Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2021 15:01

Ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση για νέο περιορισμό στην παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών σε παιδικές πάνες

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση που αφορά μία πρόταση περιορισμού που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου για την υγεία από παιδικές πάνες μιας χρήσης που μπορεί να περιέχουν συγκεκριμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες και ειδικότερα πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), πολυχλωροδιβενζοπ-διοξίνες (διοξίνες ή PCDD), πολυχλωροδιβενζοφουράνια (φουράνια ή PCDF), πολυχλωροδιφαινύλια (PCB) και/ή φορμαλδεΰδη.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης αυτής, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους επηρεαζόμενους βιομήχανους, εισαγωγείς, διανομείς καθώς και τις οποιεσδήποτε ενδιαφερόμενες Οργανώσεις ή επιστημονικές ομάδες ότι μπορούν να υποβληθούν σχόλια έως τις 14 Νοεμβρίου 2021 επί της πρότασης αυτής.

Σημειώνεται ότι η παρουσία συγκεκριμένων επικίνδυνων χημικών ουσιών σε παιδικές πάνες μίας χρήσης αποτέλεσε θέμα μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ΕCHA). Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων (RAC) του ECHA θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πάνες για χρήση σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των τριών ετών συνιστούν κίνδυνο.

Επίσης, η Επιτροπή Κοινωνικοοικονομικών Επιπτώσεων (SEAC) του ECHA που εξετάζει το κόστος και τα οφέλη της πρότασης για την κοινωνία θεωρεί ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο προτεινόμενος περιορισμός θα ήταν ανάλογος προς τον κίνδυνο.

Η γνώμη της RAC και το Σχέδιο Γνωμοδότησης της SEAC είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο του ECHA. Τα βασικά σημεία των γνωμοδοτήσεων αυτών περιλαμβάνονται στο έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που μπορείτε να δείτε εδώ. Αναμένεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσει περαιτέρω τις συζητήσεις για εισαγωγή νέου περιορισμού στο Παράρτημα XVII του Κανονισμού REACH.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα σχόλια τους και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA: https://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration/-/substance-rev/59101/term

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν, επίσης, να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

(ΕΚ/ΣΧ)