Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2019 11:57

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση του έργου του Υπουργείου για την περίοδο Μαρτίου 2018-Απριλίου 2019

Αρχίζοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, σε έναν χώρο που είμαι βέβαιος ότι σας είναι πολύ οικείος.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς, η χρονική συγκυρία που κάνουμε αυτή τη συνάντηση είναι πολύ καθοριστική για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε στο παρά ένα της μεγαλύτερης και ριζικής μεταρρύθμισης που θα επηρεάσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Η εκ βάθρων αλλαγή του τομέα της Υγείας, με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με αποκορύφωμα την εισαγωγή σε λίγες μέρες του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό εγχείρημα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε δεκαετιών.

Προς την υλοποίηση και την εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, επικεντρώνονται όλες οι ενέργειες τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η Ολομέλεια της Βουλής έχει ήδη ψηφίσει τους Κανονισμούς που αφορούν στους Προσωπικούς και τους Ειδικούς Ιατρούς, ενώ οι Κανονισμοί για τα Κλινικά Εργαστήρια και τα Φάρμακα οδηγούνται στην Ολομέλεια αυτής της εβδομάδας.

Επίσης, υπό την επιμέλεια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου έχουν προωθηθεί νομοθεσίες που εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην φαρμακευτική πρακτική, ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

Σε σχέση με τα στάδια υλοποίησης της νομοθεσίας, όπως ψηφίστηκε ομόφωνα από τα κοινοβουλευτικά τον Ιούνιο του 2017, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης της εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και της επιλογής Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες στις 24 Απριλίου 2019, και για παιδιά χθες, 6 Μαΐου 2019. Η αναγκαιότητα και η επιθυμία για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, με ανθρωποκεντρικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα, που θα διασφαλίζει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όπως αξίζει σε κάθε πολίτη κάθε κράτους, διαφάνηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες έναρξης της διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων και τη συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών που εγγράφονται μαζικά στους Προσωπικούς Ιατρούς της επιλογής τους. Μέχρι και χθες αργά το απόγευμα, είχαν εγγραφεί πέραν των 220 χιλιάδων δικαιούχοι, και αναμένουμε εντός της ημέρας να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τα παιδιά. Αυτό, θεωρώ, διαψεύδει τις εκτιμήσεις όλων όσοι τους τελευταίους μήνες ανέμεναν ότι η έναρξη του ΓεΣΥ θα ήταν ανεπιτυχής.

Επιπρόσθετα, λοιπόν, από την έναρξη των εγγραφών των δικαιούχων, ο ΟΑΥ προχωρά και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με Κλινικά Εργαστήρια, Φαρμακεία, νοσηλευτήρια και άλλους παρόχους για τη συνομολόγηση των συμφωνητικών για τη συμμετοχή τους στην 1η φάση του ΓεΣΥ. Μέχρι στιγμής, η πληροφόρηση που έχω από τον ΟΑΥ είναι πως έχουν συμβληθεί 323 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 65 Παιδίατροι και 59 Κέντρα Υγείας και Εταιρείες (ΙΕΠΕ). Έχουν επίσης αιτηθεί να συμβληθούν 124 φαρμακεία και 200 φαρμακοποιοί και 57 κλινικά εργαστήρια και οι αιτήσεις τους τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΟΑΥ. Επίσης, δύο ακτινολογικά κέντρα από τον ιδιωτικό τομέα εκδήλωσαν πρόθεση όπως εγγραφούν. Να υπενθυμίσω ότι η διαδικασία για εγγραφή τόσο των παροχέων όσο και των δικαιούχων θα είναι ανοιχτού τέλους. Παράλληλα, εντατικοποιείται ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενόψει της 2ης φάσης του ΓεΣΥ σε έναν χρόνο από σήμερα, με διαφοροποίηση της στρατηγικής, ευελπιστώντας σε σύναψη συμφωνιών τους επόμενους μήνες.

Όπως είναι καλά γνωστό, εντατικές ήταν και οι εργασίες στο στρατόπεδο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα καταλήξουν στη διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και να προετοιμαστεί ο δημόσιος τομέας για το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Αρχικά, διορίστηκαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής και η Οικονομική Διευθύντρια του Οργανισμού, και ακολούθως οι Διευθυντικές Ομάδες των τριών Περιφερειών που δημιουργήθηκαν: η Περιφέρεια Λευκωσίας που περιλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, η Περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου που περιλαμβάνει τα αντίστοιχα Γενικά Νοσοκομεία και η Περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου που περιλαμβάνει τα Γενικά Νοσοκομεία των δύο πόλεων και τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς.

