Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2022 11:30

Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου: «Κρατικές ενισχύσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει νέα θεμέλια στα πλαίσια του ‘Green Deal’»

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης η πόρτα εξόδου μας από την πανδημία COVID-19. Ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει πλέον τα θεμέλια για μια βιομηχανική στρατηγική ικανή να στηρίξει τη διττή μετάβαση στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία, να καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και παράλληλα ανακοινώνει «πρόταση περί σχεδίου δράσης για την «κυκλική οικονομία».

Υπό το φώς των εν λόγω αλλαγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε μία επανεξέταση των εργαλείων της πολιτικής ανταγωνισμού – ώστε όλα τα μέσα ανταγωνισμού (συγκεντρώσεις, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων) να παραμείνουν κατάλληλα για τον επιδιωκόμενο σκοπό – και εμπλουτίζει την τρέχουσα εργαλειοθήκη της στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και για μια ανθεκτική ενιαία αγορά.

Προκειμένου να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, του περιβάλλοντος και της ενέργειας (ΚΓΚΠΕ) στοχεύουν στη στήριξη των προσπαθειών της βιομηχανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, κυκλικότητα και βιοποικιλότητα, για καθαρή κινητικότητα ή κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Προκειμένου να συμβάλουν στη ψηφιακή μετάβαση, οι επικείμενες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων επιδιώκουν την προώθηση της ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών, διευκολύνοντας την εγκατάσταση και την αφομοίωση των ευρυζωνικών δικτύων που καλύπτουν τις ταχέως εξελισσόμενες ανάγκες των χρηστών.

Το αναθεωρημένο καθεστώς για το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία αποσκοπεί στην απλούστευση των κανόνων για την κρατική στήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας και στην ευθυγράμμιση τους με την Πράσινη Συμφωνία, διευκολύνοντας τις ενισχύσεις για επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία. Εισάγει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων υπέρ των «τεχνολογικών υποδομών» που αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στη συμβολή στην πράσινη μετάβαση.

Επιπλέον, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε το 2020 στη δημιουργία ενός έκτακτου και προσωρινού μέσου χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση, με την επωνυμία Επόμενη Γενιά ΕΕ (Next Generation EU) και συνολικό προϋπολογισμό ύψους €750 δις, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Τον πυρήνα του πιο πάνω μέσου, αποτελεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, αυτή η διπλή μετάβαση – σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία – είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη. Θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, ισχυρότερη, πιο παραγωγική οικονομία με τη βοήθεια των θεμελιωδών αρχών των κανόνων ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Αλλά πρέπει, επίσης, να είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος που βάζουμε τους κανόνες σε δράση είναι κατάλληλος για τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε και αυτό είναι που προσπαθεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των αλλαγών στα νομοθετικά εργαλεία των κρατικών ενισχύσεων. Η διπλή αυτή μετάβαση αναμένεται να επιφέρει εν τέλει, αλλαγές στις κοινωνικές πρακτικές και στη συμπεριφορά των ατόμων, των κοινοτήτων και των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

(ΕΚ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα