Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2019 11:52

Συνάντηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου ως Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο Παρίσι

Η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, είχε χθες συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Jeffrey Schlagenhauf, τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης κ. Julio Bacio Terracino, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Δημοσιονομικών Υποθέσεων κα Mathilde Mesnard και άλλους αξιωματούχους του Οργανισμού, αρμόδιους για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η κοινή διαπίστωση ότι κανένα κράτος δεν είναι απρόσβλητο από τη διαφθορά και ότι το φαινόμενο έχει διαβρωτικές για τη δημοκρατία επιπτώσεις, καθότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και προκαλεί απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Εξαίροντας το πολυσχιδές έργο του ΟΟΣΑ στο ζήτημα της πρόληψης και πάταξης της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου αντάλλαξε απόψεις για τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΟΟΣΑ και της Κ.Σ. ΟΑΣΕ. Τόνισε δε ότι τέτοιες συνέργειες μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών για επίτευξη των κοινών στόχων προς αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, θέση με την οποία συμφώνησαν οι συνομιλητές της.

Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο των βουλευτών, μέσω της  υιοθέτησης νομοθεσιών και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τις Κυβερνήσεις, για την εφαρμογή από τα κράτη των διεθνών τους δεσμεύσεων.  Επεσήμανε δε την ανάγκη καθιέρωσης δομημένης συνεργασίας και ανταλλαγής επαφών και με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Schlagenhauf αναφέρθηκε στη σημασία και στο ρόλο της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας των αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά και άλλων νομικών εργαλείων και δράσεων του Οργανισμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η συμμόρφωση των Κυβερνήσεων με τις σχετικές δεσμεύσεις τους συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η ανάγκη ρύθμισης της άσκησης πίεσης μέσω ομάδων συμφερόντων (lobbying), η ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας των αξιωματούχων ή Αρχών που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers), ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα.

Η κα Χαραλαμπίδου είχε ενημέρωση για τις προσπάθειες του ΟΟΣΑ για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και για το ότι η Κύπρος πρόκειται σύντομα να τύχει ελέγχου για ζητήματα συμμόρφωσης με υποχρεώσεις όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικά ζητήματα.

Οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ δεσμεύθηκαν για ενίσχυση των εκατέρωθεν προσπαθειών για συντονισμό και περαιτέρω συνεργασία και απηύθυναν πρόσκληση στην κα Χαραλαμπίδου για συμμετοχή της σε διεθνείς συνεδριάσεις και σε περαιτέρω δράσεις του ΟΟΣΑ στον τομέα αυτό.

(ΑΧ/ΣΧ)