Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2024 10:51

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την έναρξη της Ενημερωτικής Εκστρατείας Προώθησης του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που σας καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Υπουργείου Υγείας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας ροώθησης του νοσηλευτικού και μαιευτικού επαγγέλματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εκστρατεία έχει ως κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε στη ζωή με σπουδές στη νοσηλευτική και μαιευτική» και αποτελεί συλλογική προσπάθεια, για την προσέλκυση νέων φοιτητών - φοιτητριών νοσηλευτικής, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025 στα Πανεπιστήμια της χώρας μας. 

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζει την έλλειψη που παρατηρείται σε νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό, σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κύπρο. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, παρατηρείται αισθητή μείωση του αριθμού των νεοεισερχόμενων προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής στα Πανεπιστήμια μας, στο ΤΕΠΑΚ και στα Ιδιωτικά, τα οποία διαθέτουν Τμήματα/Σχολές Νοσηλευτικής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Κύπρο το ποσοστό της ανεργίας των νοσηλευτών είναι μηδενικό, ενώ παράλληλα το νοσηλευτικό επάγγελμα διαφαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ζήτηση, και προβλέπεται ότι στα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες για νοσηλευτές στο Σύστημα Υγείας της Χώρας μας θα παραμένουν μεγάλες. 

Σύμφωνα με τα αρχεία της Εφόρου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, υπάρχουν νέα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, κάποια από τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια ίδρυσης και είναι στη διαδικασία για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας. Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, βρίσκονται επίσης και υφιστάμενα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, τα οποία θα προβούν σε μετατροπές/επεκτάσεις, που προϋποθέτουν αύξηση του αριθμού του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι περισσότερες κλίνες αφορούν σε Γενικά Νοσηλευτικά Τμήματα και ένας μικρός αριθμός κλινών, αφορά σε ΤΑΕΠ και ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι για την ορθή στελέχωση τους απαιτούνται 470 νοσηλευτές - νοσηλεύτριες. Επιπρόσθετα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί (λόγω ηλικίας) σημαντικός αριθμός νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού από τα Νοσηλευτήρια και τις Δομές του ΟΚΥπΥ. 

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες αυτές, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε για το έτος 2024, να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό από το Κονδύλι της Υγειονομικής Διαφώτισης, για την υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας προσέλκυσης των νέων, να επιλέξουν σπουδές στη νοσηλευτική και τη μαιευτική. Η εκστρατεία μας, θα διαχυθεί σ’ όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής προβολής όπως: τηλεόραση, ραδιόφωνο, πινακίδες εξωτερικού χώρου (billboards), portals, κοινωνικά δίκτυα (social media) σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. 

Η επικοινωνιακή εκστρατεία προσέλκυσης νέων, για σπουδές στη νοσηλευτική και στη μαιευτική, αποτελεί μόνο ένα μέρος των Δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση και ανάπτυξη του νοσηλευτικού και μαιευτικού επαγγέλματος. Με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Συμβούλιου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ) και των Πανεπιστήμιων (του ΤΕΠΑΚ και των Ιδιωτικών) που διαθέτουν Σχολές Νοσηλευτικής, αναπτύχθηκε ενημερωτική παρουσίαση για το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό επάγγελμα, η οποία και παρουσιάστηκε διαδικτυακά από τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, προς τους Συμβούλους της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Κυρίες και κύριοι, 

Τα Συστήματα Υγείας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, καλούνται να διαχειριστούν την πρόκληση που ανακύπτει και αφορά στη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού στον Τομέα της Υγείας. Αναμφισβήτητα η ικανότητα όλων των Συστημάτων Υγείας για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οι οποίες να διασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες υγείας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, το οποίο επιβάλλεται να κατέχει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες. Η έλλειψη νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 

H Κύπρος, είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως, που διατηρεί ένα ενιαίο πανεπιστημιακό επίπεδο νοσηλευτικής, το οποίο διασφαλίζει την ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα και την καθιστά πρότυπο στη διεθνή Νοσηλευτική Κοινότητα. Η Νοσηλευτική είναι το σύνολο ενός επιστημονικού κορμού γνώσεων, έρευνας και απαραίτητων εξειδικευμένων πρακτικών. Αποτελεί προσφορά υγείας, ως μια ξεχωριστή επιστήμη, με κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στον άνθρωπο, σ’ όλα τα στάδια υγείας και ασθένειας, σ’ όλη την πορεία της ζωής του, πριν ακόμα από τη σύλληψη και τη γέννηση του, μέχρι τα γηρατειά και το θάνατο. 

Να σημειώσω ότι, η εφαρμογή του ΓεΣΥ από το 2019 αποτελεί µία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραμένει ευέλικτη και σε τροχιά συνεχούς εξέλιξης. Το όραμα για διασφάλιση υψηλού επιπέδου υγείας των πολιτών και έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, υλοποιείται με σταθερό ρυθμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαμε να διαχειριστούμε λόγω της πρόσφατης κρίσης της Πανδημίας. Αναμφισβήτητα, το νοσηλευτικό επάγγελμα, αποτελεί κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει σε συστήματα υγείας υψηλής ποιότητας, καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που εκτείνεται από την πρόληψη, την εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας, τη νοσηλεία και αποκατάσταση του ασθενούς, ως την έρευνα. Ασκείται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινοτικής νοσηλευτικής, κοινοτικής μαιευτικής, κατ' οίκον νοσηλείας, σχολικής υγείας, σε δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε γηριατρεία, σε μονάδες αποκατάστασης, σε κλινικές ψυχικής υγείας, στην υπηρεσία ασθενοφόρων, στην εκπαίδευση και έρευνα. 

Οφείλουμε να επενδύσουμε στο νοσηλευτικό και μαιευτικό επάγγελμα για τη διατήρηση και ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Απευθύνομαι στις νέες και νέους μας, που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επιλογής των σπουδών τους, για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά και στους μαθητές και στις μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο, να επιλέξουν σπουδές στη νοσηλευτική και στη μαιευτική. 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, σ’ όλους τους Συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και σ’ όλους όσοι συνέβαλαν, για την υλοποίηση της εκστρατείας προώθησης του νοσηλευτικού και μαιευτικού επαγγέλματος.

(ΔΚ)