Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2020 10:29

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην Αθήνα

Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριου Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτείας γενικότερα αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού, εκφράζω προς όλους σας τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό μας, καθώς έχετε συνδέσει τόσο έντονα και καταλυτικά τη ψυχή και τη ζωή σας με την Κύπρο μας. 

Δικοί σας άνθρωποι, μέλη των οικογενειών σας, κλήθηκαν από την ιστορία να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας. Να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και τους εαυτούς μας όλους. Με τον ηρωισμό και το απαράμιλλο θάρρος τους κέρδισαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο βάρβαρο Αττίλα. Και κατέλαβαν ξεχωριστή θέση στο Πάνθεον των Αθανάτων μας, υλοποιώντας για μια ακόμα φορά στην πράξη, το ομόαιμο, το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο  και το ομότροπο της φυλής, όπως το κατέγραψε ο πατέρας της ιστορίας μας, ο Ηρόδοτος.

Γνωρίζουμε άπαντες τη μεγάλη ηρωική προσφορά των αγαπημένων σας στον άνισο και προδομένο αγώνα του 1974, όπως ταυτόχρονα γνωρίζουμε και το μεγάλο χρέος μας έναντι τους και έναντι στις οικογένειές τους. Πέραν όλων, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το χρέος μας για τη δικαίωση της θυσίας τους, μέσω της συνεχιζόμενης προσπάθειας μας για την επίτευξη μιας λύσης η οποία να ακυρώνει τα τετελεσμένα της κατοχής και να θέτει οριστικά τέρμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας για έλεγχο όλου του νησιού, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

Η επιθετική και εκβιαστική πολιτική και τακτική της Τουρκίας σε βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν κάμπτει το φρόνημα και τη θέλησή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των ηρώων και των μαρτύρων μας.

Ο χρόνος, δε μετριάζει ούτε και ελαττώνει το χρέος μας. Το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης, παραμένει και ενισχύεται. Η σύληση της μνήμης των ηρωικών νεκρών και των αγνοουμένων μας, η καταπάτηση των ιερών χώρων λατρείας της ελληνορθόδοξης πίστης μας, ο εκτοπισμός και η παράνομη ημικατοχή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, ηχούν διαρκώς στη συνείδησή μας.

Αμετάθετος στόχος μας η λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Πέρασαν 46 χρόνια από το δραματικό καλοκαίρι του 1974. Και για μια άλλη χρονιά γίνεται απολογισμός των κοινών προσπαθειών μας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Και αυτό πραγματικά μας θλίβει. Μας θλίβει διπλά. Όχι μόνο γιατί αναφερόμαστε στην τύχη αγαπημένων προσώπων, αλλά και γιατί  η διαπίστωση για το μεγάλο και απάνθρωπο έγκλημα παραμένει μία και μόνη:

Η Τουρκία συνεχίζει την προσφιλή της τακτική να παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μας και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις να επιδείξει, επιτέλους, ένα ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπο για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας. 

Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες.  Τα τελευταία χρόνια μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα.  Μια ματιά στον απολογισμό της δράσης της Διερευνητικής Επιτροπής λέει πολλά:

Από τις 1510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στους οικείους τους για ταφή, τα οστά 701  συμπατριωτών μας.  Στις πλείστες δε περιπτώσεις και είναι τραγικό αυτό αλλά και απαράδεκτο, μόνο μεμονωμένα μικρά οστά. Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται για σχεδόν μισό αιώνα τώρα 809 αδέλφια μας. Τα περισσότερα.

Μάλιστα, το 2020 οδεύει προς την καταγραφή μιας ιδιαίτερα θλιβερής επίδοσης: Μέχρι τώρα, Σεπτέμβριο μήνα, καταγράφηκε το πιο χαμηλό ποσοστό λειψάνων που έχουν εκταφεί ανά έτος, τα οποία δυστυχώς μετρούνται στα δάκτυλα των χεριών. Και οι ταυτοποιήσεις, στο ίδιο διάστημα, είναι μόνο 7. Από αυτές δε, μόνο η μία αφορά οστά Ελληνοκύπριου. Οι υπόλοιπες 6 αφορούν οστά Τουρκοκυπρίων. Φτωχά ως ανύπαρκτα  είναι και τα αποτελέσματα των όποιων εκταφών πραγματοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

Προς όλες τις κατευθύνσεις προς τις οποίες δραστηριοποιούμαστε, δεν διστάζουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων, όπως το επιδιώκει η Τουρκία, αν αυτή θα συνεχίσει την ίδια αρνητική προσέγγιση. Κρίμα και άδικο για όλους τους αγνοουμένους μας. Εμείς προβάλλουμε στις προσπάθειές μας την ανθρώπινη πτυχή του προβλήματος και το χρέος μας ιδιαίτερα προς τους συγγενείς, πάρα πολλοί εκ των οποίων φεύγουν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους. Ενώ για την Τουρκία εκείνο που προέχει είναι η απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός το καλοκαίρι του 1974.

Η Τουρκία θα πρέπει ιδιαίτερα να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό λέμε και αυτό τονίζουμε στις επαφές μας. Επιτέλους η Τουρκία να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο, ώστε να οδηγηθούμε και στη διακρίβωση της τύχης των 47 εναπομεινάντων Ελλαδιτών αγνοουμένων από το σύνολο των 77 που έχουν καταγραφεί.  Αυτό αποτελεί χρέος και επιταγή.

Δυστυχώς και είναι με πόνο ψυχής που το αναφέρω, δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος εάν η Τουρκία συνεχίσει την αδιάλλακτη και απάνθρωπη αρνητική πολιτική της στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.  Το θεωρούμε επάναγκες όπως η Τουρκία  αποδεχθεί την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και προχωρήσει στην υπόδειξη των σημείων ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974 αλλά και στους τάφους που επανατάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.   

Απευθύνοντας σε όλους το θερμό μου χαιρετισμό, διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά ότι δεν εφησυχάζουμε και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας και με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών των αγνοουμένων μας σε Κύπρο και Ελλάδα συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για επίτευξη του κοινού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την πλήρη και τεκμηριωμένη διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της γενικής σας συνέλευσης.

____________

Σημ.:  Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα Μαρία Καλμπουρτζή. 

ΡΜ/ΝΝ/ΣΧ

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα