Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 09:46

Άρθρο του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων συμπεριλαμβάνεται σε ενημερωτικό Δελτίο των Ηνωμένων Εθνών

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων UNGEGN (United Nations Group of Experts in Geographical Names) εξέδωσε το νέο ενημερωτικό Δελτίο (UNGEGN Bulletin) με αρ. 63, με τίτλο “Geographical names as indicators of the environment”.

Το δελτίο αυτό, που εκδίδεται κάθε έξι μήνες, έχει ήδη κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες μέλη και αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

Η έκδοση αυτή αφορά κυρίως άρθρα που αναφέρονται σε θέματα και εμπειρίες των χωρών μελών για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων.

Στις σελίδες 15-16 περιλαμβάνεται σύντομο σχετικό άρθρο, που απέστειλε o Πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) κ. Ανδρέας Χατζηράφτης για την Κύπρο. Όσον αφορά στο εξώφυλλο του περιοδικού έγινε αποδεκτή η κυπριακή πρόταση, για έννατη κατά σειρά φορά. Στη σελίδα 5 γίνεται σχετική αναφορά, τόσο για το άρθρο της Κύπρου, όσο και για το εξώφυλλο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «Τα γεωγραφικά ονόματα αποτελούν σημαντικό μέρος του γεωγραφικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Προσδιορίζουν γεωγραφικές οντότητες διαφορετικών ειδών και αντιπροσωπεύουν αναντικατάστατες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αξίες ζωτικής σημασίας για την αίσθηση της ευημερίας και της ιστορίας των ανθρώπων.

Τα γεωγραφικά ονόματα στην Κύπρο έχουν επομένως μεγάλη σημασία. Η κοινωνία φέρει την ευθύνη για τον σεβασμό της κληρονομιάς των γεωγραφικών ονομάτων και τη διασφάλιση ότι ο σχεδιασμός και η χρήση τοπωνυμίων πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση τους».

Όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα περιλαμβάνονται στο Μεγάλο Τοπωνυμικό Λεξικό στη διεύθυνση http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html.

Στη διεύθυνση https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/#bulletin υπάρχουν καταχωρημένες όλες οι εκδόσεις του περιοδικού από το 1988 μέχρι το 2022. Σε προηγούμενες εκδόσεις περιλαμβάνονται ακόμα 12 άρθρα που αφορούν την Κύπρο για άλλα παρόμοια θέματα (βλ. αρ. 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 61 και 62).

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα www.geonoma.gov.cy.

(ΜΓ/ΕΧΡ)