Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2019 14:00

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2019.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν τα θέματα αλιείας και συγκεκριμένα η κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με τις αλιευτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2020.  Μέσα από τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε σήμερα ενωρίς το πρωί μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διασφαλίζονται και τα αποθέματα ψαριών που αλιεύονται από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, για το 2020, εγκρίθηκαν για την Κύπρο ετήσιες ποσοστώσεις 169 τόνων ερυθρού τόνου και 54 τόνων ξιφία, σε σύγκριση με 153 και 55 τόνους αντίστοιχα, που είχαν εγκριθεί για το 2019.

Επισημαίνεται ότι, τόσο ο ερυθρός τόνος όσο και ο ξιφίας αποτελούν σημαντικά είδη αλίευσης, με υψηλή οικονομική αξία, στα οποία στοχεύει η πολυδύναμη αλιεία της Κύπρου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, η κατανομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αλιευτικών ποσοστώσεων των δυο αυτών ειδών έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα για τον ξιφία, διεξάγονται επιστημονικές μελέτες σε σχέση με τη συνολική κατάσταση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο, στη βάση των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να λάβει, σε μεταγενέστερο στάδιο, αποφάσεις.

Όσον αφορά στη γεωργία, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στις συζητήσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης του ύψους του Προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, ιδιαίτερα ενόψει της ανάγκης επίτευξης πιο φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων. Παράλληλα, υποστήριξε την καθιέρωση κανόνων που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικροκαλλιεργητών και επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου αναφορικά με την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών τόσο για τους αγρότες όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες.

Ο κ. Καδής υποστήριξε, επίσης, την πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη σήμανση της προέλευσης προϊόντων διατροφής. Η ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του προϊόντος, σημείωσε ο Υπουργός, θα βοηθήσει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στη διαμόρφωση μιας αλυσίδας τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης, η οποία μπορεί να είναι έμμεσα υποβοηθητική και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε και την προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, για την καθιέρωση του σήματος κυπριακών προϊόντων.

(ΜΦ/ΑΧ)