Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-02-2020 10:13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην επιστημονική ημερίδα του Ιατρικού Κέντρου «Ο Απόστολος Λουκάς» για το ΓεΣΥ

 Η χρονιά που μας πέρασε, αλλά και η χρονιά που διανύουμε, αποτελούν ορόσημο για την κοινωνία της Κύπρου, αφού μετά από χρόνια μελετών και σχεδιασμών, έγινε κατορθωτό να εισαγάγουμε στη χώρα μας το Γενικό Σχέδιο Υγείας και να προσφέρουμε στους πολίτες καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Για την ευόδωση των επίπονων προσπαθειών που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όλο το διάστημα πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ, το Ιατρικό Κέντρο «Ο Απόστολος Λουκάς» υπήρξε πρωτοστάτης και στήριξε τα μέγιστα το εγχείρημα. Οι επαγγελματίες υγείας που το στελεχώνουν κατάφεραν εξ αρχής να ενσωματωθούν στις νέες συνθήκες και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δικαιούχους και σε περιβάλλον ΓεΣΥ, δείχνοντας τον επαγγελματισμό και τη συνέπειά τους απέναντι στους πολίτες της Κύπρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Το θέμα που θα απασχολήσει στη συνέχεια την ημερίδα αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση τόσο στην ιατρική κοινότητα του τόπου όσο και στους οργανωμένους ασθενείς, αλλά και για την Πολιτεία. Το ΓεΣΥ, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι ένα Σύστημα ασθενοκεντρικό και δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τους σχεδιασμούς οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Με την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, μεταξύ άλλων, στοχεύουμε στη ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά εξ αρχής, μπορούν να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα, που θα είναι μη αναστρέψιμα. Ο ρόλος των Προσωπικών Ιατρών στο ΓεΣΥ, ως οι καθοδηγητές των ασθενών στο Σύστημα, συμβάλλει παράλληλα στην ταχύτερη πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, και συνεπακόλουθα στη λήψη της απαραίτητης θεραπείας προς όφελος του ασθενή. Επιπρόσθετα, βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων τόσο για τον ασθενή όσο και για το ίδιο το Σύστημα, αφού περιορίζει τις αχρείαστες δαπάνες που παρατηρούνταν πριν.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται και σίγουρα υπάρχουν πολλά που απαιτείται να γίνουν για την ομαλοποίηση του Συστήματος. Όπως όλοι γνωρίζετε, πρόκειται για εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας και όπως ήταν αναμενόμενο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει το νέο Σύστημα να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του. Χρειάζεται επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων, αλλά και των πολιτών, και συνεχής παρακολούθηση του Συστήματος για διόρθωση των αδυναμιών και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.

Παράλληλα με τη διαχείριση των ζητημάτων που αναφύονται στο πλαίσιο της 1ης φάσης, εντατικοποιούνται οι διεργασίες ενόψει της έναρξης της 2ης και τελικής φάσης του ΓεΣΥ τον προσεχή Ιούνιο. Ήδη σε μια βδομάδα από σήμερα, την 1η Μαρτίου, θα αρχίσει η καταβολή των αυξημένων εισφορών, που θα περιλάβουν και τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στη 2η φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για ένταξη των υπηρεσιών τους στο ΓεΣΥ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και οι συζητήσεις με άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας για την οριστικοποίηση των Κανονισμών που θα διέπουν τη συμμετοχή τους Σύστημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, με κορωνίδα του ΓεΣΥ, θα φέρουν ριζικές αλλαγές για την κυπριακή κοινωνία. Ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εφαρμογή των αλλαγών, αφού πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των πολιτών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα. Είμαι βέβαιος ότι τα όσα θα ακούσετε σήμερα και τα συμπεράσματα της ημερίδας θα αποτελέσουν σημαντικές προσθήκες για το έργο σας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δικαιούχους.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα. Σας ευχαριστώ.

(MKY)