Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2019 12:56

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «ενέκρινε πρόταση για σχετικό νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που είναι από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ως Υπουργείο είχαμε αναλάβει προσωρινά την προώθηση μιας σειράς ενεργειών για έρευνα και καινοτομία και για τον ψηφιακό σχηματισμό του κράτους που αποτελεί και την καλύτερη μορφή μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Έχουν γίνει αρκετά, έχουν δρομολογηθεί σημαντικές κινήσεις μέσα από τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, τον οποίον ευχαριστώ για τον ρόλο του στην ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Έχουν υπάρξει αποτελέσματα, όπως είναι τα έξι ερευνητικά κέντρα με σημαντική εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και που το κάθε ένα θα εργοδοτεί πέραν από 100 επιστήμονες και είχαμε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εντοπίσαμε όμως την αδυναμία από την απουσία ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες που να συντονίζει και αυτό απαντάται με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και της θέσης του εξειδικευμένου Υφυπουργού.

Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών περνά στο Υφυπουργείο και θα είναι ο πυρήνας στελέχωσης με όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που περιέγραψα.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος ετοιμάζεται. Στέλνουμε αυτό το νομοσχέδιο που ελέγχθηκε νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία, την οποίαν ευχαριστώ, για να πάει στη Βουλή με την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, ώστε από την 1.1.2020 να ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Ερωτηθείς για το θέμα των κοινωνικών δεικτών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ολόκληρη η Κυβέρνηση μέσα από συλλογική προσπάθεια που μας έφεραν σε καλύτερη θέση και οι δείκτες αποτυπώνουν τη σταδιακή, αλλά σταθερή βελτίωση των δεδομένων για τους συμπολίτες μας και την κοινωνία.

Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός ότι η ανεργία μειώνεται και οι συμπολίτες μας επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, έχει θετική αντανάκλαση και σε αυτούς τους κοινωνικούς δείκτες.

Ως Κυβέρνηση δεν θεωρούμε πως η προσπάθεια τερματίζεται, δεν θεωρούμε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, για αυτό και με την ίδια ένταση και προσήλωση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να στηριχθεί η ανάπτυξη, η αγορά εργασίας ώστε το μέρισμα από την ανάπτυξη να φτάσει σε όλους τους πολίτες».

(ΡΜ/ΜΓ)