Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2023 18:39

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην κατάθεση θεμέλιου λίθου του πολεοδομικού έργου: «Ανάπλαση παραδοσιακού πυρήνα Κοινότητας Απεσιάς»

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Πολεοδομικού Έργου της «Ανάπλαση Παραδοσιακού Πυρήνα Κοινότητας Απεσιάς - Φάσης Β». Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου που, η ανάπλαση του παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας, μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης, στοχεύοντας, αφενός, στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντα χώρου της Κοινότητας, και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Το έργο αυτό- να υπενθυμίσω-αποτελεί συνέχεια της Φάσης Α’, η οποία περιελάβανε την ανάπλαση των πλατειών Αγίας Ζώνης και Αγίου Γεώργιου, έργα τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Leader” και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εν λόγω έργα, αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος που προωθεί το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης, για παράδοση στους πολίτες αισθητικά αξιόλογων δημοσίων χώρων.

Κύριες και κύριοι,

Σήμερα θεμελιώνουμε την Β’ Φάση ενός έργου, του οποίου η έκταση θα φτάσει στις 3.670 τ.μ. περίπου, με προσυπολογιζόμενο κόστος γύρω στα €2,4 εκ. συμπ. ΦΠΑ.

Με πλήρη σεβασμό και επίγνωση στην ταυτότητα των κοινοτήτων μας, οι προτάσεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) του Υπουργείου Εσωτερικών ενέχουν ως στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της υπαίθρου μας. Με αυτόν τον γνώμονα, το ΤΠΟ, όντας ο βασικός συντελεστής των δύο φάσεων του έργου έχει ενεργήσει τόσο σε ό,τι αφορά το στάδιο της μελέτης, συντονισμού και επίβλεψης της κατασκευής, όσο και της διαχείρισης της σύμβασης των κατασκευαστικών Συμβολαίων.

Συγκεκριμένα, στη Β’ αυτή φάση του έργου, ο υπό ανάπλαση χώρος θα διαμορφωθεί και θα τοπιοτεχνηθεί με τρόπο που να προβάλλει τον αγροτικό παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα, στο πλαίσιο του έργου, δόθηκε στην ανάδειξη του ομορφότερου στολιδιού: του αιωνόβιου Τρέμιθου, ο οποίος αποτελεί πολύτιμο «θησαυρό» και σήμα κατατεθέν της Κοινότητας, αφού περιλαμβάνεται στη λίστα με τα διακόσια αιωνόβια δέντρα της Κύπρου.  

Περαιτέρω, σημαίνουσας σημασίας αποτελεί η διατήρηση, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή κατάλοιπων αυθεντικών πλακόστρωτων, λιθόστρωτων, ξερολιθιών ή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων (πέτρινων κλπ.), καθώς και η χρήση τοπικών παραδοσιακών υλικών, όπως η πέτρα της περιοχής, σε δάπεδα, περιτοιχίσματα, τοίχους αντιστήριξης κλπ. Στόχος είναι το τελικό αποτέλεσμα να εναρμονίζεται με τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής και να είναι σύμφωνo, τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά, με τις υφιστάμενες παραδοσιακές κατασκευές.

Ο συνδυασμός δε της χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η αύξηση των επιφανειών πρασίνου και στοιχείων φύτευσης, θα επιφέρει βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ η αξιοποίηση οικοδομικών υλικών ανθεκτικών στη χρήση και το χρόνο, δίνει προοπτική στην καλαισθησία και διαχρονικότητα με την ποιότητα της κατασκευής.

Αγαπητοί,

Η αναβάθμιση του πυρήνα της Κοινότητας είναι πλέον γεγονός. Είναι με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις που τα 10 τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη πέτυχε την ολική αναστροφή του κακώς δομημένου αστικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Μέσα από μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής, αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε ως Υπουργείο, έμπρακτα καταφέραμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, με ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Έχουμε πριν μια σχεδόν βδομάδα προβεί σε εξαγγελία στεγαστικών σχεδίων και επιδομάτων για την ύπαιθρό μας, τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από το κύμα της αστυφιλίας και της αποψίλωσης και τα οποία, με υπερηφάνεια, παραδίδουμε ως κληροδότημα στους πολίτες αυτού του τόπου.