Με μια σειρά άλλων μέτρων, στοχεύσαμε στην αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και να τα προετοιμάσουμε για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ενόψει ΓεΣΥ. Ενδεικτικά, θα αναφέρω την προκήρυξη 20 νέων θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 60 νέων θέσεων νοσηλευτών, 170 θέσεων φροντιστών υγείας -που είναι ο νέος θεσμός που εισάγουμε- και 40 νέων θέσεων γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού. Η στελέχωση με επιπλέον γραμματειακό προσωπικό θα διευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την εργασία και την καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας.

Χαρακτηριστικό της βούλησής μας για εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί και το γεγονός ότι στον αναπτυξιακό Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019, προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για την αγορά εξοπλισμού. Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε αυτά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ. Έχω ήδη δηλώσει πως δέσμευσή μας είναι, εάν και εφόσον χρειαστεί, να διαθέσουμε επιπλέον κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού τον ερχόμενο Ιούνιο. Σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε ότι αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ιδιωτών, αλλά και την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες, επεξεργαζόμαστε Σχέδιο Επιδότησης αγοράς ιατρικού εξοπλισμού από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για το οποίο θα έχουμε σύντομα νεότερα.

Με την εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ που θα περιλαμβάνει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και θέλοντας να θωρακίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες των νοσηλευτηρίων και των Υγειονομικών Κέντρων του δημοσίου, προχωρήσαμε στη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας της αστικής Λευκωσίας και την επέκταση των ωραρίων τους, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, αναπροσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας των υγειονομικών μας κέντρων, και με απώτερο σκοπό να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικές ιατρικές μονάδες στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, τα Κέντρα Υγείας Λατσιών, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Καϊμακλίου, Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Έγκωμης λειτουργούν πλέον εδώ και αρκετό καιρόμε διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8 μ.μ. τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 8 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ., ενώ εκεί και όπου χρειαζόταν, έγιναν οι απαραίτητες κτιριακές αναβαθμίσεις. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας στα Παλαιά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λεμεσού λειτουργούν μέχρι τις 8 μ.μ.

Όσον αφορά στα Κέντρα Υγείας των αγροτικών περιοχών, αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Πάχνας, και συμπλεγματοποιήθηκαν τα Κέντρα Υγείας Κοφίνου και Λευκάρων.

Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη αλλαγή του Συστήματος Υγείας στον τόπο μας και προετοιμασία των Υγειονομικών μας Κέντρων ενόψει της 1ης φάσης του ΓεΣΥ, ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Με τη στοχευμένη αναβάθμιση συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας μέσα από τη συμπλεγματοποίησή τους, αποσκοπούμε στην εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών με πιο ορθολογιστικό τρόπο, παρέχοντάς τους ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας, δίδοντας παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας τα αναγκαία εφόδια, σε υγιές περιβάλλον εργασίας, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων του Υπουργείου Υγείας για ορθολογιστική διαχείριση της δαπάνης και του ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, αύξηση του εύρους και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και μείωση των λιστών αναμονής, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε δράσεις που επιφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στο κράτος όσο και στον ίδιο τον Κύπριο ασθενή. Η προσπάθεια αυτή συνοψίζεται σε δύο ευρύτερες δράσεις, την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων/εξετάσεων και τη λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων εκτός ωρών εργασίας.

Οι στόχοι των πιο πάνω δράσεων είναι, ανάμεσα σε άλλους, η ενδυνάμωση της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενισχύοντας τη διαφάνεια, η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, η αύξηση του εύρους και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η παροχή κινήτρων στο προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση, η ορθή διαχείριση και εκμετάλλευση των υποδομών, του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού.

Για την περίοδο από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν, στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 30,743 ασθενείς, 32,199 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, ενώ 19,632 εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας.

Για την περίοδο από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 2,272 ασθενείς, 13,337 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, και 6,818 άτομα εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε και κατά τη χρονιά που μας πέρασε τοΣχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου, που σκοπό την εξυπηρέτηση και την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πάσχοντες συμπολίτες μας. Μέσω του συγκεκριμένου Σχεδίου επιδιώκεται κυρίως να δώσει λύσεις για τα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο, είτε στα δημόσια νοσηλευτήρια είτε στην Κύπρο εν γένει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το 2018, στάλθηκαν στον εξωτερικό, μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου, 1,115 περιστατικά, ενώ παραπέμφθηκαν 3,599 στον ιδιωτικό τομέα. Την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2019, στάλθηκαν στο εξωτερικό, 417 ασθενείς, και παραπέμφθηκαν 1,321 στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Γενική Διευθύντρια, υπό την καθοδήγηση της οποίας εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια αυτά τα προγράμματα που αποσκοπούν στην καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ένας άλλος σημαντικός σταθμός της χρονιάς που μας πέρασε υπήρξε η πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας για την παραγωγή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο. Μέσω των Κανονισμών αυτών, καθορίζονται οι απαιτήσεις για την αδειοδότηση και την εποπτεία της παραγωγής, της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ποιότητας της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και οι διαδικασίες συνταγογράφησης προς στους ασθενείς.

