Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2022 14:46

Τελετή μνήμης για την 73η επέτειο από τον τερματισμό λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων και επιζώντων του ολοκαυτώματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο στρατόπεδο «Βασίλειου Καποτά» η τελετή μνήμης για την 73η επέτειο του τερματισμού λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων και επιζώντων του ολοκαυτώματος.

Κατά την τριετία 1946-1949 πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων προσφύγων πέρασαν από την Κύπρο καθοδόν για το Ισραήλ και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Όρεν Ανόλικ.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης εξήρε τη στάση Κυπρίων που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στάθηκαν αρωγοί σε Εβραίους πρόσφυγες προσφέροντας τους στήριξη και βοήθεια για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβιώσης τους.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το μνημείο στο στρατόπεδο «Βασίλειου Καποτά» αποτελεί ουσιαστική απόδειξη της μακροχρόνιας φιλίας Κύπρου-Ισραήλ καθώς και των ισχυρών ανθρώπινων δεσμών που σφυρηλατήθηκαν την περίοδο 1946-1949.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την στήριξή της στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας σημειώνοντας την ετοιμότητα  της Κύπρου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

(ΜΓ/ΙΚ)