09-11-2018 14:31
Διάλεξη για τη μετεξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών σε περιβαλλοντικά βιώσιμες κοινωνίες και δημόσια διαβούλευση συνδιοργάνωσαν ΤΕΠΑΚ και ΓΤΠ
Πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2018, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η ετήσια διάλεξη της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ με ομιλητή τον δρα Hans Bruyninckx, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΑ), με θέμα τη μετεξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών σε περιβαλλοντικά βιώσιμες κοινωνίες. Τη διάλεξη ακολούθησε δημόσια διαβούλευση για τις δυνατότητες και προκλήσεις που παρουσιάζονται στην πορεία των κοινωνιών προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), εντασσόταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Στη διάλεξή του ο δρ Bruyninckx περιέγραψε το όραμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να μετεξελιχθούν σε αειφόρες κοινωνίες ώστε να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ού αιώνα. Στόχος μας, τον 21ο αιώνα, πρέπει να είναι να «έχουμε καλή ζωή εντός των οικολογικών ορίων του πλανήτη», κάτι που μέχρι στιγμής, όπως υπέδειξε, καμία χώρα δεν έχει πετύχει. Αυτό είναι και το όραμα του 7ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο «το 2050, ζούμε καλά, μέσα στα οικολογικά όρια του πλανήτη. Η ευημερία μας και η υγεία του περιβάλλοντος προέρχονται από μια καινοτόμο, κυκλική οικονομία, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και όπου οι φυσικοί πόροι τυγχάνουν διαχείρισης με τρόπους που ενισχύουν την αντοχή της κοινωνίας μας. Η οικονομική μας μεγέθυνση με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών έχει προ πολλού αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων και έχει γίνει η κινητήρια δύναμη στην πορεία προς μια ασφαλή και αειφόρο παγκόσμια κοινωνία».
«Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα», σύμφωνα με τον δρα Bruyninckx, που να δίνουν λύσεις στις προκλήσεις, αλλά χρειάζεται «συνέπεια, συνεκτικότητα, ισχυρή εφαρμογή, αίσθηση του επείγοντος, όραμα και δέσμευση». Τόνισε δε ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αφού οι επιπτώσεις από τυχόν μη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων δεν αφορούν τις επόμενες γενιές αλλά τη σημερινή γενιά, δηλαδή τα παιδιά που γεννιούνται τώρα και που σε 80 χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωπα με ασθένειες, απώλεια της βιοποικιλότητας, μόλυνση του νερού και ερημοποίηση περιοχών όπως η Κύπρος.
Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Επίσης, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ καθ. Αντρέας Αναγιωτός ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στον οποίο ανέφερε ότι η επίτευξη του οράματος του 7ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί συστημικές αλλαγές που να καθοδηγούνται από φιλόδοξες ενέργειες, πολιτικές, γνώση, επένδυση και καινοτομία. «Έχοντας αυτά υπόψη, το Υπουργείο μου εφαρμόζει σχετικές πολιτικές προκειμένου να αναχαιτίσει την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020, να πετύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους καθώς και τους στόχους της κυκλικής οικονομίας μέχρι το 2030, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και να πετύχει τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης μέχρι το 2050», τόνισε. Ακολούθως ενημέρωσε για τις ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου για την επίτευξη των ανωτέρω.
Για τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/cwc-arxiki.html.
(ΕΝ/ΑΧ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
10-10-2024 09:45
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της Κοινότητας Δρούσιας