Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 18:17

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων


Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε χθες σε συζήτηση με θέμα τις πρόσφατες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2022 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας για την Ευρώπη.

Η Κύπρια βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αντέκρουσε αρχικά ισχυρισμούς της τουρκικής αντιπροσωπίας στην Ολομέλεια περί «απομόνωσης των Τ/κ στη Βόρεια Κύπρο» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει Βόρεια Κύπρος. Υπάρχει μόνο κατεχόμενη Κύπρος. Δεν υπάρχει εμπάργκο κατά των Τ/κ. Η διεθνής κοινότητα αρνείται να συναλλάσσεται με την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας στα κατεχόμενα, επισήμανε η κα Ερωτοκρίτου. Αυτό στο μυαλό του κ. Ερντογάν μπορεί να αποτελεί εμπάργκο, στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, είναι τήρηση του διεθνούς δικαίου, σημείωσε. Ας λύσουμε το Κυπριακό με βάση τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εσείς; Ρώτησε η Κύπρια βουλευτής.

Η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε στη συνέχεια ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία μεταβάλουν σημαντικά την αρχιτεκτονική ασφάλειας, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου, έχει καταδείξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη ήταν επίπλαστη και εύθραυστη. Η υπερβολική σημασία που προσέδωσε η Ευρώπη όλα τα προηγούμενα χρόνια στην τήρηση της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας αποδείχθηκε μάταιη. Όπως διαφαίνεται και στην πράξη, τόνισε η Κύπρια βουλεύτρια, δεν νοείται ευμάρεια και σταθερότητα, εάν δεν διασφαλιστούν εκ των προτέρωνκαι ως απαραίτητη προϋπόθεση, η ειρήνη, η ασφάλεια και το κράτος δικαίου.   

Η κα Ερωτοκρίτου προειδοποίησε, εξάλλου, ότι ορισμένες διασυνοριακές απειλές και προκλήσεις, όπως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή, έχουν υποτιμηθεί και εάν δεν τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, οι συνέπειές τους μπορείνα είναι πολύ επικίνδυνες.

Η κα Ερωτοκρίτου έκανε ειδική αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, επισημαίνοντας τη σύνδεση της τακτικής αυτής με τη ριζοσπαστικοποίηση μερίδας του μεταναστευτικού πληθυσμού, συνιστά σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών.  

Οι προκλήσεις ασφάλειας, ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου, ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι ίδιες, έχοντας ως κύριες αιτίες τη μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και σοβαρά ελλείμματα όσον αφορά στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι σημαντικό δε να λεχθεί, τόνισε η κα Ερωτοκρίτου, ότι όσα κράτη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και εισβάλουν σε γειτονικά κράτη, παραβιάζουν επίσης το κράτος δικαίου και υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων τους των πολιτών. Πρόκειται, για κοινό χαρακτηριστικό επιθετικών χωρών και, δυστυχώς, η περίπτωση της Ρωσίας δεν είναι η μοναδική, ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου.

Η καταστρατήγηση των βασικών αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ανοχή που επιδεικνύεται έναντι τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών, τροφοδοτούν τον αναθεωρητισμό, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου. Συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τις δημοκρατικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και το διεθνές δίκαιο, κατέληξε.     


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)