Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2019 13:29

Ημερίδα «Νάνοι ιπποπόταμοι της Κύπρου» και εγκαίνια σκέπαστρου ανασκαφής Αγίας Νάπας, αύριο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνουν Ημερίδα για τους νάνους ιπποπόταμους της Κύπρου. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 08:00 - 13:30. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αυτής θα τελεστούν επίσης τα εγκαίνια του σκέπαστρου του ανασκαφικού χώρου νάνων ιπποπόταμων, από τον έντιμο Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Κώστα Καδή.

Το φαινόμενο του νανισμού μεγάλων θηλαστικών σε νησιώτικα περιβάλλοντα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις για την εξέλιξη των ειδών αυτών. Στην Ημερίδα αυτή θα γίνουν παρουσιάσεις από Κύπριους και Ελλαδίτες ειδικούς αναφορικά με τα ευρήματα από την παλαιοντολογική ανασκαφή στην περιοχή Αγίας Νάπας, επιμέρους έρευνες αναφορικά για τους νάνους ιπποπόταμους της Κύπρου, καθώς επίσης για τις σχετικές γεωλογικές διεργασίες.

Η μελέτη των νάνων ιπποπόταμων της Κύπρου προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων από τη δεκαετία του 1960. Κατά την περίοδο αυτή συλλέχθηκαν πέραν των 5.000 οστών νάνων ιπποπόταμων, από διάφορα μέρη της Κύπρου, τα οποία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για μελέτη και παρά τις επίμονες προσπάθειες της Κύπρου, ακόμη δεν κατέστη εφικτό να επιστραφούν. Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για επαναπατρισμό των απολιθωμάτων αυτών.

Η παλαιοντολογική ανασκαφή στην Αγία Νάπα ξεκίνησε το 2001 από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα την ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή κ. Γιώργου Θεοδώρου και με την ενεργή στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας. Το έργο αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Κύπρο, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η παλαιοντολογική και πολιτιστική σημασία του χώρου.

Στο πλαίσιο της ανασκαφής αυτής δημιουργήθηκε μία εξαιρετική παλαιοντολογική συλλογή, από χιλιάδες οστά νάνων ιπποπόταμων, που με την αξιοποίησή της θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση της εξέλιξης του είδους και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς μας γενικότερα. Η συλλογή αυτή είναι διαθέσιμη στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και αποτελεί σημαντικό στοιχείο εκπαίδευσης και έρευνας, σε όλα τα επίπεδα.

Για την προστασία του παλαιοντολογικού ανασκαφικού χώρου της Αγίας Νάπας κατασκευάστηκε πρόσφατα σκέπαστρο, όπου μαζί με άλλα έργα θα συμβάλουν στην προστασία του με απώτερο στόχο αυτός να γίνει επισκέψιμος από το κοινό και τους ξένους επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

(ΜΑΚ/ΑΧ/ΣΧ)