Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2022 12:58

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για τη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2023. Γνώρισε τα επαγγέλματα. Σχεδίασε το μέλλον σου»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της διοργάνωσης της δράσης «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2023. Γνώρισε τα επαγγέλματα. Σχεδίασε το μέλλον σου».  Δράση, η οποία αποτελεί την κορύφωση  της διαρκούς και συστηματικής εργασίας που καθημερινά γίνεται σε όλα τα σχολεία για την πληροφόρηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής  Εκπαίδευσης του Υπουργείου.

Η εν λόγω δράση συνδιοργανώνεται από την ΥΣΕΑ και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2023 στο Οίκημα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία. Σημειώνω δε, ότι η δράση αυτή διεξάγεται ξανά μετά από παρέλευση ετών από την τελευταία διοργάνωση που ήταν το 2014.

Η συνέργεια με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είναι πάντα απαραίτητη και μέχρι τώρα αποδείχθηκε εποικοδομητική και στην περίπτωση της σύμπραξης σε δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση των μαθητών/τριών και γονέων/κηδεμόνων σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, όπως έγινε κατά την περσινή σχολική χρονιά με τη διοργάνωση Εσπερίδων σε όλες τις επαρχίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρό της, κύριο Χαράλαμπο Διονυσίου. Η μεγάλη αυτή δράση συμπίπτει και με την αποχώρησή του από την προεδρία, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσει να ενδιαφέρεται και να συνδράμει σε κάθε τέτοια διοργάνωση.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι αυτή η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς συμπληρώνεται από ένα πολύ σημαντικό σχέδιο που έχει το Υπουργείο στο πλαίσιο του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_το αύριο», που αφορά στην καλύτερη αντιστοιχία ανάμεσα στα προγράμματα σπουδών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Είναι σε εξέλιξη αυτό το σχέδιο, με βάση το οποίο παρακολουθούνται οι διαδρομές αποφοίτων της εκπαίδευσης για να δούμε πώς μπορεί να προσαρμόσουμε καλύτερα στο μέλλον και τα προγράμματα σπουδών στην τριτοβάθμια, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άρα με κριτήριο και γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών/τριών και των φοιτητών/τριών, το Υπουργείο, μέσα από την εργασία την οποία αδιαλείπτως κάνει η ΥΣΕΑ στα σχολεία, ανοίγεται και στην κοινωνία με αυτή την εκδήλωση.

Η «Σταδιοδρομία 2023» επανεκκινεί λοιπόν τον θεσμό, έναν σημαντικό θεσμό για την κυπριακή κοινωνία, μέσω του οποίου θα παρέχεται πληροφόρηση του κοινού για θέματα εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, που, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα των νέων της Κύπρου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε φορείς επαγγελματικής κατάρτισης της Κύπρου να ενημερώσουν μαθητές/μαθήτριες του γυμνασίου, λυκείου και τεχνικών σχολών, υποψήφιους φοιτητές, απόφοιτους δευτεροβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και άλλους ενδιαφερομένους για ευκαιρίες επαγγελματικών επιλογών. Εν τέλει, οργανώνεται για να ανταποκριθεί, όπως και στο παρελθόν, στις ανάγκες των μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών, δίνοντας ταυτόχρονα προς τους νέους ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επανεκκίνησης και δραστηριοποίησης, στην προσπάθεια να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερομένους/ες να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους πορεία στα σημερινά δεδομένα ή στις δικές τους ανάγκες, τάσεις και επιθυμίες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε απότομες μεταβολές σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο με αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά και εκπαιδευτικά δεδομένα. Η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας. Οι μεταβολές αυτές έχουν αυξήσει τα διλήμματα των νέων όσον αφορά στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Το σχολείο μέσω των δράσεων των Καθηγητών/τριών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καλείται να βοηθήσει τον κάθε μαθητή/την κάθε μαθήτρια να διαμορφώσει μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι δράση που αρχίζει στο σχολείο και ολοκληρώνεται στην αγορά εργασίας.

