Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2021 15:26

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί το Ισραήλ όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς περί λύσης «δύο κρατών» δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές ούτε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε η αυξανόμενη δυναμική των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο τριμερές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας και, ειδικότερα, η πρόσθετη αξία του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας στην προώθηση του στόχου επικράτησης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή, όσο και κοινές προκλήσεις πέραν αυτής, όπως η κλιματική αλλαγή. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και, στο πλαίσιο αυτό, την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Έγινε, τέλος, αναφορά στις τρέχουσες συζητήσεις στα Κοινοβούλια των δύο χωρών και ειδικότερα στην επικείμενη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.


(ΜΒ/ΣΧ)