Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 13:57

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα στο στρατόπεδο «Υπ/γου Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου, ενόψει των εορτών του Πάσχα, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται από το ΑΚΕΛ για την ουδέτερη στάση που διατηρεί στο θέμα της σύγκρουσης του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα ανέφερα. Μπορεί το ΑΚΕΛ καθημερινά να ασχολείται, να βγάζει ανακοινώσεις, να κάνει κριτική για όλα τα θέματα. Οι δηλώσεις μου ήταν πολύ ξεκάθαρες. Η θέση μου είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Αν το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αυτό το θέμα προσφέρεται, για να κάνει καθημερινή κριτική, είναι θέμα του ΑΚΕΛ.»

Ερωτηθείς για το τι κινήσεις έκανε για να προσπαθήσει να αποτρέψει αυτή την κρίση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε άλλο. Έκανα, ναι, κινήσεις, γιατί σας είπα ότι δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Έκανα προσπάθειες. Δεν είχαν αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα δεν έχω τίποτα να προσθέσω.»

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται για το πώς θα τιμήσει το Υπουργείο Παιδείας το θέμα της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος απάντησε: «Είναι λυπηρό. Πολύ λυπηρό να θεωρεί οποιοσδήποτε ότι δεν καταδικάζουμε το πραξικόπημα. Είναι λυπηρό».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του Στέφανου Στεφάνου πως δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή του, ο Πρόεδρος είπε: «Σε τέτοιες στιγμές, αν θέλουμε πραγματικά να δείξουμε ποιος είναι ο κοινός μας στόχος, να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, δυστυχώς σε τέτοιες τραγικές στιγμές –και καταδικάζω, για να το ακούσουν ξανά, όπως το λέω συνέχεια, αυτή είναι η θέση μου και ήταν πάντοτε, το προδοτικό πραξικόπημα– ας αξιοποιήσουμε αυτές τις μαύρες στιγμές στην ιστορία του τόπου μας, για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά ενωμένοι. Ξέρετε, οι εκλογές θα τελειώσουν πολύ σύντομα. Αρχές Ιουνίου θα ολοκληρωθούν. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Και εγώ πρώτος και προς το ΑΚΕΛ και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις τείνω χέρι συνεργασίας. Γιατί ο κόσμος αναμένει από όλους μας να συνεργαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Άρα, από δικής μου πλευράς δεν πρόκειται να εμπλακώ σε οποιαδήποτε καθημερινή αντιπαράθεση, κριτική κ.ο.κ. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Ο καθένας είναι ελεύθερος, αν θεωρεί ότι αυτή είναι η σωστή τακτική, να κάνει κριτική.»

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο «Αμάλθεια» και πότε αναμένεται η αναχώρηση του επόμενου πλοίου, ο Πρόεδρος απάντησε: «Στις 2 Μαΐου ολοκληρώνεται, όπως με έχουν ενημερώσει Αμερικανοί, η σχετική προβλήτα. Κάνουμε όλες τις προεργασίες, ειδικότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ξεκινήσει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο συγκεκριμένο σημείο. Σήμερα το απόγευμα ζήτησε να μου μιλήσει και για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θα έχουμε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Αύριο θα είναι εδώ η Πρόεδρος της Επιτροπής. Είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσει και, επαναλαμβάνω, κάνουμε όλες τις προεργασίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, μόλις πάρουμε το πράσινο φως από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.»

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του με την Πρόεδρο της Επιτροπής στο Λίβανο, ο Πρόεδρος είπε: «Η Επιτροπή χθες ήταν πολύ προσεκτική. Δεν έκανε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Πολύ λογικό, γιατί θα τις κάνει η Πρόεδρος της Επιτροπής. Ανακοινώσεις, για τις οποίες έχω ενημερωθεί και, όντως, αποδεικνύουν στην πράξη. Και θέλω να σας θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχα συμμετάσχει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2023, είχα θέσει το θέμα του Λιβάνου. Χαίρομαι που υπήρξε αυτή ανταπόκριση από πλευράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα πάμε μαζί στον Λίβανο την Πέμπτη και να αναμένουμε. Θα κάνει η ίδια τις ανακοινώσεις. Αυτό είναι το σωστό.»

