Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-06-2021 18:25

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κατά την Ολομέλεια

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως σχετικά με τις πολλαπλές ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας καθιέρωσαν τη 15η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου. Η αιολική ενέργεια είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Η αξιοποίησή της έχει τεράστια σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε ότι θα στηρίζουμε την υλοποίηση όλων των εκπονηθέντων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 17η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Η ερημοποίηση πλήττει σήμερα το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης και έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως ένα μεγάλο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων, τα εδάφη της Κύπρου απειλούνται σήμερα από τη διαδικασία της ερημοποίησης και μέρος αυτών έχει ήδη επηρεαστεί. Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε το 1999 με Νόμο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές περιλαμβάνουν σταθερά στην ατζέντα τους τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του κινδύνου.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στην 20ή Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα τιμής και αναγνώρισης της δύναμης, του κουράγιου και της επιμονής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο οι οποίοι αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Κύπρος, που έχει βιώσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, προσφέρει στα μέτρα των δυνατοτήτων της βοήθεια στους πρόσφυγες και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση και ενεργό δράση προς απάμβλυνση του προβλήματος. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απανταχού πρόσφυγες και καταδικάζουμε την καταπάτηση από την Τουρκία του δικαιώματος επιστροφής των Κυπρίων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και την εκμετάλλευση των προσφύγων της ευρύτερης περιοχής από την ίδια χώρα για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών και των συμφερόντων της.

(ΣΧ)