Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-11-2019 13:30

Επικήδειος Λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην κηδεία των οστών του πεσόντος κατά την Τουρκική Εισβολή Συνταγματάρχη Αρέστη Ανδρέα

Με αισθήματα βαθύτατου πένθους συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία τον λεβέντη της κοινότητας Κελοκεδάρων,  Συνταγματάρχη Ανδρέα Αρέστη.

Απευθύνουμε το Ύστατο Χαίρε, σε έναν ήρωα που κάνει περήφανους την οικογένειά του, τους οικείους του, τους χωριανούς του. Σ’ έναν ήρωα που παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του πυρός, μέχρι τέλους, πιστός στο καθήκον του και έπεσε στο πεδίο της μάχης, προσφέροντας τη νιότη του στην πατρίδα μας.

Κάτω από δραματικές και αντίξοες συνθήκες αναδείχθηκε σε πρότυπο αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, και γι’ αυτό δικαίως συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους λίγους και εκλεκτούς.

Ο Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη, τέκνο του Αρέστη και της Αναστασίας, γεννήθηκε στα Κελοκέδαρα στις 30 Αυγούστου του 1940. Από μικρή ηλικία τον χαρακτήριζε το ήθος και η μεγάλη του αγάπη προς την πατρίδα. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής, συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ μαζί με τους συμμαθητές του. Στα 17 του μόλις χρόνια, συλλαμβάνεται για μεταφορά βομβών και μεταφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές.

Το 1960 παίρνει απολυτήριο γυμνασίου και τον Ιούλιο του 1961 κατατάσσεται στο νεοσύστατο τότε Κυπριακό Στρατό, ως υποψήφιος αξιωματικός. Tην 1η Απριλίου του 1962, του απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού.

Κατά την περίοδο της Τουρκανταρσίας το 1963-1964, συμμετέχει στις μάχες της Λευκωσίας και της Τηλλυρίας. Το Φεβρουάριο του 1964 παντρεύεται τη Γιαννούλλα Καλλή με την οποία αποκτά την Μόνικα και το Παναγιώτη.

Ο ήρωας Ανδρέας Αρέστη, το μαρτυρικό εκείνο καλοκαίρι του 1974 υπηρετούσε ως Υποδιοικητής του 70 Τάγματος Μηχανικού με το βαθμό του Λοχαγού. Μετά από διαταγές που λαμβάνει, μετακινείται την 19η Ιουλίου, στο δύο εξήντα ένα Τάγμα Πεζικού στο χωριό Γαληνή. Εκεί, οργανώνει τους στρατιώτες που επάνδρωναν τα φυλάκια της περιοχής, με σκοπό την εξουδετέρωση τουρκοκυπριακών θυλάκων και την αποφυγή δημιουργίας ισχυρού τουρκοκυπριακού μετώπου στα μετόπισθεν της Εθνικής Φρουράς.

Στις 21 Ιουλίου 1974, κατόπιν διαταγής, καλείται να καταλάβει και να  εξουδετερώσει  το  τουρκοκυπριακό χωριό Λιμνίτης, το οποίο ήταν ισχυρό τούρκικο οχυρό. Με απαράμιλλο θάρρος και ψυχραιμία υπακούει στις διαταγές, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Παρουσιάζει τα δεδομένα της επικίνδυνης αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας  στους στρατιώτες του, επιλέγοντας μόνο τους άγαμους εθελοντές για το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Δυστυχώς, κατά την ανταλλαγή των πυρών, ο γενναίος Λοχαγός Αρέστη τραυματίζεται θανάσιμα. Φορώντας την τιμημένη στολή του αξιωματικού, περνά στο Πάνθεον των ηρώων.

Την περίοδο 2016-2017, τα οστά του εκταφιάζονται από το κοιμητήριο της Μόρφου και ταυτοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Σήμερα αποχαιρετούμε ένα παλληκάρι, έναν ευθυτενή και περήφανο λεβέντη. Σήμερα ως πολιτεία, λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ήρωα και στην οικογένεια του. Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες όλων των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους, όλων των αγνοουμένων αλλά και όλων όσοι πολέμησαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και τους δίνουμε την υπόσχεση ότι θα φρουρούμε τις δικές μας Θερμοπύλες, μέχρι την άγια ώρα της επιστροφής.

Η πολιτεία, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς του δοξασμένου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007, του απένειμε επ’ ανδραγαθία το βαθμό του Συνταγματάρχη. Επιπλέον, στις 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προσχέδιο Κανονισμών «περί Στρατιωτικών Μεταλλίων», το οποίο βρίσκεται ενώπιον της βουλής για ψήφιση και μεταξύ άλλων, προνοεί να απονέμεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς μετάλλιο στρατιωτικής αξίας με την επωνυμία «Ανδρέας Αρέστη», για ευδόκιμη υπηρεσία 8 ετών.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρακαταθήκη αρετής και ήθους που άφησε πίσω του, είναι το καλύτερο μπόλιασμα για το ηθικό και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η λύση που διεκδικούμε δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που δικαιούμαστε, αυτό για το οποίο πολέμησε ο ήρωας Ανδρέας Αρέστη.

Πράγματι, οι συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος απαιτούν αναδρομή στο παρελθόν ως μήνυμα αφύπνισης, και εγρήγορσης. Οφείλουμε, λοιπόν, με σύνεση και σωφροσύνη να επιδιώξουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική  ακεραιότητα της Κύπρου.

Αμετάθετος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Αυτό που απαιτούμε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση του ειρηνικού διαλόγου, είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και η παύση της καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο, από την Τουρκία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας συνάμα όλες τις δυνάμεις να συμβάλουν ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο μας.

Το δράμα που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκική κατοχής, σε συνδυασμό με τις παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα χωρικά μας ύδατα, καθώς και των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, μας υπενθυμίζουν την ευθύνη μας προς τους αγωνιστές της ελευθερίας, που ξαγρυπνούν πάνω από την καθημαγμένη γη μας. 

Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη νέα πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, ώστε να δημιουργηθούν οι  κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον ήρωα, που μετουσίωσε τον λόγο σε πράξη. Έχουμε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία του και να πορευτούμε, υπεύθυνα, αδιαίρετα και μονιασμένα, μετατρέποντας την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Στη μνήμη του καταθέτουμε τις δάφνες της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

----------------------------

ΕΙ