Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2023 09:08

Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στην εκδήλωση προς τιμήν των επαγγελματιών υγείας για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αξιότιμη κύρια Πρόεδρε της Βουλής,

Honorable World Health Organization Regional Director for Europe,

Excellencies,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Στη διαδρομή χιλιάδων χρόνων στη μικρή μας πατρίδα, πάντοτε υπήρχαν φωτεινοί άνθρωποι, καθοδηγητές, ικανοί να εμπνεύσουν για να ξεπεραστούν ανυπέρβλητα εμπόδια και καταστροφές. Ωστόσο, οι κορυφαίες στιγμές, οι στιγμές μεγαλείου του Κυπριακού Ελληνισμού καταγράφηκαν όταν ενώσαμε τις δυνάμεις μας, όταν όλοι μαζί γίναμε μια γροθιά. Όταν πιάσαμε ο ένας το χέρι του άλλου κι αντλήσαμε δύναμη για το ακατόρθωτο.

Μια τέτοια ιστορική στιγμή ήταν και η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού.  

Μια περίοδος που δοκίμασε τις αντοχές μας, άλλαξε τις ζωές μας και τον τρόπο σκέψης μας. Μια περίοδος με απώλειες  και θυσίες, καθημερινές μάχες και νίκες. Μια περίοδος που ανέδειξε τους δικούς της ήρωες.

Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και η συγκίνηση όλων μας, απόλυτα φυσιολογική.

Είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης...

Είμαστε εδώ για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι στην πιο δύσκολη στιγμή αυτού του τόπου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ύψωσαν ασπίδα προστασίας για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Όταν ο «αόρατος εχθρός» της πανδημίας του κορωνοϊού μπήκε απρόσκλητος στα σπίτια μας, κάποιοι έπρεπε να τον αντιμετωπίσουν «πρόσωπο με πρόσωπο». Οι επαγγελματίες Υγείας, σε όλα τα επίπεδα, ενεργοποίησαν όλα τα αποθέματα φυσικής και ψυχικής δύναμης που είχαν. Έβαλαν τη σφραγίδα τους για να σταματήσει ο καλπασμός του φονικού ιού και των μεταλλάξεών του.  

Σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση, στη μικρή μας πατρίδα, ΕΣΕΙΣ σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων και υπερβάλατε εαυτόν.

Με πλήρη επαγγελματισμό,

με φιλότιμο,

με απίστευτες θυσίες,

χωρίς διακοπές,

χωρίς γιορτές,

χωρίς την αγκαλιά των δικών σας ανθρώπων,

και με χιλίους άλλους τρόπους που πραγματικά μας συγκλόνισαν και μας ενέπνευσαν.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο τόπος έχει μέλλον! Το είδα στα πρόσωπα όλων.

Στα πρόσωπα των γιατρών,

των νοσηλευτών,

των διασωστών,

του προσωπικού στα νοσοκομεία μας,

των στελεχών της διοίκησης και των τμημάτων του Υπουργείου.

Την ώρα της κρίσης, τη δύσκολη στιγμή, αναδύθηκε το μεγαλείο της ψυχής αυτών των ανθρώπων. Εκεί στην πρώτη γραμμή, πολλές φορές έθεσαν σε κίνδυνο τον εαυτό τους για να φροντίσουν, για να περιθάλψουν και να σώσουν τους συμπολίτες μας.

Φίλες και φίλοι,

Σύμφωνα με το λόγια των σοφών, «Το να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και να μην το λες, είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις στου ανθρώπους που αγαπάς».

Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να φωνάξουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εσάς που χαρίσατε άπλετο φως στη διαδρομή καταπολέμησης της πανδημίας.

Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τη δύναμή σας με τόσους πολλούς, με όλους μας!

Κυρίες και κύριοι

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούσε αυτή η έκτακτη κατάσταση για την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήσαμε πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων και τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας σε όλη την υφήλιο.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τον συνάδελφο Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για τις αποφάσεις που έλαβε, για την άμεση ανταπόκριση και διαχείριση της πρωτόγνωρης πανδημίας.