Ερωτηθείς πώς η Κυβέρνηση προχωρά σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, την οποία ως Κυβέρνηση έχουν θέσει ως προτεραιότητα, όπως είναι το Λιμάνι, η Μαρίνα Λάρνακας, η κοινοπραξία που έχει τα αεροδρόμια και δεν τηρεί τους όρους, και το τερματικό στο Βασιλικό, όπου ακόμη αναμένονται οι εργάτες από την Κίνα, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι θέματα, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Να τα διαχωρίσουμε. Στο θέμα του αεροδρομίου βρισκόμαστε σε συζητήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Συζητούμε στο πλαίσιο του συμβολαίου. Δυστυχώς, στο λιμάνι τα πράγματα δεν είναι θετικά. Και είπα ξανά ότι το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε. Είμαστε σε επαφή και με τον Δήμαρχο της Λάρνακας. Προσπαθούμε να βρούμε λύση, γιατί εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η εξέλιξη του λιμανιού -και θα γίνει- και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Άρα, δεν θεωρώ ότι συνδέονται αυτά τα δύο. Από εκεί και πέρα, στο τερματικό υπάρχει πρόοδος στα χερσαία έργα, υπάρχει πρόοδος όσον αφορά το θέμα του πλοίου, της πλωτής μονάδας. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την προβλήτα. Χθες είχα δίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας. Συζητήσαμε και το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προκλήσεις, οι οποίες είναι καθημερινές. Προκλήσεις, η αντιμετώπιση των οποίων θα βελτιώσει αυτό που προαναφέρατε, και που είναι η πρώτη και βασικότερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.»

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητά με την Αθήνα και αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μια άλλη στρατηγική στο Κυπριακό ή να δοθεί ένα μήνυμα στην Τουρκία, σε συνέχεια των χθεσινών ειδήσεων πως ο κ. Erdoğan έδωσε οδηγίες για να διδάσκεται πλέον σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης των Τούρκων η γαλάζια πατρίδα με χάρτες και το Αιγαίο να αναφέρεται πλέον ως θάλασσα των νήσων, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Κοιτάξτε, ο πλήρης έλεγχος των κατεχόμενων περιοχών σε όλες τις εκφάνσεις, καθημερινώς, από πλευράς Τουρκίας είναι κάτι καινούργιο, ειδικότερα στα θέματα της εκπαίδευσης. Να σας θυμίσω μάλιστα –και είναι προς τιμήν τους, θέλω να το αναφέρω– πως υπήρξε αντίδραση και από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, τους δασκάλους, σε τέτοιου είδους προσπάθειες από πλευράς Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την ερώτησή σας για την Ελλάδα, ναι, υπάρχει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα. Ένας συντονισμός και μια συνεργασία, για την οποία θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου. Θα υπάρξει και συνάντηση, όπως γνωρίζετε, με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα έχει συνάντηση με τον κ. Erdogan. Είμαστε σε επαφή. Εμείς είμαστε εδώ, και η Ελλάδα και η Κύπρος, και επειδή βρίσκομαι και σε ένα στρατόπεδο, δείχνουμε μέσα από τις πράξεις μας ότι είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε εδώ, για να λύσουμε τις όποιες διαφορές μέσα από τη διπλωματία, μέσα από τον διάλογο, και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο, για να προεκτείνω το ερώτημά σας, που και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτεργάτες την Κύπρο και την Ελλάδα, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία. Ένα θετικό μήνυμα, που από την ίδια εξαρτάται, αν αυτό το μήνυμα θα μετουσιωθεί και σε θετικές συγκεκριμένες εξελίξεις, εάν και εφόσον υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Και το λέω αυτό, γιατί η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, είναι σημαντική. Έρχεται στην Κύπρο η κα Holguín. Έρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Βρυξέλλες, από την ίδια την Τουρκία, και ελπίζουμε να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αυτό το θετικό μήνυμα μετέφερε χθες και ο κ. Charles Michel στην κα Holguín και ερωτηθείς πώς μπορεί να το αξιοποιήσει, ο Πρόεδρος απάντησε:  «Νομίζω οι δηλώσεις του κ. Michel ήταν ξεκάθαρες. Τις έχετε δει. Και προηγουμένως της Προέδρου της Επιτροπής σε συνέντευξη που είχε την Κυριακή. Από εκεί και πέρα να αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Μακάρι. Από δικής μας πλευράς, η ετοιμότητα είναι δεδηλωμένη, πολύ συγκεκριμένη, όχι θεωρητική, όχι γενική, και ελπίζουμε να προκύψουν δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε επανέναρξη.»

(ΕΑθ/ΕΠ)