Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2022 11:01

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε για το θέμα του ελέγχου της διαδικτυακής επικοινωνίας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μίλησε χθες στο πλαίσιο του Τρίτου Μέρους της Συνόδου της Συνέλευσης, για το θέμα του ελέγχου της διαδικτυακής επικοινωνίας και την ανάγκη διασφάλισης του πλουραλισμού των μέσων μαζικής επικοινωνίας, της ελευθερίας της πληροφόρησης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αναφερόμενος στο γνωστό απόφθεγμα του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι απαραίτητο συστατικό της Ανθρώπινης ελευθερίας είναι η ελευθερία στη σκέψη, η παρατήρηση και απόκτηση γνώσης καθώς και η ελεύθερη έκφρασή της. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι απολυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα πολεμούν διαχρονικά ως πρώτο εχθρό τους, τη γνώση. Το κάψιμο των βιβλίων παλαιότερα, ο αποκλεισμός από την πληροφορία αργότερα, η χειραγώγηση της γνώσης σήμερα, όλα, είπε, τείνουν στην χειραγώγηση του ίδιου του πολίτη και την μετατροπή του από ελεύθερο άνθρωπο σε υποζύγιο.

Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία και η πρόσβαση στην έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση αποτελεί σήμερα όχι μόνο αδήριτη ανάγκη αλλά και αίτημα. Ωστόσο είπε, η εξάπλωση των ψηφιακών τεχνολογιών, έχει ταυτόχρονα πολλαπλασιάσει τις καταχρήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τη ανεξέλεγκτη χρήση των πλατφόρμων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Οι εταιρείες αυτές, σημείωσε, ελέγχουν τόσο την πρόσβαση των χρηστών στην πληροφόρηση όσο και το περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, ανέφερε, η φύλαξη και ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, τις καθιστά πανίσχυρες και ικανές να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη ή/και να επηρεάσουν εκλογικές διαδικασίες. Είναι συνεπώς κρίσιμο, να εισαχθούν φραγμοί στην παντοδυναμία των παρόχων, και να προστατευτεί αποτελεσματικά η ιδιωτικότητα των χρηστών. Η θέσπιση του απαραίτητου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώσει στην πράξη τον πλουραλισμό των μέσων μαζικής επικοινωνίας και θα προστατεύει την επικοινωνία και την πρόσβαση του πολίτη στην πληροφόρηση, αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, κατέληξε.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)