Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2018 16:46

H «Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου

Η έναρξη της πολιτιστικής σειράς «Κυπριακή Άνοιξη» σηματοδοτήθηκε στις 22 Απριλίου, για 13η συνεχή χρονιά, στην αίθουσα κοντσέρτων του Πολιτιστικού Κέντρου Gasteig στο Μόναχο, με το μουσικό πρόγραμμα «Duo Aura, Σταύρος Λάντσιας και Κύπριοι Συνθέτες», ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για το μουσικόφιλο κοινό του Μονάχου.

Το σχήμα Duo Aura, αποτελούν η διακεκριμένη Ελληνίδα δεξιοτέχνης πιανίστρια Αγάπη Τριανταφυλλίδη και η κορυφαία Τουρκάλα τσελίστρια Nil Kocamangil. Τέλος του έτους 2016, μετά από ανοικτό κάλεσμα του Πολιτιστικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο προς τους Κύπριους συνθέτες για έργα πιάνο-τσέλο, 21 συνθέτες απέστειλαν έργα τους. Το Duo Aura για το συγκεκριμένο κοντσέρτο επέλεξε και ερμήνευσε έργα των Μιχάλη Ανδρόνικου, Κώστα Κακογιάννη, Χριστόδουλου Γεωργιάδη, Σάββιας Κοζάκου και  Σταύρου Λάντσια.

Ο Κύπριος συνθέτης Σταύρος Λάντσιας συμμετείχε και ο ίδιος στη συναυλία, ερμηνεύοντας σόλο, καθώς επίσης, μαζί με το ντουέτο δικές του συνθέσεις για πιάνο, τσέλο και κρουστά με έντονες τζαζ πινελιές, αλλά και στοιχεία αυτοσχεδιασμού συνεπαίρνοντας την κατάμεστη αίθουσα. Ακούγοντας τις μελωδίες των Κύπριων συνθετών παιγμένες από τρεις καλλιτέχνες, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία σε μία κρίσιμη ιστορικά χρονική συγκυρία και για τις τρεις χώρες, το μυαλό οδηγείται σχεδόν αυτόματα σε πολιτικούς συνειρμούς. Σίγουρα ένα μήνυμα ήταν ξεκάθαρο για το ακροατήριο, ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική και ακόμη και αν υπάρχουν δεν είναι ευκρινή.

Στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου, ακολούθησαν δεξίωση και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Green Room» της φωτογράφου Μαρίνας Σιακόλα. Το πράσινο δωμάτιο είναι μια μικρή κάμαρη στις παλιές εγκαταστάσεις του ορφανοτροφείου Μακάριος στην Κένυα,  το οποίο για πολλά χρόνια φιλοξενούσε παιδιά, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν εκεί. Η Μαρίνα Σιακόλα άρχισε να φωτογραφίζει τον Ιανουάριο του 2010 και συνέχισε ακόμη και όταν τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νεόδμητες κτηριακές εγκαταστάσεις.  Για την ταυτότητα του φωτογραφικού project αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο δημοσιογράφος Σταύρος Χριστοδούλου: «Η Μαρίνα Σιακόλα αφηγείται ουσιαστικά μια σειρά από ιδιωτικές ιστορίες, παγώνοντας τον χρόνο τη στιγμή ακριβώς που καταφέρνει να εκμαιεύσει το αληθινό συναίσθημα. Από την ώρα που αυτά τα παιδιά εκτίθενται στα λίγα τετραγωνικά του Πράσινου Δωματίου, αυτομάτως οι ρόλοι καταργούνται και επανακαθορίζονται. Το δωμάτιο μετατρέπεται σε μια φωταγωγημένη νησίδα, μια ιδιότυπη σκηνή όπου τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές παράλληλων μονόπρακτων. Η δε φωτογράφος, σε ρόλο αφηγήτριας, αγγίζει ψαχουλευτά το συναίσθημά τους, με μοναδικό ζητούμενο και αγωνία να αποτυπώσει ψήγματα έστω της αλήθειας τους».

Στις 24 Απριλίου, συμμετείχε στην Κυπριακή Άνοιξη ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος, χωρίς επί σκηνής συμμάχους, και η μοναδικότητα του συνεπήρε το ακροατήριο. Πρωταγωνιστές, όπως πάντα, τα ίδια τα τραγούδια. Γυμνά, όπως γεννήθηκαν, ευάλωτα, αλλά και δυνατά όσο ποτέ. Τα τραγούδια του διηγούνται μιαν ιστορία, μια σκέψη, ένα περιστατικό, για να βιώσουν με το ακροατήριο την κατάργηση της απόστασης, τη διεύρυνση του χρόνου, τη μετατροπή του μοναχικού σε συλλογικό.

Στις 27 Απριλίου, συνεχίστηκε η Κυπριακή Άνοιξη με το σχήμα «Lingua Franca Ensemble» που το συγκροτούν μουσικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γερμανία, όλοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου τεχνών Codarts του Ρότερνταμ. Οι τέσσερις μουσικοί είναι οι Μιχάλης Κουλουμής (Κύπρος) στο βιολί, Γιάννης Κουτής (Κύπρος) στο ούτι και φωνή, Μιχάλης Χολέβας (Ελλάδα) στο τάρχου και Ruven Ruppik (Γερμανία) στα κρουστά. Οι Lingua Franca παρουσίασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιελάμβανε δικές τους συνθέσεις. Η μουσική τους είναι ένα μοναδικό μουσικό κράμα όπου οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου σμίγουν με τα δυτικά μουσικά στοιχεία, συνθέτοντας μια πολύχρωμη ηχητική παλέτα, που χρησιμοποιεί τη μουσική ως μια κοινή γλώσσα.

Η Κυπριακή Άνοιξη έριξε τη φετινή αυλαία στις 4 Μαΐου με το πρόγραμμα Let the spirit flower, ένα μουσικό ταξίδι σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, με έντονα έθνικ στοιχεία και ιμπρεσιονιστική αυτοσχεδιαστική διάθεση. Οι τέσσερις δεξιοτέχνες του είδους, Ανδρέας Γεωργίου (8χορδη κλασσική και 16χορδη ακουστική κιθάρα), Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνητικά), Ρόδος Παναγιώτου (τύμπανα και κρουστά)  και Rodrigo Caceres (ηλεκτρικό μπάσο), ανέπτυξαν συνθέσεις του Ανδρέα Γεωργίου, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ethnic-Jazz. 

 

(ΑΜ/ΕΙ)