Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2024 14:58

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, στη Θεσσαλονίκη

Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ στις εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί το πιο μελανό σημείο στην Ιστορία της Κύπρου μας, αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις τραγικές μέρες του καλοκαιριού του 1974 που έμελλε να σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή όλων των Κυπρίων.

Μισό αιώνα μετά, ο κυπριακός λαός βιώνει ακόμα τις συνέπειες της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Μισό αιώνα μετά, οι πρόσφυγες παραμένουν μακριά από την πατρώα γη. Μισό αιώνα μετά, η πολιτιστική μας κληρονομιά λεηλατείται και καταστρέφεται. Μισό αιώνα μετά, οι συγγενείς των αγνοουμένων προσμένουν καρτερικά τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Μισό αιώνα μετά, οι απανταχού Κύπριοι μνημονεύουμε τα αδικοχαμένα παιδιά μας.

Ο Ιούλιος του 1974 έχει σημαδέψει την Ιστορία της πολύπαθης Κύπρου μας. Ο εμφύλιος σπαραγμός που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε στον διχασμό και επέτρεψε στην Τουρκία να εφαρμόσει τον σχεδιασμό της για την Κύπρο. Στον τουρκικό επεκτατισμό, ο κυπριακός λαός όρθωσε το ανάστημά του, υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον Κυπριακό Ελληνισμό, οι Ελλαδίτες αδελφοί μας προσέτρεξαν και αγωνίστηκαν πλάι-πλάι με τους Κύπριους, σφραγίζοντας με τη θυσία τους, τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

Στις 8:20 το πρωί της 15ης Ιουλίου και στις 5:30 το πρωί της 20ης Ιουλίου θα ηχήσει ξανά σε κάθε γωνιά της Κύπρου ο ανατριχιαστικός εκκωφαντικός ήχος των σειρήνων, θυμίζοντάς μας τον βίαιο ξεριζωμό και τις φρικαλεότητες των δραματικών εκείνων ημερών. Ο ήχος των σειρήνων θα φέρει ξανά στη μνήμη μας τους αγαπημένους μας ανθρώπους, που φονεύθηκαν σε έναν πόλεμο ανίερο και άνισο. Αποτελεί υπόμνηση της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι σε όσους με ανιδιοτέλεια επιτέλεσαν στο ακέραιο το χρέος τους προς την πατρίδα, προσφέροντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για την προάσπιση των υψηλών αρχών του Ελληνισμού, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Θα μας υπενθυμίσει επιτακτικά τον αγώνα που οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου. Το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων συνιστά την τραγικότερη πτυχή της τουρκικής εισβολής. Ένα δράμα, το οποίο βίωσαν και βιώνουν δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας παραμένει προτεραιότητα. Με την ίδια ευαισθησία συνεχίζουμε τις προσπάθειες και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους συγγενείς των αγνοουμένων, για την οριστική επίλυση της ανθρωπιστικής αυτής πτυχής του εθνικού μας ζητήματος, παρά τα προσκόμματα και την άρνηση για συνεργασία της άλλης πλευράς.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι διπλωματικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα προσκρούουν στην προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς. Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε στοχευμένες και συγκεκριμένες κινήσεις που θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές στον διάλογο, με μοναδική επιδίωξη την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, στο πλαίσιο που καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο.

Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή στην πορεία του Κυπριακού. Οι πυρετώδεις διεργασίες και διαβουλεύσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σταθερή και ξεκάθαρη, παρά τις προκλητικές και άνευ αντικειμένου αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα δεν υπάρχει άλλη αποδεκτή μορφή λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η προκλητική στάση και ρητορική και το κλίμα που μεθοδικά καλλιεργεί η τουρκική πλευρά δεν θα κάμψουν τη δική μας θέληση για επάνοδο στις συνομιλίες. Αναμένουμε από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τις υπέρμετρες και εκτός του πλαισίου απαιτήσεις τους και να προσέλθουν στον διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επανένωση του τόπου και του λαού.

Η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη και συνεχίζει τον αγώνα με πυξίδα μας την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και το ευοίωνο μέλλον των νέων γενεών σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας.

Κυρίες και Κύριοι,

Πενήντα χρόνια μετά και ενώ οι τραγικές συνέπειες εξακολουθούν να υφίστανται, κανένας δεν ξεχνά και κανένας δεν ξεχνίεται. Η διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης και η διαμόρφωση του μέλλοντός μας θα επιτευχθούν μόνο μέσα από την πραγματική γνώση του παρελθόντος μας και της Ιστορίας μας. Έχουμε καθήκον, με ενότητα και ομοψυχία, να αντλήσουμε διδάγματα από τις συνέπειες που επέφεραν οι όποιες εμφύλιες αντιπαραθέσεις του λαού μας. Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πολλές και μεγάλες. Για αυτό απαιτείται συλλογικότητα και συναίνεση, ώστε να ξεπεράσουμε όποια εμπόδια βρεθούν στον δρόμο μας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων πρόταξαν της ζωής τους το καθήκον και με απαράμιλλο θάρρος, τόλμη και ηρωισμό, αψηφώντας την υπεροχή του αντιπάλου δήλωσαν «παρών» στον αγώνα και έπεσαν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Κύπρο.

Αποτίνουμε ύψιστο φόρο τιμής, αποδεχόμενοι την ιστορική μας ευθύνη για τερματισμό της παρούσας κατάστασης και της συνεχιζόμενης κατάστασης πραγμάτων στο νησί. Έχουμε υποχρέωση να δικαιώσουμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον πρώτιστο στόχο μας για επανένωση της πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε την Κύπρο της ειρήνης και της προόδου που οραματιζόμαστε.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρωικών νεκρών μας.

(ΜΚυ/ΓΣ)