Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2021 18:32

Ο Βουλευτής κ. Κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα

Ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνεργασίας για την Υγεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UHC2030) κα Gabriela Cuevas, η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) κα. Francesca Colombo και ο κος Kyle Knight, Ερευνητής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε εισαγωγική παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας υπάρχει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στοχευμένη προσοχή στον τομέα της υγείας, η οποία αποτελεί εκ των σημαντικότερων πτυχών της κοινωνικής ασφάλειας. Αναφερόμενος στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε τη σαφή πρόνοια που εμπεριέχεται για διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επίπεδου για παροχές υγείας και ευημερίας προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς ιατρικής περίθαλψης. Εξέφρασε δε, ανησυχία για το γεγονός ότι εμπόδια και ανισότητες που αφορούν στην πρόσβαση ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον τομέα της υγείας, εξακολουθούν να υφίστανται και σε συνάρτηση με τη συνεχή αύξηση των ιατρικών εξόδων, οδηγούν εκατομμύρια άτομα τον χρόνο σε ακραία φτώχεια.

Υπενθυμίζοντας τη σχέση μεταξύ του δικαιώματος στην υγεία και άλλων βασικών δικαιωμάτων, όπως της εκπαίδευσης και της εργασίας, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε ακόμα ανησυχία για περιπτώσεις αποκλεισμού από την απαραίτητη ιατρική φροντίδα ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, όπως των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, των μεταναστών και των προσφύγων.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την αλληλεξάρτηση μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής υγείας, τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι πραγματικά ασφαλής έως ότου όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

 

ΕΧ