Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2020 15:48

Συμμετοχή του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη στη Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 19ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ενημέρωσε τα Μέλη της Επιτροπής για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης. Σημειώνοντας τη συμμετοχή του σε τρεις διερευνητικές αποστολές σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και πρόσφατη συμμετοχή του σε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Συνέλευσης  στη χώρα αυτή,  ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε  την έμφαση που δίδεται, τόσο σε θέματα προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και σε θέματα που άπτονται της βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης των κατοίκων περιοχών που πλήττονται από συγκρούσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε επίσης την ισχυρή συμμετοχή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ σε πρόσφατες δραστηριότητες της εκτελεστικής πλευράς του ΟΑΣΕ στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης.  Υπογράμμισε δε τη σημασία της εγκαινιασθείσας από την Επιτροπή του διαδικασίας απευθείας διαλόγου με επιτροπές ανθρώπινων δικαιωμάτων εθνικών κοινοβουλίων και της πρώτης επίσκεψής του, στο πλαίσιο αυτό, στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε προωθούμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της εφαρμογής από τα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ των συστάσεων του Οργανισμού και της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης στον τομέα των εκλογικών διαδικασιών. Κάλεσε δε όλα τα Μέλη της Επιτροπής να διατηρήσουν πνεύμα ανοιχτού διαλόγου για αντιμετώπιση των προκλήσεων σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, σε συνάντηση της AdHoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, ο κ. Χατζηγιάννη, επίσης μέλος της adhocεπιτροπής, ενημέρωσε τα μέλη για τις δραματικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο. Επισήμανε ότι η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι αντιστοιχούν στο 3,6% του συνολικού πληθυσμού στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο του μέσου όρου της ΕΕ.  Παρέθεσε δε επίσημα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τη δραματική αύξηση των αιτητών ασύλου κατά το 2019 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ότι η Κύπρος έχει υπερβεί τα όριά της όσον αφορά στις υποδομές φιλοξενίας, αλλά και στο πρόβλημα της ένταξης πέραν των 40 χιλιάδων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία. Επισήμανε δε ότι, το περασμένο καλοκαίρι, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 5 χιλιάδων αιτητών ασύλου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.  Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε τις εντεινόμενες προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση της κατάστασης στο πλαίσιο μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, το κόστος της οποίας υπολογίζεται να ανέλθει πέραν των 90 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθει τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη  τόνισε τη σημασία περιεκτικών πολιτικών, περιλαμβανομένης της ενσωμάτωσης των προσφύγων, οι οποίες να εδράζονται στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για πιο ουσιαστική συμβολή της AdHoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση μέσω απευθείας επαφών των Μελών με κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

(ΝΝ/ΕΙ)