Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2019 14:31

Υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης και μονογραφή Νέων Αεροπορικών Συμφωνιών στο πλαίσιο της Διάσκεψης ICAN, στην Ιορδανία

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στη Διάσκεψη ICAN (ICAOAirServicesNegotiationsConference), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)από 02 μέχρι τις 06 Δεκεμβρίου 2019 στην Άκαμπα της Ιορδανίας. Η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΜΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών με στόχο την αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχαν 61 κράτη με κύριο στόχο τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη αεροπορικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης Διάσκεψης, η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπείες άλλων κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο τη διαπραγμάτευση διμερών αεροπορικών συμφωνιών. Σημειώνεται ότι, με τα κράτη αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε υπογράψει μέχρι στιγμής αεροπορική συμφωνία ή οι συμφωνίες που είχε υπογράψει στο παρελθόν περιλάμβαναν πρόνοιες που έχρηζαν επικαιροποίησης αφού δεν ήταν συμβατές με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα υπογράφηκαν Μνημόνια Συναντίληψης και μονογραφήθηκαν Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες με τα ακόλουθα κράτη, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε υπογράψει οποιαδήποτε διμερή αεροπορική συμφωνία στο παρελθόν: Xιλή, Τζαμάικα, Κολομβία, Ρουάντα, Σεϋχέλλες, Μπαχάμες και Κορέα.

Ταυτόχρονα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης και μονογραφήθηκε Διμερής Αεροπορική Συμφωνία με τη Δημοκρατία της Κένυας, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπογράψει Συμφωνία στις 9/6/1993. Με την υπογραφή και έναρξη της ισχύος της νέας Συμφωνίας η υφιστάμενη Συμφωνία θα καταργηθεί και θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί στις συχνότητες, τους καθορισμένους αερομεταφορείς, τις ελευθερίες αέρα κλπ.

Τέλος, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του  Μπαγκλαντές υπογράφηκαν Συμφωνημένα Πρακτικά, με βάση τα οποία αποφασίσθηκε η περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινώς αποδεκτό κείμενο Αεροπορικής  Συμφωνίας.

Ειδικότερα, με την μονογραφή των νέων Αεροπορικών Συμφωνιών και την υπογραφή των νέων Μνημονίων Συναντίληψης ανοίγονται οι προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πιο πάνω αναφερομένων κρατών καθώς εκσυγχρονίζεται το αεροπορικό πλαίσιο για την εκτέλεση αεροπορικών δρομολογίων και πτήσεων κοινού κωδικού μεταξύ αυτών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε κατορθωτή η υπογραφή τόσων νέων Μνημονίων Συναντίληψης και η μονογραφή τόσων νέων Διμερών Αεροπορικών Συμφωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

(ΜΓ/ΕΙ)