Από τον Ιούλιο του 2019, που εφαρμόσαμε τα σχέδια, μέχρι το τέλος του 2022, εγκρίναμε συνολικά 903 αιτήσεις, σε Παγκύπρια κλίμακα, χορηγώντας €32,5 εκ. ως οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Κι ενώ, αγαπητοί, για τα στεγαστικά σχέδια του 2021 οι διαθέσιμες πιστώσεις ήταν €5 εκ., καταφέραμε, μέχρι και το 2023, σταδιακά να τις τετραπλασιάσουμε σε €20 εκ. δίνοντας, από τη μια, ακόμη μεγαλύτερη προοπτική στην ανάπτυξη και στην αναζωογόνηση των περιοχών στόχου, ενώ, από την άλλη, μια «χείρα βοηθείας» στους νέους μας, που επιθυμούν να ανοίξουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους.

Τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια εμπεριέχουν βελτιώσεις με πιο γενναιόδωρες οικονομικές παροχές, οι οποίες ανέρχονται μέχρι και τις €95.000, αλλά και διευρυμένα κριτήρια, τα οποία θα συμβάλουν, αφενός, στο να μεγαλώσει η δεξαμενή των δικαιούχων και, αφετέρου, στο να επιτύχουμε πιο ευοίωνες συγκυρίες προόδου και ευημερίας για σάς, τους κατοίκους των ορεινών μας περιοχών και της υπαίθρου.  

Συνεργιστικά με τα στεγαστικά σχέδια, στηρίζουμε επίσης τους κατοίκους που διαβιούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές μέσω μιας στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής, η οποία έχει αξιολογηθεί και έχει επαναπροκηρυχθεί για το 2023 με βελτιωμένες παραμέτρους.

Είμαστε βέβαιοι πως το πακέτο των σχεδίων που παραδίδουμε στη νέα Κυβέρνηση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ευοδώσει με αμφίπλευρα κέρδη και οφέλη τόσο για τον ίδιο τον τόπο μας- στα ορεινά και στην ύπαιθρο- όσο και για τους ίδιους τους πολίτες. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα αξιοποιήσει τα σχέδια και για τους ιδίους, αλλά και για την τοπική κοινωνία και οικονομία.  

Κύριες και κύριοι,

Συνδυαστικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουμε τροχοδρομήσει προκειμένου μέσα του 2024 να μεταβούμε στη νέα αυτοδιοικητική εποχή, θα παραδώσουμε στους πολίτες πιο αναπτυγμένες και πιο ποιοτικές τοπικές κοινωνίες.   

Στο πλαίσιο του νέου χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις Κοινότητες δημιουργούνται 30 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με δική τους νομική προσωπικότητα. Οι κοινότητες Άγιος  Γεώργιος (Λεμεσού), Άγιος Μάμας, Άλασσα, Απεσιά, Δωρός, Καπηλειό, Κορφή, Λάνεια, Λιμνάτης, Μονάγρι, Σιλίκου και Τριμίκλινη, όπως γνωρίζετε, εντάσσονται μαζί σε ένα σύμπλεγμα.

Η δημιουργία τοπικών συμπλεγμάτων αναμφίβολα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια όσον αφορά τις κοινές υπηρεσίες κοινής ωφελείας από μέρους των τοπικών αρχών. Οι αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, η καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση θα γίνουν πλέον γεγονός, και είναι κάτι που θα απολαμβάνετε εσείς, οι κάτοικοι της υπαίθρου μας.

Αγαπητοί,

Αυτός υπήρξε ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη: να κτίσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες του τόπου μας πιο σύγχρονες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους, όπως  φυσικά και την κατασκευαστική εταιρεία «Εργοληπτική Εταιρεία Makway LTD», που φέρει την ευθύνη της κατασκευής του έργου, τον θεμέλιο λίθο του οποίο καταθέτουμε σήμερα.

Επιτρέψετέ μου να επαινέσω προσωπικά τον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Κοινότητας.

Κλείνω, ευχόμενος πως το όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για τα ορεινά και την ύπαιθρό μας, δεν θα αφεθεί στο έρμαιο μεμονωμένων, εφήμερων, χωρίς στοχοπροσήλωση πολιτικών και δράσεων, αλλά θα βασίζεται σε έναν επιτελικό σχεδιασμό με στόχο την επένδυση στην ανάπτυξη και στις καλύτερες προοπτικές. Διότι η κυπριακή ύπαιθρος και τα ορεινά μας είναι ο πυρήνας διατήρησης της αυθεντικότητας του τόπου μας.   

Εύχομαι ό,τι καλύτερο και καλή συνέχεια.

 

(ΕΦυς/ΙΚ)