Για τον λόγο αυτό, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής μέσω των Καθηγητών της εδώ και δεκαετίες υποστήριξε, εμψύχωσε, πληροφόρησε, οργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων, υλοποίησε πολυάριθμες δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο/η. Ως η αρμόδια Υπηρεσία ανανεώνει την υποχρέωσή της να ενισχύσει τα σχολεία σε θέματα αγωγής σταδιοδρομίας (προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, τομείς επαγγελμάτων, εκπαίδευση και κατάρτιση, σπουδές και εργασία στην Ευρώπη, επιχειρηματικότητα, επαγγέλματα και πολιτισμός), με στόχο αφενός να ενημερώσει για τη σύγχρονη επιχειρηµατικότητα και κυρίως να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, να φέρει σε επαφή μαθητές/μαθήτριες και άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας µε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς.

Ανάμεσα στις πολυδιάστατες αρμοδιότητες του καθηγητή και της καθηγήτριας ΣΕΑ είναι και η αξιοποίηση των ψυχομετρικών εργαλείων - τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού - στα οποία, επίσης, είναι επιμορφωμένοι και τα χρησιμοποιούν κατά τη συμβουλευτική διαδικασία.

Η φετινή μεγάλη διοργάνωση προσδοκά στην αντικειµενική πληροφόρηση των νέων μας και του ευρύτερου κοινού για τα επαγγέλματα στον κυπριακό εργασιακό χώρο από έγκυρους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συνδέσμους. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει διανθιστεί με παρουσιάσεις, διαλέξεις που αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Η εκδήλωση θα ενισχύσει τους νέους/νέες στη διαδικασία επιλογής επαγγέλματος και τον έγκαιρο προγραµµατισµό της σταδιοδροµίας τους, μέσα από την προοπτική της διαμόρφωσης του επαγγελματία του μέλλοντος βάσει των αναγκών στην αγορά εργασίας, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και διευρυμένους επαγγελματικούς ορίζοντες. Ευχαριστούμε όλους τους Συνδέσμους και Φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας, αφού χωρίς τη δική τους συμμετοχή, η ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2023 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένης πολιτικής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2004 και 2008 και ανακοίνωση της Επιτροπής (CΟΜ (2010) 2020) “Ευρώπη 2020 – Στρατηγική για έξυπνη διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η Διά Βίου Εκπαίδευση και η Διά Βίου Καθοδήγηση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και μέσα από το πρόγραμμα ELGPN (European Lifelong Guidance and Policy Network), οι πρωτοβουλίες αυτές απέκτησαν μεγαλύτερη αξία και ώθησαν προς την ορθή κατεύθυνση πολιτικές και δράσεις, υλοποιώντας στόχους της Στρατηγικής 2020.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του εν λόγω Φορέα, ο οποίος θα επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του ταυτόχρονα με τη «Σταδιοδρομία 2023», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τίθενται στόχοι, όπως είναι η δημιουργία εθνικού συστήματος παροχής ποιοτικής καθοδήγησης, η ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες καθοδήγησης, η προώθηση της έρευνας στο θέμα της καθοδήγησης, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση, η εκπροσώπηση της Κύπρου σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα διά βίου καθοδήγησης. Τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων έχει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και η γραμματειακή και άλλη υλικοτεχνική στήριξη του Φορέα παρέχεται από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας.

Ως συνδιοργανωτές, νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι στη φετινή δράση συμμετέχουν πέραν των 40 εκθετών, επαγγελματιών συνδέσμων. Ως Υπουργείο θεωρούμε ότι η διοργάνωση της «Σταδιοδρομίας 2023 » συμβάλλει σημαντικά στην παροχή εκσυγχρονισμένης και άρτιας ενημέρωσης, τόσο στους μαθητές και μαθήτριές μας (που είναι υποψήφιοι μελλοντικοί φοιτητές/φοιτήτριες και το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό της οικονομίας του τόπου μας) όσο και σε άλλα άτομα (απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης, επαγγελματίες, ανέργους) για την πληθώρα επιλογών και ευκαιριών που έχουν για περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές της καινοτόμου αυτής δράσης για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο είναι ο χορηγός επικοινωνίας. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί και φέτος με κάθε επιτυχία.

ΙΠ