Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2022 12:54

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες προσκαλούν σε παρουσιάσεις/δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος της Έκθεσης της 2ης Τριενάλε Αφίσας Κύπρου

Στο πλαίσιο του προγράμματος της έκθεσης της 2ης Τριενάλε Αφίσας Κύπρου  (Cyprus Poster Triennial-CPT), η οποία πραγματοποιείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, το κοινό προσκαλείται στις πιο κάτω παρουσιάσεις και δημόσια συζήτηση με θέμα:

1. Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 19:00 (στα ελληνικά)

Η αφίσα ως πολιτική πράξη και αντικείμενο συλλογικής θέασης: μια συζήτηση για τον έλεγχο και τη λογοκρισία

Παρότι η λογοκρισία στην τέχνη αποτελεί ένα μόνιμο θέμα προς μελέτη στα πεδία της κοινωνιολογίας, της ιστορίας της τέχνης και της πολιτικής φιλοσοφίας, το ζήτημα της λογοκρισίας ή/και του θεσμικού ελέγχου της ιδεολογίας και της κοινωνικής αξίας των αφισών έχει μελετηθεί λιγότερο. Ωστόσο, η επαναστατική διάσταση της αφίσας, ο πολιτικός της ρόλος και η λειτουργία της ως αντικειμένου συλλογικής θέασης και άρα εργαλείου προπαγάνδας, που καθιερώνεται ειδικότερα μετά τη Γαλλική Επανάσταση, καθιστούν αναγκαία μια συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης. Κυρίως ως προς το κατά πόσον ‘νομιμοποιείται’ μια δημοκρατική κοινωνία να επιβάλλει περιορισμούς στη δημιουργία και κυκλοφορία αφισών, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη βλάβη ή προσβολή, χωρίς να  αυτοκαταργείται, υπονομεύοντας έτσι τα ίδια τα θεμέλια του δημοκρατικού κράτους.

Συζητούν: Δρ. Έφη Κυπριανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Δρ. Ευριπίδης Ζαντίδης, Καθηγητής Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

2. Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 19:00 (στα αγγλικά):

Η πολωνική αφίσα κι εγώ

Σύμφωνα με τον ομιλητή: “Το κύριο θέμα της διάλεξης είναι ο σχεδιασμός της πολωνικής αφίσας. Θα συζητηθεί η εξέλιξή της κατά τις τελευταίες δεκαετίες, θα εξεταστούν, εν συντομία, τα στοιχεία που συνέβαλαν στη διεθνή της αναγνώριση, καθώς και οι διαδρομές και οι αλλαγές της στο πέρασμα του χρόνου. Μετά την ιστορική παρουσίαση, θα στραφώ στον σχεδιασμό της πολωνικής αφίσας στη σύγχρονη εποχή, πλαίσιο εντός του οποίου θα παρουσιάσω το έργο μου.”

Ομιλητής: Δρ. Bartosz Mamak, Λέκτορας και επαγγελματίας Γραφίστας, Πολωνία

 

 

Φωτογραφίες: Νικόλας Καρατζάς

Υπενθυμίζεται ότι η 2η Τριενάλε Αφίσας Κύπρου συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού –  Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), του Πανεπιστημίου Frederick, του περιοδικού +design και της εταιρείας Typosters. Οι ώρες λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης Συγχρονης Τεχνης – Σπελ είναι: Τρίτη – Παρασκευή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00 (κλειστή τις δημόσιες αργίες) και το κοινό μπορεί να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου στο +357 22 479600 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@moca.org.cy.

(ΕΠ/ΙΚ)