Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2022 14:25

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027

· 54,7 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη του αλιευτικού τομέα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027

· Το Πρόγραμμα κρίθηκε ως άρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε χωρίς καθυστερήσεις


Πρόγραμμα συνολικού ύψους 54,7 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και της υλοποίησης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα («Από το αγρόκτημα στο πιάτο») και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Το Πρόγραμμα αφορά στην περίοδο 2021-2027, με την ενωσιακή συμμετοχή να ανέρχεται στα 38,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 16,4 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εθνική συμμετοχή.

Το Πρόγραμμα, που κρίθηκε από όλες τις απόψεις ως άρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε χωρίς καθυστερήσεις, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στον τόπο μας. Μέσω του Προγράμματος, προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας, στην ενίσχυση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας και στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων. Επίσης, στο Πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί δράσεις για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή δεδομένων, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται σε δράσεις που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Η εφαρμογή των επιμέρους δράσεων λαμβάνει πάντα υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες για αναδιάρθρωση/ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και τις υποχρεώσεις μας για συμμόρφωση προς το κεκτημένο της ΕΕ.

Με την υλοποίηση του Προγράμματος αναμένεται η επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), για να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και τυγχάνουν διαχείρισης με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιφέρουν οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά οφέλη και να συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα τροφίμων. Εμβληματικές υποστηρικτικές πολιτικές για την ΚΑλΠ είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και η «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Και οι δύο αυτές πολιτικές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΚΑλΠ, αφού η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δυσκολεύουν όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων και αποτελούν απειλή για την επίτευξη του στόχου καλής περιβαλλοντικής/οικολογικής κατάστασης, που αναπόφευκτα επηρεάζει και το σύστημα τροφίμων.


(ΔΚ/ΜΒ/ΣΧ)