Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2019 22:19

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, μετά την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020 από την Ολομέλεια της Βουλής

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη ψήφιση του Προϋπολογισμού. Η ψήφιση του Προϋπολογισμού επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη αλλά και τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας» ανέφερε ο  κ. Υπουργός, τονίζοντας ότι με πνεύμα σύνεσης,  δημιουργικής συναίνεσης και αποφασιστικότητας, η χώρα μπορεί να πάει μπροστά. 

«Προς τούτο, θα είναι στη διάθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να κάνουμε το καλύτερο για την εφαρμογή μιας συνετούς οικονομικής πολιτικής», τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Βουλής, όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και ιδιαιτέρως τα κόμματα τα οποία υπερψήφισαν τον Προϋπολογισμό,  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη.

Κληθείς να αναφέρει αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού ενδεχόμενη δικαίωση από το Δικαστήριο των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με τις αποκοπές μισθών, επανέλαβε πως ενδεχόμενη απόφαση υπέρ των υπαλλήλων αποτελεί έναν από τους κύριους δημοσιονομικούς κινδύνους για την οικονομία.

«Πρέπει να αναμένουμε, αλλά είναι μια σημαντική απόφαση που θα καθορίσει αρκετά πράγματα στο δημοσιονομικό τοπίο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ενόψει της κριτικής που ασκήθηκε από τα κόμματα για τον Προϋπολογισμό του 2020 και του γεγονότος ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 δεν καταρτίστηκε υπό την πολιτική του καθοδήγηση, σκέφτεται να προσεγγίσει διαφορετικά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2021, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο κάθε Προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο καθώς οι συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες.

Σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2020, όπως και οι προηγούμενοι, μετά την κρίση προϋπολογισμοί, έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι εξασφαλίσαμε από τους οίκους αξιολόγησης 9 βαθμίδες αναβάθμισης, έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία την κυπριακής οικονομίας, έχουμε πλεονάσματα που επιτρέπουν να μειώσουμε το δημόσιο χρέος ώστε να μην κληρονομήσουν δυσβάστακτα χρέη.

«Αυτή την συνέπεια, αυτή την ευρεία πολιτική συνέπεια η οποία ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια πρέπει να ακολουθηθεί και στο μέλλον καθώς αυτό σημαίνει αξιοπιστία της χώρας και σοβαρή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, διευκρίνισε ότι επιμέρους αλλαγές στον Προϋπολογισμό, ανάλογα με τις συναινέσεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας, «μπορούν να υπάρξουν, υπάρχει ευελιξία αλλά πρέπει να εξεταστούν».

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ακόμα πως η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μέσω της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι κάτι που θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δαπάνες για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που κατέθεσε στη Βουλή και τον Προϋπολογισμό και τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την υγεία απέδειξε την αποφασιστικότητα της ώστε το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους να ενισχυθεί και με ένα σύστημα υγείας.

Πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ιδίου του σχεδίου υγείας, είπε προσθέτοντας ότι γίνεται πολύ εντατική δουλειά και από το Υπουργείο και τους οργανισμούς που διαχειρίζονται το σχέδιο και δήλωσε βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

-------------------------

ΕΙ