Επίσης, τη Γενική Διευθύντρια Δρ Χριστίνα Γιαννάκη και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας που μας καθοδήγησαν στη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων.

Θερμές ευχαριστίες, απευθύνω, στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την πολυτιμότατη βοήθειά του.

Θέλω επίσης, για μία ακόμη φορά, να εξάρω την υπομονή, την αντοχή και την υπευθυνότητα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας αντιμετώπισε την πανδημία και στήριξε την κάθε προσπάθεια να την ξεπεράσουμε.

Χάρις στην προσπάθεια όλων, το τείχος προστασίας στην Κύπρο σηκώθηκε ψηλά. Το Σύστημα Υγείας μας κρατήθηκε όρθιο! Την ώρα που το Σύστημα Υγείας σε χώρες-μεγαθήρια αδυνατούσε να ανταποκριθεί, η Κύπρος αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα επίπεδα θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλά και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε

Με τη σωστή διαχείριση, τα μέτρα που πήραμε, και το μεγαλείο της δικής σας προσφοράς, μπορέσαμε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα στην μάχη με τον φονικό ιό. Η κυπριακή οικονομία παρέμεινε όρθια την ώρα που δοκιμάστηκε σκληρά στις πλείστες χώρες του πλανήτη.

Τα σχολεία μας παρέμειναν ανοικτά με το μέτρο test to stay μετά από εισήγηση του Επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνου Τσιούτη.

Με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου κ. Γιαννάκη, εντός μίας εβδομάδας λειτούργησαν τα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης, τα γνωστά walk in.

Σε συνεργασία με το ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Λεόντιο Κωστρίκκη, διαχειριστήκαμε τις μεταλλάξεις του φονικού ιού.

Ταυτόχρονα, όμως, κρατήσαμε την ιατρική βοήθεια και ιατρική φροντίδα στον πιο ψηλό βαθμό για κάθε συμπολίτη μας, Το αξίζει ο λαός μας γι’ αυτό και θα το επαναλάβω: Η διασφάλιση του Συστήματος Υγείας και η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής περίθαλψης σε όλους τους συμπολίτες μας, δεν διαπραγματεύονται!

Φίλες και φίλοι.

Η αυταρέσκεια στην πολιτική είναι μεγάλο ελάττωμα, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. Ένας υπουργός υγείας οφείλει να μην εφησυχάζει. Να επιδιώκει πάντα το καλύτερο. Να βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. 

Αυτό επιδίωξα κατά την δική μου θητεία στο υπουργείο. Και νιώθω τυχερός που σε κάθε προσωπικό στοίχημα που έβαζα, είχα δίπλα μου ικανούς συνεργάτες και ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας που κέρδισε τον σεβασμό μου και την εμπιστοσύνη μου.

Κοιτάζοντας μπροστά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας ενάντια σε αυτόν τον ιό δεν έχει τελειώσει. Γνωρίζουμε πως η συνεχής βελτίωση του συστήματος υγείας είναι ένα καθήκον που απαιτεί καθημερινές μάχες.  

Γνωρίζουμε επίσης, ότι όσο έχουμε ανθρώπους σαν εσάς στην πρώτη γραμμή, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε νέα πρόκληση. Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε υπερήφανοι, όπως αισθανόμαστε κι εμείς για σας.

Φίλες και Φίλοι

Θα ήθελα να τελειώσω ανακοινώνοντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας και για τη Δημόσια Υγεία. Είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο με τον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ Χανς Κλούγκε για λειτουργία γραφείου Χώρας του Οργανισμού στην Κύπρο. Η συνεργασία μας θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε καταλυτικά μια ενδεχόμενη μελλοντική υγειονομική κρίση.

My very good friend Hans, thank you for our fruitful collaboration in this very important project, which will play a pivotal role in the advancement of public health in Cyprus and the surrounding region.

Κυρίες και Κύριοι, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή παρουσία σας.

(ΑΦ)