Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2021 20:04

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick

Ο θαυμαστός κόσμος της ιατρικής τεχνολογίας με τα αλματώδη επιτεύγματα του ασκεί αναμφίβολα τρομερή γοητεία, ωστόσο εκεί που γίνονται αληθινά θαύματα είναι όταν ο πυρήνας της ιατρικής επιστήμης παραμένει ανθρωποκεντρικός.

«Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος» με σοφία επισημαίνει ο Ιπποκράτης. Και όπως με τόσα άλλα που πρώτος είχε διαπιστώσει και εφαρμόσει ο πατέρας της ιατρικής, φαίνεται να έχει απόλυτο δίκιο. Η ανθρώπινη σχέση ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή, μπορεί να έχει απίστευτη θαυματουργική ιαματική επίδραση. Η ιατρική επιστήμη εξάλλου είναι βαθιά ριζωμένη στην έγνοια, τη μέριμνα και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν απόψε για την αναγόρευση του Καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick. Ευχαριστώ θερμά τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Frederick που με προσκάλεσαν σε αυτή την όμορφη βραδιά, όπου γιορτάζουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης και του ανθρώπου. Γιορτάζουμε την προσφορά ενός επιστήμονα στην ευρύτερη κοινωνία μέσα από τη διδακτική, συγγραφική και ερευνητική του δραστηριότητα, αλλά και την κοινωνική προσφορά ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, το οποίο από το 2007, με εφόδιο την πολύχρονη πορεία του Frederick Institute of Technology, δίνει ευκαιρίες μάθησης και προάγει την ακαδημαϊκή αριστεία σε ποικίλους τομείς.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza» με τη διάκριση «Cum Laude», ο δρ Ζώρας ακολούθησε την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής και στη συνέχεια της ογκολογίας. Απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο και πάλι με άριστα και ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε, μεταξύ άλλων, στη Γλασκώβη και στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος σε πληθώρα συνδέσμων, οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών χειρουργικής και ογκολογίας. Υπήρξε δάσκαλος πολλών γιατρών στη χειρουργική παθολογία, χειρουργική ογκολογία και στην κλινική άσκηση της χειρουργικής. Έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τιμητικό τίτλο του Αξιωματούχου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το πλούσιο και αξιοθαύμαστο βιογραφικό του Καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα δεν σταματά εδώ. Ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συνέβαλε, μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο  Frederick, στην πιστοποίηση ενός διαπανεπιστημιακού μάστερ στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έχοντας διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης για δύο θητείες, καθώς και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, ο Καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας είναι σήμερα διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία». Πρωτοστατώντας στην ιατρική εκπαίδευση, ο Καθηγητής που τιμούμε σήμερα ηγείται ενός προγράμματος μοναδικού στην Ελλάδα και ενός από τα λίγα του είδους του στην Ευρώπη, καθώς καινοτομεί ως προς τη σφαιρική κάλυψη όλων των πτυχών της νόσου που μονολεκτικά αποκαλούμε «καρκίνο», βασιζόμενου στην έγκαιρη διάγνωση, στη φαρμακολογία, στην επιδημιολογία, στη βιοηθική, στις στρατηγικές πρόληψης. «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», έχει πει επίσης ο Ιπποκράτης, κληροδοτώντας μας μια ρήση που επαληθεύεται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και δράση του τιμώμενου.

Αγαπητέ κύριε Ζώρα,

Είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη μας τιμή να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, απέναντί σας και δίπλα σε έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες Καθηγητές ιατρικής διεθνώς, σε μια τελετή επισφράγισης της πολυετούς έρευνας και της προσφοράς σας στην ιατρική επιστήμη, στον άνθρωπο και την κοινωνία. Δεχτείτε τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για περαιτέρω επιτυχίες και όλο και μεγαλύτερες επιστημονικές εκπληρώσεις.

Αγαπητέ κύριε Πρύτανη,

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε, να τιμήσουμε όλοι μαζί έναν σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο, η παρουσία του οποίου εδώ απόψε είναι άλλη μία απόδειξη της ανάγκης συνεργασίας ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μιας διαδικασίας που ζητούμενο έχει την περαιτέρω προώθηση της έρευνας, τη μεταφορά της γνώσης και την κατάκτησή της.

Αγαπητοί φοιτητές, φοιτήτριες,

Ζείτε τα πιο φωτεινά σας χρόνια σε ζοφερούς καιρούς. Με την ελπίδα, αυτή τη βαθιά ανθρώπινη ισχυρή σπίθα, οδηγό και τη δίψα για μάθηση φάρο στην πορεία σας, να θυμάστε αυτή τη βραδιά ως μια στιγμή όπου ένα μοναδικά λαμπρό παράδειγμα σκληρής δουλειάς, προσφοράς και ήθους δείχνει σε όλους μας τον δρόμο.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ)