Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 08:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους, χθες

Συνεχίζοντας την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε για την ανάπτυξη των ορεινών μας περιοχών, τη διαφύλαξη, την αύξηση του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας, τέτοια έργα είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Το στολίδι «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς για να λειτουργήσει, αλλά και πολλά άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην πραγματική αναβάθμιση της περιοχής.

Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο του Τροόδους νωρίτερα. Και εκεί έγινε μια σημαντική δουλειά, εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης η νέα μονάδα. Εργαζόμαστε, ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου, να λειτουργήσει πλήρως η πνευμονολογική μονάδα και να αρχίσουμε και τις εργασίες στο παλιό κτήριο, στο κυρίως κτήριο του νοσοκομείου.  

Το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε και τα αποτελέσματά του αποδεικνύουν στην πράξη τη δύναμη της συνεργασίας, της κοινής προσπάθειας, αφού χρηματοδοτήθηκε με 1.7 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε το έργο, διότι το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά και για τα σχολεία μας και για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Αστεροσκοπείο, σε συνεννόηση πάντοτε με την κοινότητα. Ήδη, αποφασίσαμε τον προηγούμενο μήνα την παροχή τεχνικής στήριξης για την ανάθεση της πλήρους λειτουργίας του Αστεροσκοπείου. Στόχος μας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εκλεγεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την όλη διαχείριση και την ανάδειξή του ως σημαντικού πόλου έλξης για την περιοχή.

Το Αστεροσκοπείο, είμαι σίγουρος, θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στην περιοχή του Τροόδους και θα προσελκύσει νέους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο ντόπιους όσο και ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τον σαγηνευτικό τομέα της αστρονομίας και του διαστήματος.

Παράλληλα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και γενικά λάτρεις της αστρονομίας ενισχύεται σημαντικά ο τομέας του αστροτουρισμού, ένα νέο πεδίο για τη χώρα μας, οι οπαδοί του οποίου χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο μόρφωσης, καλλιέργειας και ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Ο αστροτουρισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς τα τελευταία χρόνια, καθώς προορισμοί, συνδεδεμένοι με την αστροπαρατήρηση προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το Αστεροσκοπείο στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και στη δυνατότητά του να συμπληρώσει μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας επικαιροποιημένης πολιτικής τουρισμού για το ορεινό προϊόν Τροόδους, στο πλαίσιο και της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Να μου επιτρέψετε επίσης να αναφέρω ότι ο αστροτουρισμός και η αστροπαρατήρηση αποτελούν πτυχή του τουρισμού υπαίθρου και ειδικά των ορεινών περιοχών, που ως γνωστόν αναπτύσσονται μακριά από τα μεγάλα και πλήρως ανεπτυγμένα τουριστικά κέντρα. Πρόκειται για δραστηριότητα που μαζί με άλλες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, η ορειβασία και πολλά άλλα, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία της αυθεντικής Κύπρου, πέραν του πώς είναι μέχρι σήμερα γνωστή η χώρα μας.

Πέραν των όσων προανέφερα, η δημιουργία του Αστεροσκοπείου Τροόδους βρίσκεται επίσης σε πλήρη συνάρτηση με τους στόχους τόσο της Εθνικής Στρατηγικής Διαστήματος 2022-2027, αλλά και της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί αναδυόμενη προτεραιότητα για την Κύπρο στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Η χώρα μας έχει ήδη αναπτύξει υποδομές δορυφορικών επικοινωνιών και δορυφορικής πλοήγησης μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Εδώ, ο ιδιωτικός τομέας έσπρωξε και το κράτος και την Κυβέρνηση να στηρίξει, και τέτοιες δραστηριότητες βοηθούν, μέσα και από τη δικτύωσή μας με την επιστημονική κοινότητα, να διανοίγονται νέοι ορίζοντες και προοπτικές και να τίθενται τα θεμέλια για μεταφορά γνώσεων, αλλά και για σημαντικές διακρατικές και διεθνείς συνεργασίες.

Ταυτόχρονα, και εδώ αγγίζουμε και την Παιδεία, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά, τα σχολεία μας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε μέσα από την εκπαίδευση τους νέους μας να ασχοληθούν με το αντικείμενο, αφού η χώρα μας και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος, όπως έχω ενημερωθεί, παρουσιάζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο ερευνητικό πεδίο σε διεθνές επίπεδο, λόγω του μεγάλου αριθμού ημερών που έχουμε με καθαρούς ουρανούς που επιτρέπουν, για παράδειγμα, τη λειτουργία του τηλεσκοπίου σε πολλές μέρες και για πολλές ώρες.

Είμαστε εδώ σήμερα, πρωτίστως, για να τιμήσουμε την κοινότητα, να συγχαρούμε την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας που διαχρονικά, όσα χρόνια ήμουν δίπλα του, δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την καταγωγή του –και κανείς δεν ξεχνά την καταγωγή του γιατί αν ξεχνάς την καταγωγή σου δεν μπορείς να ξέρεις πού πηγαίνεις– και γενικότερα συγχαίρω όλους όσους συνεργάστηκαν για αυτό το μεγάλο έργο. 

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΑθ)