Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2019 20:53

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή επίδοσης Μεταλλίου «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία» στους Νίκο Ρολάνδη, Ανδρέα Πίττα, Κώστα Παπανικόλα

Απονέμεται σήμερα από την Πολιτεία το μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κυρίους Νίκο Ρολάνδη, Δρ. Ανδρέα Πίττα και καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, εις ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης προσφορά τους στην πατρίδα, εμφανώς ευδιάκριτη σε εθνικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Οι τρεις τιμώμενοι, αναπτύσσοντας ο καθένας στον τομέα του πολύπλευρη δραστηριότητα και οδηγούμενοι από αστείρευτη αγάπη και πηγαίο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, έθεσαν εμπράκτως τον εαυτό και τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της πατρίδος επεκτεινόμενων σε πολλές των περιπτώσεων υπέρ της ανθρωπότητας ευρύτερα.

Ο Ανδρέας Πίττας διακρινόμενος από οξύνοια, καινοτόμο πνεύμα και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, συνέβαλε τα μέγιστα αφενός ως επιστήμονας ιατρός στην προαγωγή της ιατρικής στην Κύπρο και αφετέρου ως φαρμακολόγος μία αξιομνημόνευτη επιχειρηματική πορεία, άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργία της δικής του, ηγετικής στον χώρο, βιομηχανίας ομοιοδραστικών φαρμάκων.

Πέραν τούτων, αξίζει να τονίσω πως η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που ανέπτυξε η εταιρεία του κ. Πίττα, ευεργέτησε την οικονομία της Κύπρου και αποδείχθηκε ένας εκ των καλύτερων πρεσβευτών της επιχειρηματικότητας των Κυπρίων στη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, ο κ. Πίττας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μίας ισχυρής και σταθερής συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες δραστηριοποίησής του, καταβάλλοντας άοκνες προσπάθειες για τη σύσφιγξη και την ενδυνάμωση των μεταξύ μας διμερών σχέσεων, τυγχάνοντας μάλιστα για τη συνειδητή αυτή προσπάθεια σειράς τιμητικών διακρίσεων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, πολύπλευρη αναγνωρίζεται η συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, αλλά και της επιστημονικής έρευνας.

Τρέφοντας ξεχωριστή αγάπη και ενδιαφέρον για τους εν λόγω τομείς, συνέβαλε καταλυτικά με την προσωπική αφοσιωμένη ενασχόλησή του, αλλά και την καθόλα σημαντική οικονομική ενίσχυση στην ανάπτυξη τους μέσα από σειρά δράσεων για  την έρευνα, την καινοτομία, τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Προσφορά, η οποία αναγνωρίσθηκε από την αναγόρευση του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου.

Τόσο από τη θέση αυτή όσο και από τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Δρας Πίττας συνέβαλε καθοριστικά  στην ευνομία και αριστεία του Ινστιτούτου, αλλά και στην ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία.

Υψίστης σημασίας θεωρείται, επίσης, η δραστηριότητά του όσον αφορά τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των απαράμιλλης τέχνης και αξίας κλεμμένων θησαυρών των κατεχομένων μας, για την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, το Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Παύλου.

Άξιο λόγου και μνείας είναι, επίσης, το έντονο κοινωνικό έργο και δράση που ακολούθησε, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αφοσίωσή του στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας, αλλά και της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ο άλλος των τιμωμένων, ο Καθηγητής Παπανικόλας κατέχοντας σημαντικές πανεπιστημιακές σπουδές, διδακτική εμπειρία σε κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ιδιαίτερα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της πυρηνικής, σωματιδιακής και ιατρικής  φυσικής, της ενεργειακής πολιτικής, της έρευνας και καινοτομίας, έχει να επιδείξει στη μακρά δραστηριότητά του πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό έργο και αρθρογραφία.

Έργο, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, πρωτίστως αφορά τον επιστημονικό συντονισμό και την επίβλεψη ερευνητικών ομάδων ακαδημαϊκών διεθνούς κύρους σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων, συστημάτων και εξοπλισμού και τη συνακόλουθη εφαρμογή και χρήση τους προς την προαγωγή και την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πειραματικής επιστήμης.

Πρόσθετα με τα προαναφερθέντα, από τις διάφορες υψηλές και ηγετικές θέσεις τις οποίες κατείχε σε διάφορα Συμβούλια, Επιτροπές και Ιδρύματα, καθοριστικής σημασίας θεωρείται την ίδια ώρα η συμβολή και η συνεισφορά του διεθνώς και ιδιαίτερα στην Κύπρο σχετικά με:

  • Τη διαπίστευση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
  •  Την ίδρυση Τμημάτων και Σχολών σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, περιλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως επίσης την ίδρυση και τη λειτουργία του Κυπριακού Ιδρύματος Έρευνας και Εκπαίδευσης και του Ινστιτούτου Κύπρου.

 Ταυτόχρονα, συνέβαλε:

  •  Στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο και την εξασφάλιση τα τελευταία οκτώ χρόνια πέραν των 7.5 εκατομμυρίων ευρώ από ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις σε δεκατέσσερα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία προσωπικά συντόνιζε.
  •  Στη διαφύλαξη και την προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου.
  •  Στην προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών “CERN”.

Αξίζει να σημειώσω, επίσης, το γεγονός ότι για τις επιστημονικές του επιδόσεις διακρίθηκε και τιμήθηκε διεθνώς, ενώ συγκαταλέγεται στην επίλεκτη ομάδα των 12 νεοεκλεχθέντων ιδρυτικών μελών της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας τη διεθνώς διακεκριμένη δράση του Κώστα Παπανικόλα, ως επίσης τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκτενούς εμπειρίας, των γνώσεων και της τεχνογνωσίας του όσον αφορά αφενός την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και αφετέρου τη συμβολή της Κύπρου στη διαχείριση των επιπτώσεων και την άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, που πρόσφατα προχώρησα στον διορισμό του ως Συμβούλου της Κυβέρνησης και Ειδικού Απεσταλμένου για την Κλιματική Αλλαγή.

Ήδη, κάτω από τις δικές του συντονιστικές ενέργειες και στη βάση της αγαστής συνεργασίας του με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθείται ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ερευνητικό κέντρο, ούτως ώστε μέσω συστηματικών δράσεων να υλοποιηθούν οι στόχοι και οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των δυσμενών κλιματικών αλλαγών.               

Η επόμενη των τιμώμενων προσωπικοτήτων είναι εκείνη του Νίκου Ρολάνδη. Ως εναργώς διαφαίνεται από την πολύχρονη παρουσία στην πολιτική σκηνή του τόπου, αλλά και σε διάφορες άλλες πολιτειακές θέσεις τις οποίες υπηρέτησε, το όνομά του συνδέθηκε στενά με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας.

Επιδεικνύοντας καθ’ όλη την πορεία του παραδειγματική σταθερότητα θέσεων και αρχών, ως επίσης λόγων και πράξεων, και πέραν και μακριά από την εξυπηρέτηση των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, έθετε ως προτεραιότητα πάντοτε το εθνικό συμφέρον.

Αναλαμβάνοντας το 1998 το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ιδιαίτερης σπουδαιότητας θεωρείται το όραμα και οι χειρισμοί στους οποίους  προέβη σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και τη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την επιδιωκόμενη εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διορατικότητα και η δική του επιμονή θεμελίωσαν τη δική μας σημερινή προσπάθεια διανοίγοντας τον δρόμο στις επόμενες των Κυβερνήσεων για τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς με ορατές τις προοπτικές ανάπτυξης και τα πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

Την ίδια ώρα δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων την ίδια στιγμή να παραγνωριστεί η επίσης σημαντική προσφορά του στον τόπο από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Νίκος Ρολάνδης κατά το πλήθος των ουσιαστικών επαφών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε με διεθνείς και καταξιωμένες προσωπικότητες σε διάφορες χώρες, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες αυτές.

Προπάντων, όμως, εστιάζοντας στην ορθή προβολή των εθνικών μας αιτημάτων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις διεκδικήσεις και την προώθηση ζητημάτων που άπτονται του κυπριακού προβλήματος.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η συμβολή του αυτή, αλλά και η ποικιλότροπη εμπλοκή του Νίκου Ρολάνδη στα κοινά, πέραν των πολυάριθμων τιμητικών διακρίσεων που έλαβε, έχει αναγνωρισθεί και σε διεθνές επίπεδο, αφού έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με:

Αγαπητοί μου Νίκο, Ανδρέα και Κώστα,

Υπηρετώντας με χαρακτηριστικό πάθος τα οράματά σας, η συνολική σταδιοδρομία και το έργο που πετύχατε, το οποίο υπερβαίνει τα στενά όρια της Κύπρου, τιμά πρωτίστως εσάς τους ίδιους, αλλά και την πατρίδα μας.

Την ίδια στιγμή, παραμένοντας με ταπεινότητα και εντιμότητα πιστοί στις αρχές και αξίες σας και συνυφαίνοντας τη δική σας αξιόλογη, πορεία με την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της Κύπρου, αποτελείτε για τον κάθε ένα από εμάς παράδειγμα υπευθυνότητας και παιδευτικής συνείδησης, ως επίσης αφοσίωσης και γνήσιας ανιδιοτελούς αγάπης προς τον τόπο μας.

Ως προανέφερα, η πολυποίκιλη προσφορά σας έχει ήδη αναγνωριστεί με το πλήθος των βραβεύσεων των οποίων έχετε μέχρι στιγμής καταξιωθεί.

Η τιμητική αυτή διάκριση στο πρόσωπό σας, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού,  εκφράζει και αντανακλά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, στην προσωπικότητα, τη διακεκριμένη πορεία και τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες σας προς τον τόπο.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι για εσάς αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, έτσι ώστε να αναπτύξετε ακόμη περισσότερες δράσεις επ΄ ωφελεία του τόπου μας και όχι μόνο. 

____________

ΡΜ/ΣΧ