Η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων και η ρύθμισή της είναι ιδιαίτερα απαιτητική, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και θεραπευτικές της ιδιαιτερότητες. Η νομοθεσία προνοεί για την παραχώρηση τριών αδειών για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, για την κάλυψη των αναγκών της κυπριακής αγοράς και εξαγωγή. Δεδομένου ότι η ζήτηση για φαρμακευτική κάνναβη διεθνώς είναι αυξανόμενη και το γεγονός ότι μόνο σε λίγες χώρες υπάρχουν αδειοδοτημένες εταιρείες για καλλιέργεια και παραγωγή, η εξαγωγικές προοπτικές της Κύπρου ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πέραν από τα προφανή οικονομικά οφέλη που θα έχει η εξέλιξη αυτή για την φαρμακοβιομηχανία και την οικονομία γενικότερα της Κύπρου, με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας διανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες ιδιαίτερα για τους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης για start-up εταιρείες.

Στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις, δρομολογείται η νομοθετική ρύθμιση και λειτουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών. Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να υποβληθούν τα σχετικά νομοθετήματα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Η Εθνική Φαρμακευτική Αρχή θα έχει την ευθύνη του ελέγχου και της εποπτείας των ανθρώπινων φαρμακευτικών προϊόντων, των καλλυντικών και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και θα αποτελεί έναν ευέλικτο και σύγχρονο οργανισμό που θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις περιλαμβανομένης και της αποτελεσματικής συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς επιτροπές.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το Κρατικό Συνταγολόγιο με την ένταξη κατά το 2018, 21 νέων καινοτόμων φαρμάκων και αναθεωρήθηκαν 42 πρωτόκολλα φαρμακοθεραπείας. Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης ονοματικών αιτημάτων για φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο ή η χορήγησή τους δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας, αξιολογήθηκαν 7,248 αιτήματα επί ονομαστικής βάσης, εκ των οποίων τα 7,027 έχουν εγκριθεί. Η δαπάνη για να ικανοποιηθούν τα πιο πάνω αιτήματα ανήλθε στα 18 εκ. ευρώ.

Στην πολιτική που χάραξε η Διακήρυξη της Βαλέτας για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών, ιδιαίτερα για τα καινοτόμα φάρμακα, και εξαιτίας της χαμηλής διαπραγματευτικής δύναμης της Κύπρου έναντι της φαρμακοβιομηχανίας λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς της, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας συμφώνησαν την κοινή διαπραγμάτευση τιμών φαρμάκων με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τη ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα στην Κύπρο σε χαμηλότερες τιμές.

Η πρώτη διαπραγμάτευση κοινών τιμών φαρμάκων γίνεται για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ, η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ, η οποία θα επιτευχθεί εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα σε πολύ προσιτές τιμές μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. Αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της υπό αναφορά διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με την τρέχουσα πληροφόρηση θα είναι πολύ ευνοϊκή για την Κύπρο.

Επιπρόσθετα και μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο του 2018 δημοσιεύτηκε Γνωστοποίηση, σύμφωνα με την οποία διαφοροποιήθηκε ο τρόπος καθορισμού των τιμών, ο οποίος πλέον πραγματοποιείται με την επιλογή των φθηνότερων τιμών από το καλάθι των χωρών αναφοράς. Ο τιμοκατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2018 περιλάμβανε μειώσεις σε 1.792 από το σύνολο των 5.666 φαρμακευτικών προϊόντων με την κατά μέσο όρο ποσοστιαία μείωση να ανέρχεται στο 4,6% για το σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων.

Ενισχυτικά στους σχεδιασμούς για την αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας, υλοποιούνται και αναπτυξιακά έργα, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η μεταφορά του Κέντρου Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής από το Κέντρο Υγείας Έγκωμης στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με στόχο να γίνει συγκέντρωση των Υπηρεσιών που αφορούν στο παιδί για τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου σε αμιγώς Νοσοκομείο Μητέρα και Παιδί.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας με τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και Πνευμονολογικής / Φυματιολογικής Κλινικής, συνολικού κόστους 6,8 εκ. ευρώ, τον θεμέλιο λίγο θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Τέλος, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η προκήρυξη προσφορών για την ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Κρατικού Χημείου του Κράτους, τη δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου που αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές εντός του 2019, τη δημιουργία Χειρουργικού Θαλάμου 20 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που αναμένω ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, όπως επίσης και η δημιουργία Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Τη χρονιά που μας πέρασε, και έχοντας εντοπίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης δομημένων και στοχευμένων Στρατηγικών και Σχεδίων Δράσης, πετύχαμε την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής Εθνικής Στρατηγικής και ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Αναφέρομαι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ, το οποίο καταρτίστηκε από την αντίστοιχη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή με τη συμβολή εκπροσώπων εμπλεκομένων Υπουργείων, φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη σταδιακή διαχείριση, τον έλεγχο και εν τέλει την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.

