Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2023 14:28

Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δέχθηκε εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου, αντιπροσωπία υποψήφιων ακολούθων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη σημαντική δράση που αυτή αναπτύσσει στο διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι η διπλωματία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής και υπογράμμισε την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς επίτευξη στρατηγικών στόχων.

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι την Ελλάδα και την Κύπρο συνδέουν αδελφικοί δεσμοί και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδιάλειπτη και ακλόνητη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς για δημιουργία νέων τετελεσμένων και για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας των κατεχομένων διεθνώς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόδοση στο ψευδοκράτος καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών κρατών. Υπογράμμισε, συναφώς, τη σημασία των πρωτοβουλιών και ενεργειών που αναλαμβάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των ανησυχητικών αυτών εξελίξεων.

Ο κ. Τορναρίτης επισήμανε, εξάλλου, την αυξανόμενη σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των πολύπλευρων επιπτώσεων του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται ανά το παγκόσμιο. Τόνισε δε τον καταλυτικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσουν τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα της περιοχής προς διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τη δημιουργία συνθηκών περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, οι νέοι διπλωμάτες έχουν πολλά να προσφέρουν και αναμένονται πολλά από αυτούς, πρωτίστως να έχουν όραμα και να υπηρετούν με επάρκεια και αφοσίωση το λειτούργημα της άσκησης διπλωματίας προς υπεράσπιση των δικαίων και των συμφερόντων του ελληνισμού.  

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Τορναρίτης απάντησε σε ερωτήσεις των υποψήφιων ακολούθων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)