Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2020 18:20

Συμμετοχή του Αν. Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Δημήτρη Δημητρίου στο «Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», διαδικτυακά

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Δημήτρης Δημητρίου συμμετείχε σήμερα διαδικτυακά στο «Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την τηλεδιάσκεψη προσφώνησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Maria Sassoli και o Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Wolfgang Schäuble.

Σε παρέμβασή του, η οποία κατατέθηκε γραπτώς, για τη σχέση αλληλεγγύης και υπευθυνότητας στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι, για αιώνες, η Ευρώπη υποδέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, προωθώντας την ένταξή τους και προστατεύοντας ταυτόχρονα τη διαφορετικότητά τους. Σημείωσε δε την εξ ιδίας εμπειρίας ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από βίαιες συγκρούσεις.

Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το παρόν σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ είναι δυσλειτουργικό, ο κ. Δημητρίου  έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο, ως τη χώρα υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ. Ο κ. Δημητρίου στηλίτευσε τη συνεχιζόμενη προώθηση από την Τουρκία παράνομων μεταναστών μέσω των κατεχομένων ή δια θαλάσσης και την άρνησή της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για εξισορρόπηση μεταξύευθύνης και αλληλεγγύης και σημείωσε με ικανοποίηση την παραχώρηση πρόσθετων πόρων προς επίτευξη αυτού του στόχου στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει οι επιστροφές μεταναστών που δεν χρήσουν διεθνούς προστασίες να καταστούν πιο αποτελεσματικές, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επαναπροώθησης. Επεσήμανε,ωστόσο, ότι οι επιστροφές από μόνες τους δεν αποτελούν την απάντηση στο περίπλοκο αυτό ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα όπως ο νέος μηχανισμός αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των προσπαθειών μετεγκατάστασης, αποτελέσουν αποδεκτή λύση για όλα τα κράτη μέλη.

Ο κ. Δημητρίου προειδοποίησε για την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης το συντομότερο καθότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την ικανότητα τρίτων κρατών υποδοχής να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες μαζικές ροές μεταναστών.

----------------------- 

ΕΙ