Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 20:45

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να πω δύο λόγια στην ετήσια Γενική Συνέλευση σας.

Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσω τον καθοριστικά σημαντικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην προοπτική ανάπτυξης κάθε οικονομίας. Κατ’ ακρίβεια, θεωρώ πως ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί με τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό αποτελεί προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα ήθελα, επίσης, να αναγνωρίσω ότι η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα, μας ικανοποιεί η ενισχυμένη πλέον δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να προσφέρουν χρηματοδότηση και μάλιστα με τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ. Αποτελεί επίσης γεγονός, ότι τα δάνεια σήμερα δίνονται μετά από πολύ πιο σωστή αξιολόγηση της δυνατότητας του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο που αναλαμβάνει. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό που  καταγράφονται σχεδόν μηδενικά ποσοστά μη-εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα δάνεια που έχουν δοθεί και δίνονται μετά την επανεκκίνηση του τραπεζικού μας συστήματος το 2013/2014.  

Έτσι ακριβώς πρέπει οι τράπεζες να διαχειρίζονται τις καταθέσεις που οι συμπολίτες μας τους εμπιστεύονται. Κάτι που, δυστυχώς, δεν ίσχυε στην περίοδο της επίπλαστης ευφορίας που είχε προηγηθεί της κρίσης. Όταν μέσα σε μια δεκαετία, ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκτοξεύθηκε από τα 21.5 δις στα 72 δις ευρώ.  Είναι αυτή η αλόγιστη πιστωτική επέκταση που οδήγησε στις οδυνηρές απώλειες για μερίδα καταθετών, μετόχων και κατόχων αξιογράφων. Είναι οι συνέπειες αυτού του αλόγιστου δανεισμού του παρελθόντος που εξακολουθούν να βαραίνουν την οικονομία της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το κράτος κλήθηκε αυτές τις μέρες να λάβει ξανά, δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να συμβάλουμε καθοριστικά στην οριστική ρήξη με τις κακές τραπεζικές πρακτικές του παρελθόντος. Λάβαμε, το λέω ξανά, δύσκολες και μη-δημοφιλείς αποφάσεις, που οδηγούν όμως σε ένα σαφώς ισχυροποιημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει η στοιχειώδης πολιτική ευθύνη. Δηλαδή αποφάσεις που αποτρέπουν κινδύνους, που διαφυλάσσουν την θετική προοπτική της οικονομίας μας και που εξυπηρετούν το μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον. Αδιαφορώντας για τις ιαχές του λαϊκισμού και των συνθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά.

Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ακόμη πιο αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, μέσα από ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από την θεσμική ισχυροποίηση της Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από την διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργία των δικαστηρίων μας.

Όπως και γενικότερα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πλήρη και οριστική ανάκαμψη της οικονομίας μας και για τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας. Θα διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Θα παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και στην αποφυγή των ελλειμμάτων. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις,  μέσα από μια συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. 

Αλλά, με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο θέλω να στείλω το μήνυμα ότι η πολιτεία αναμένει πολύ περισσότερα και από τις ίδιες τις τράπεζες.  

Αναμένουμε ότι ο τραπεζικός τομέας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών.

Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα σταματήσουν τις μεμψιμοιρίες και ότι θα λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό, ότι θα μεταρρυθμίσουν τις δομές και τις διαδικασίες τους, ότι θα επενδύσουν στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, ότι θα κυνηγήσουν του κακοπληρωτές, ότι θα ανταγωνιστούν, ότι θα λάβουν και οι ίδιες τις δύσκολες αποφάσεις που τους αναλογούν.

Αναμένουμε και απαιτούμε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με τρόπο που θα αφήνει οριστικά πίσω την σκιά της αδιαφάνειας, των ανισοτήτων και των στρεβλώσεων.  Και ότι θα αντιμετωπίζουν τους πολίτες με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες.  

Κυρίες και κύριοι,

Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι ένα τραπεζικό σύστημα ισχυρό, υγιές και ωφέλιμο. Αυτό χρωστούμε στους συμπολίτες μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

-----------------------------

ΕΙ