Επιπρόσθετα, πρωταρχικός μας στόχος μέσα από τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, είναι ο ασθενής και η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Η Στρατηγική θα  αποτελέσει στο εξής σημαντικό εργαλείο προς την ορθολογική αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου πάνω σε μια ολιστική βάση με γνώμονα πάντοτε την προσφορά προς τον ασθενή, την καλύτερη δυνατή βοήθεια από την πρώιμη πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεσμοθετείται η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι με τη σύσταση ad hoc Επιτροπής για τη συγγραφή και την υιοθέτηση Πρωτοκόλλων και Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών. Η αναγκαιότητα σύστασης της Εθνικής Επιτροπής έρχεται να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα τόσο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όσο και των οργανωμένων συνόλων των επαγγελματιών υγείας. Η δημιουργία και η εφαρμογή Πρωτοκόλλων και ΚΚΟ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εποπτεία και την ομοιογένεια των διαδικασιών που θα εφαρμόζονται σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Τέλος, σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και άλλων φορέων, προχωρήσαμε στη δημιουργία και τη λειτουργία του πρώτου κλειστού Κέντρου για Ανήλικους Ουσιοεξαρτώμενους, σε μια προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης που δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια παγκόσμια.

Όσον αφορά στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ανάμεσα σε άλλες σημαντικές δράσεις που καταγράφονται, την προηγούμενη χρονιά είχαμε τη χαρά να λειτουργήσουμε τέσσερις νέους Σταθμούς Ασθενοφόρων, εκείνους στον Μονιάτη (περιοχή Τροόδους), στην Πάχνα (Ορεινή Λεμεσό), στον Πύργο Τηλλυρίας και την Ευρύχου, δίνοντας έτσι κάλυψη σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πιο δυσπρόσιτες και απομακρυσμένα σημεία γρηγορότερα και αμεσότερα.

Ενισχύσαμε επίσης τον στόλο μας με την παραλαβή 14 υπερσύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, ενώ τοποθετήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα, όπως αυτόματοι θωρακικοί συμπιεστές.

Περνώντας στο έργο που επιτελεί το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου, και αφού συγχαρώ τους επαγγελματίες υγείας που το στελεχώνουν για τη δράση τους που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη επάρκεια παραγώγων αίματος για το 2018 και το ρεκόρ στην προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, θα ήθελα να επισημάνω ότι επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και η έναρξη χρήσης της μεθόδου Μοριακού Ελέγχου των δειγμάτων των αιμοδοτών για μολυσματικές ασθένειες. Η μέθοδος είναι σύγχρονη και δίδει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στην αλυσίδα μετάγγισης. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και η έναρξη χρήσης της νέας σύγχρονης μεθόδου Βακτηριακού Ελέγχου παραγώγων αίματος.

Τέλος, τον Μάρτιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019, εντάχθηκαν στο Κέντρο Αίματος οι Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το εγχείρημα για δημιουργία μιας ενιαίας και κεντρικής υπηρεσίας του Κέντρου Αίματος, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας

Αγαπητοί φίλοι,

Σίγουρα το έργο που γίνεται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν περιορίζεται στα λίγα που είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε σήμερα. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, να ευχαριστήσω, αρχικά, τη Γενική Διευθύντρια και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, που εργάζονται μεθοδικά για την επιτυχή ολοκλήρωση των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Υγείας. Ακόμη, θερμές ευχαριστίες οφείλω και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη συνεχή και ουσιαστική στήριξη που μας παρέχετε διαχρονικά σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς, τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που βρίσκεστε στο πλευρό μας και παρουσιάζετε με αντικειμενικότητα το έργο μας, ενημερώνοντας έτσι τους συμπολίτες μας για τα όσα σημαντικά λαμβάνουν χώρα στον τομέα της Υγείας, αλλά και για την καλόπιστη κριτική για το έργο μας, που μας κρατά σε εγρήγορση, βοηθώντας μας να βελτιωνόμαστε.

Καταληκτικά, θα ήθελα να επαναλάβω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είμαστε επικεντρωμένοι στον τελικό στόχο, που είναι η ριζική αλλαγή του τομέα της Υγείας, μέσω της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που θα προκύψουν και είμαστε σε ετοιμότητα να τις επιλύσουμε με καλή βούληση και με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρων των πασχόντων συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την προσοχή σας.

(ΜΚΥ)