Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2019 12:03

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου προσφωνεί το διεθνές συνέδριo: «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας» (CIRCLE2019)

Άρχισαν σήμερα, στο Συνεδριακό κέντρο ''Φιλοξενία'', στη Λευκωσία, οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τις Ευφυείς Μεταφορές» (SMile2019), και του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας»(CirClE2019). Τη διοργάνωση των συνεδρίων, τα οποία έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Περιβάλλοντος (DGENV) και Κινητικότητας και Μεταφορών (DGMOVE), έχει αναλάβει εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, ο Κλάδος Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στον χαιρετισμό της ,η Υπουργός Μεταφορών κα Βασιλική Αναστασιάδου, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η χώρα μας φιλοξενεί δύο τόσο σημαντικά συνέδρια, τα οποία πραγματεύονται μια σειρά ζητημάτων, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών σε όλες σχεδόν, τις χώρες του κόσμου.

«Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για μείωση της εξάρτησης από το αυτοκίνητο και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της βιώσιμης κινητικότητας, για οικοδόμηση καλύτερων και πιο έξυπνων πόλεων και για την προώθηση της ανακύκλωσης σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, αποτελούν καίρια ζητήματα, τα οποία πρέπει να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε η κα Αναστασιάδου.

 Στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανέφερε η κα Υπουργός, προωθούμε ενεργά κατά τα τελευταία χρόνια, την αειφόρο κινητικότητα. Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, είναι η ολιστική προσέγγιση, η προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας (SUMP) για κάθε πόλη, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου δημόσιων μεταφορών.

«Ταυτόχρονα, βελτιώνουμε σημαντικά την οδική ασφάλεια για τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, διαμορφώνοντας μια νέα κουλτούρα οδήγησης με λιγότερα αυτοκίνητα, επαναπροσδιορίζοντας και ανακατανέμοντας τον οδικό χώρο μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς, με προτεραιότητα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους χρήστες των δημοσίων μεταφορών», σημείωσε η κα Αναστασιάδου.

Πρωταρχικός μας στόχος, τόνισε, είναι η συνεχής ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά αυτό, θα πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα, έτσι ώστε τα οφέλη σε αντάλλαγμα να μεγιστοποιούνται στη συνέχεια, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

 «Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί την ιδανική επιλογή, διότι επιτυγχάνει ταυτόχρονα, εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω από όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής», επεσήμανε.

 Ανέφερε μάλιστα ότι το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την υλοποίηση δράσεων από το Γενικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Κινητικότητας Λευκωσίας και την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας για τις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Ένα άλλο σημαντικό πεδίο που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σημείωσε η κα Αναστασιάδου, είναι αυτό των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Σε ό,τι αφορά δε, τις Δημόσιες Μεταφορές, ανέφερε, έχουν αξιολογηθεί οι υφιστάμενες παρεχόμενες υπηρεσίες και έχουν εισαχθεί προηγμένα συστήματα τηλεματικής.

«Παρά το γεγονός  ότι σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός βιώσιμων πόλεων και περιφερειών με πολλαπλούς τρόπους μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη διαδικασία, είμαι βέβαιη ότι με τις ενέργειές μας θα επιτύχουμε τους καθορισμένους στόχους», κατέληξε η  Υπουργός Μεταφορών.

(ΔΚ)