσσεται στα έργα αυτά, μέσω των οποίων επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών του τομέα της αλιείας, η τοπιοτέχνηση της περιοχής των αλιευτικών καταφυγίων, αλλά και η παράδοση και η σχέση του ανθρώπου και της θάλασσας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του αρμόδιού του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο φέτος κλείνει 60 χρόνια προσφοράς στον Τομέα της Αλιείας, έχει ως στρατηγικούς στόχους του την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, την ενσωμάτωση της περιβαλλοντολογικής διάστασης και την υποστήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί, όμως, σημαντικές επενδύσεις. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εξασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα, αφού για την περίοδο 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας 2014 -2020, καλύφθηκαν πλήρως οι στόχοι μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 συγχρηματοδότησε και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, το κόστος του οποίου ανήλθε στα €1,6εκατ. 

Στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια στην προσπάθειά μας αυτή μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργεια 2021-2027. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί για μας έναν οδοδείκτη, αλλά και το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και την αειφόρο ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα €54,7 εκατ., με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι της τάξης των €38,5 εκατ., που αντιστοιχεί στο 70% του προϋπολογισμού.

Είμαι πεπεισμένη, ότι με τα έργα που υλοποιήθηκαν εδώ, ο σχεδιασμός των οποίων έγινε με την πολύτιμη συμβολή τόσο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας όσο και των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής, το αλιευτικό καταφύγιο θα αποτελέσει ένα λειτουργικό και ασφαλές μέρος για τον ελλιμενισμό των σκαφών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές και διευκολύνσεις για την υποστήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.

Κύριες και κύριοι,

Αυτό το νέο έργο εκφράζει την αφοσίωσή μας στην ενίσχυση της τοπικής αλιευτικής κοινότητας, αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες στηρίζονται σε επαγγέλματα όπως είναι η αλιεία.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να διαβεβαιώσω τους ψαράδες μας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στο πλευρό τους, προσφέροντας αδιάκοπα κάθε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Στο σημείο αυτό θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου αυτού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο μέσω του Κλάδου Θαλασσίων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων είχε την επίβλεψη του όλου έργου, καθώς και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας για την άρτια συνεργασία, αλλά και την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. 

Κλείνοντας, εύχομαι το αλιευτικό καταφύγιο, που εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε σήμερα, να είναι καλορίζικο και να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας για την τοπική κοινωνία.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. 

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΜΣ)