Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 09:27

Ομιλία Ε/κ Επικεφαλής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Τάκη Χατζηδημητρίου, στην τελετή ολοκλήρωσης του έργου συντήρησης της Εκκλησίας Αγίας Άννας και του τζαμιού του Tanners, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Σήμερα παραλαμβάνουμε συντηρημένα, φροντισμένα με πολλή αγάπη, δύο ακόμη μνημεία που μάς παρέδωσαν οι αιώνες: την Αγία Άννα και το τζαμί Τάννερς.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μαζί με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή, που χρηματοδοτούν τα έργα μας, δίδει έναν καθημερινό αγώνα εναντίον της φθοράς και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Ύστερα από την οδυνηρή εμπειρία του Αγίου Ιάκωβου και την κατάρρευση τμήματος των Τειχών της Λευκωσίας, σήμερα δικαιούμαστε να αισθανόμαστε ικανοποίηση και χαρά.

Η παρουσία όλων σας στην Αμμόχωστο, την πάλαι ποτέ πόλη του Βασίλειου της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ, την πόλη της συνύπαρξης, του εμπορίου, των πολλών ανθρώπων, των πολλών ομιλιών, των κάστρων και των εκκλησιών, είναι μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης στο δύσκολο έργο μας.

Εδώ ο τόπος μας ταιριάζει, νησιώτικος και πανανθρώπινος. Η εκκλησία, η Αγία Άννα, και το γειτονικό Τάννερς τζαμί  είναι μόνο η πύλη. Από εκεί και πέρα ξανοίγονται όλοι οι δρόμοι της Ιστορίας, όλοι οι  άνθρωποι και όλες οι εποχές. Οι Φράγκοι βασιλιάδες, οι ιππότες, οι πάροικοι, οι Βενετσιάνοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί. Και τώρα οι συνεχιστές της διαδρομής: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Μας υποδέχεται η πόλη και η Ιστορία μέσα από την ομίχλη που την περιβάλλει, με δόξες, αλλά και με πολέμους, συνωμοσίες, φόνους, προδοσίες και απιστίες. Λίγες οι φορές της χαράς για τους απλούς ανθρώπους. Τις πιο πολλές δάκρυα και δυστυχία. Στις ώρες της συμφοράς οι ξένοι έφευγαν. Αναζητούσαν άλλα, πιο ασφαλισμένα λιμάνια. Οι ντόπιοι πάντα εδώ, με πόνο και απαντοχή. Μάθαιναν, με πικρό τρόπο, ότι δεν υπάρχουν σωτήρες.

Οι δυστυχίες με τα χρόνια ξεχνιούνται κι ό,τι τελικά παραμένει είναι τα έργα τα καλά, οι αγαθοεργίες, ο πολιτισμός, τα έργα τέχνης, τα μνημεία. Όσα, δηλαδή, δίδουν χαρά και αξία στη ζωή. Βάλσαμο στον πόνο. Ελπίδα για καλύτερο κόσμο. 

Κάτω από τη στέγη της Αγίας Άννας ζούμε μια ξεχωριστή μέρα, που αγκαλιάζει τους αιώνες, τους πριν και τους αιώνες τους μέλλοντες. Κι εμείς όλοι, μια μικρή λεπτομέρεια. Προνόμιο, όμως, ζωής η σύνδεσή μας με την ιστορία του μνημείου.

Η Αγία Άννα κτισμένη στις αρχές του 14ου αιώνα, στα χρόνια του Ούγου του 4ου, που απέφευγε τους πολέμους και αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα, μας καλοδέχεται. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Ανλάρ, είναι ένα σπουδαίο μνημείο που «αξίζει να αναφέρεται ως υπόδειγμα χάρης, απλότητας και υπέροχης κατασκευής».

Πριν από λίγο καιρό γιορτάζαμε την παραλαβή της Παναγίας των Καρμελιτών και της Παναγίας των Αρμενίων. Σήμερα, στην ίδια γειτονιά, παραλαμβάνουμε την Αγία Άννα και το τζαμί Τάννερς, παλιά εκκλησία των Ιακωβίνων. Ένα πολύμορφο δίκτυο που αγκαλιάζει διαφορετικές εποχές, πίστεις, πεποιθήσεις και ανθρώπους.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία στέκεται με σεβασμό και δέος μπροστά στα μνημεία και ζητά από αυτά, για λογαριασμό όλων, ένα μεγάλο συγνώμη. Από τον εγωισμό, την αδιαφορία και τις τρέλες των ανθρώπων έπαθαν πολλά και δεν είναι λίγα τα μνημεία εκείνα που τα αντικρίζουμε πια μόνο ως ερείπια.

Στην Αμμόχωστο, στο στολίδι της Μεσογείου και του κόσμου, ερχόμαστε προσκυνητές. Μαθαίνουμε ότι κανένας δεν είναι μόνος, ότι συμπορευόμαστε  με όσους προϋπήρχαν, αλλά και με τους μελλούμενους.

Όσοι συνεργαζόμαστε για τη συντήρηση των μνημείων, στέλλουμε το μήνυμα της συνύπαρξης, της αγάπης και της ειρήνης.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο στην Αμμόχωστο, χρειάζεται να σκορπίσει σε όλο το νησί, στην  περιοχή και στον κόσμο. Τότε και μόνο τότε, θα μας σκέπει και η ευλογία της ειρήνης.

Καλώς ήρθατε αδέρφια Κύπριοι. Εδώ βρισκόμαστε στην κοινή πατρίδα, της Ιστορίας και των πεπρωμένων μας.

(ΜΛ)